Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Η Γερμανία στρέφεται στον άνθρακα για να αντιμετωπίσει ελλείψεις και ακρίβεια – Ο «πράσινος» Κ.Μητσοτάκης περιμένει το πανάκριβο LNG και τις ΑΠΕ!










 Newsroom | email: info@pronews.gr




Τρέχουν να δημιουργήσουν αποθέματα ενέργειας για τον χειμώνα

Και τελικά η Γερμανία στρέφεται στον άνθρακα καθώς ανακοίνωσε ότι θα λάβει έκτακτα μέτρα μετά τις πρόσφατες μειώσεις των παραδόσεων ρωσικού αερίου αλλά και γιατί η ακρίβεια τείνει να γονατίσει τα νοικοκυριά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνησηΚαι μάλιστα θα προχωρήσει όχι απλά στην διατήρηση υπαρχόντων εργοστασίων αλλά και επανενεργοποίηση όσων έκλεισαν ή θα έκλειναν.


Τέλος οι πράσινες ενέργειες και οι ΑΠΕ και το ακριβό LNG, δηλαδή ότι έχει υποσχεθεί ο Κ.Μητσοτάκης στον ελληνικό λαό ως αντιστάθμισμα της ενεξήγητης μανίας του για κλείσιμο των λιγνιτοπαραγωγικών μονάδων και της επιμονής τους για εισαγωγή πανάκριβου LNG.


Στο Βερολίνο μάλλον σκέφτονται περισσότερο την τσέπη των πολιτών τους παρά το ότι πρόκειται για ένα από τα πιο βιομηχανοποιημένα κράτη με υψηλό βαθμό ρύπων.


“Προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου, πρέπει να χρησιμοποιούμε λιγότερο αέριο για να παράγουμε ηλεκτρισμό. Αντ’ αυτού, οι σταθμοί άνθρακα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότερο”, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας.


Η κυβέρνηση αντιδρά στις ανακοινώσεις την περασμένη εβδομάδα για πολλές μειώσεις παραδόσεων αερίου από τη ρωσική Gazprom, μέσω του αγωγού Nord Stream.Η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει μια μεταστροφή της κυβέρνησης συνασπισμού, ιδίως για τους Πράσινους, που έχει υποσχεθεί να σταματήσει τη χρήση άνθρακα έως το 2030.

“Είναι σκληρό, αλλά είναι απαραίτητο προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου”, δήλωσε ο οικολόγος υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε μια ανακοίνωση.

Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα προβλέπει επίσης ένα σύστημα “πλειστηριασμού” για την πώληση αερίου στους βιομηχάνους, που θα επιτρέψει, σύμφωνα με το Βερολίνο, να μειωθεί η κατανάλωση του ισχυρού γερμανικού βιομηχανικού τομέα.Εξάλλου, οι νέες πιστώσεις της δημόσιας τράπεζας KfW θα πρέπει να αποθεματοποιηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί το γέμισμα των δεξαμενών αερίου της χώρας που βρίσκεται τώρα στο 56%.

“Η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι εγγυημένη”, όμως “η κατάσταση είναι σοβαρή”, είπε ο Χάμπεκ.Η Gazprom μείωσε την περασμένη εβδομάδα τις παραδόσεις μέσω του Nord Stream κατά 40%, στη συνέχεια κατά 33%, επικαλούμενη ένα τεχνικό πρόβλημα.

Όμως η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πως είναι μια “πολιτική απόφαση” στο μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στη Μόσχα και τις δυτικές χώρες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρά τη σύγκρουση, η Γερμανία εξακολουθεί να εισάγει σχεδόν το 35% του αερίου της από τη Ρωσία. Το ποσοστό αυτό ήταν 55% πριν από τον Φεβρουάριο.

Εδώ προ μηνός η κυβέρνηση είχε διαρρεύσει το… «σχέδιο» της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης  και περιλαμβάνει: 

-Λειτουργία λιγνιτικών μονάδων αντί μονάδων φυσικού αερίου.

-Λειτουργία με ντίζελ των μονάδων  φυσικού αερίου που έχουν δυνατότητα να λειτουργήσουν με άλλο καύσιμο

– Προμήθεια μεγαλύτερων ποσοτήτων αερίου από εναλλακτικές πηγές (αγωγό TAP κλπ).

– Επίσπευση διαδικασιών για νέες πλωτές μονάδες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη.

Βεβαίως μας κάνει εντύπωση ότι στρέφεται στον λιγνίτη η κυβέρνηση, καθώς επί τόσους μήνες έλεγε ότι μόλυνε το περιβάλλον και ότι δεν γίνεται να επιστρέψουμε στον λιγνίτη. Παράλληλα είναι αργά, καθώς δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εξορύξεις λιγνίτη και άρα δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αποθέματα. Να μην αναφερθούμε βέβαια και σε άλλα τεχνικά προβλήματα, όπως ότι έχουν κλείσει τα εργοστάσια και δεν υπάρχουν ούτε καν εργαζόμενοι για να δουλέψουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου