ΕΥΡΩΠΗ
Τη νότια Ευρώπη ή τις ηπειρωτικές ΗΠΑ θα μπορούσαν να πλήξουν τα υπολείμματα ενός κινεζικού πυραύλου, από σήμερα το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, με πιθανότητα η πρόσκρουση να γίνει στη στεριά, προειδοποίησε ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA).
Ο πύραυλος, ο Long March 5B, εκτοξεύτηκε στις 24 Ιουλίου από το νησί Χαϊνάν (νότια Κίνα) και τοποθέτησε με επιτυχία μια νέα μονάδα διαστημικού σταθμού σε τροχιά, ωστόσο η Κίνα επέλεξε να μην ελέγξει τη διάθεση του πρώτου σταδίου του πυραύλου, το οποίο πέφτει τώρα πίσω στη Γη.
Σε ένα δελτίο ασφαλείας που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ασφάλειας είπε ότι τα συντρίμμια του μεγάλου διαστημικού πυραύλου Long March 5B, που ζυγίζουν 32 τόνους κι έχουν μήκος περίπου 22 μέτρα ενδέχεται να επηρεάσουν τον εναέριο χώρο της νότιας Ε.Ε. μεταξύ 30 και 31 Ιουλίου.
Οι εμπειρογνώμονες του Space Surveillance and Tracking (SST) εξέδωσαν σύσταση προς τις αεροπορικές αρχές και τις αεροπορικές εταιρείες των σχετικών χωρών να «παρακολουθούν τακτικά» και να «λαμβάνουν υπόψη τις τελευταίες προβλέψεις για την επανείσοδο και να προσαρμόζουν τις εκτιμήσεις κινδύνου τους, σύμφωνα με την εξελισσόμενη κατάσταση και τις διαθέσιμες πληροφορίες», έγραψε η EASA.
Η ρυθμιστική αρχή προειδοποίησε ότι τα συντρίμμια θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τον εναέριο χώρο επτά ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Εάν επιβεβαιωθούν οι μικρές κατά τα άλλα πιθανότητες πρόσκρουσης, η βόρεια Ελλάδα ή η Κρήτη είναι από τα μέρη που αναμένεται να δεχθούν τα συντρίμμια.
Αν και ο EASA είπε ότι ο κίνδυνος πρόκλησης ζημιών σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες είναι χαμηλός, έχει συμβουλεύσει όλες τις εθνικές αρχές αεροπορίας των χωρών να παρακολουθούν περιοδικά τις προβλέψεις της διαδρομής. Συνέστησε επίσης να προσαρμόσουν τις εκτιμήσεις κινδύνου, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση και να εξετάσουν το ενδεχόμενο «εφαρμογής και κοινοποίησης περιορισμών εναέριου χώρου σε μια διαδρομή πλάτους 200 km» γύρω από καθεμία από τις πιθανές διαδρομές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα συντρίμμια.
«Το αντικείμενο έχει εκτιμώμενη μάζα που κυμαίνεται μεταξύ 17 και 22 τόνων, γεγονός που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια συντριμμιών που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα τα τελευταία χρόνια», εξήγησε η υπηρεσία. «Για αυτόν τον λόγο, αξίζει προσεκτική παρακολούθηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου