Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ Προειδοποιήσεις ειδικών για παρατεταμένο έκτο κύμα

EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Covid-19: Προειδοποιήσεις ειδικών για παρατεταμένο έκτο κύμα


Στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη παραμένει η Ελλάδα με την κυβέρνηση να θυσιάζει τη δημόσια υγεία, για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι, στον βωμό των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και τον ΕΟΔΥ να έχει καταργήσει την ημερήσια ενημέρωση με αποτέλεσμα να περιμένουμε τη σημερινή ανακοίνωση, που γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.

«Περιμένουμε με αγωνία, γιατί είναι εβδομαδιαίες πλέον οι εκθέσεις του ΕΟΔΥ, να δούμε τι θα γίνει την Τρίτη που θα ανακοινωθούν τα κρούσματα. Η άποψή μου είναι ότι θα έχουμε λίγο παραπάνω κρούσματα από την προηγούμενη εβδομάδα που είχαμε 136.000, περίπου 20.000 την ημέρα. Ενδεχομένως θα έχουμε 22.000 την ημέρα, δηλαδή περίπου 145.000 κρούσματα και που νομίζω θα είναι η κορύφωση» εκτίμησε σήμερα ο Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας προειδοποίησε όμως πως η μικρή καθοδική πορεία, που θα ακολουθήσει δεν θα είναι αντίστοιχη με την πτώση των μολύνσεων του χειμώνα, μετά την κορύφωση της Όμικρον, γιατί λόγω του καλοκαιριού και των διακοπών «θα έχουμε ενδεχομένως μια σταδιακή πτώση πολύ μικρή και τα κρούσματα κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρηθούν ψηλά και τον Αύγουστο».

Αναφερόμενες στις παραλλαγές Όμικρον 4 και 5, που έχουν πλέον επικρατήσει, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως δίνουν συμπτωματική νόσο με λίγο παραπάνω πυρετό σε μερικά άτομα, λίγο μεγαλύτερη κακουχία, που είναι και το πιο σημαντικό που νιώθει ο κόσμος, οι μυϊκοί πόνοι και οι πόνοι στις αρθρώσεις και στην μέση. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οδηγούμαστε σε μια τέτοια κατεύθυνση με πιο ήπιες νοσήσεις «αλλά θα έχουμε σκαμπανεβάσματα στην πορεία και ενδιάμεσα μπορεί να έχουμε μεταπτώσεις πηγαίνοντας από κάτι βαρύτερο σε κάτι ελαφρύτερο και το αντίστροφο, μέχρι να πάμε σε μια μετάλλαξη η οποία θα ζει μαζί μας ειρηνικά. 

»Θα μας παιδέψει υπό την υγειονομική έννοια, αλλά όχι ως προς την κοινωνική και οικονομική. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα στάδιο ενδημικότητας, ίσως όχι πλήρους υπό την έννοια ότι νοσούν δυστυχώς άνθρωποι με πολύ βαριά νοσήματα και αυτοί είναι που μπαίνουν στα νοσοκομεία και χάνουν την ζωή τους. 20-30 θάνατοι την ημέρα δεν είναι λίγοι και επίσης έχουμε αρκετές εισαγωγές με ήπια νόσο σε ανθρώπους με ιδιαίτερα εύθραυστη υγεία» ανέφερε.

Στην εκτίμηση ότι για αρκετό καιρό θα έχουμε πολλά κρούσματα προέβη και ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος (ΣΚΑΪ) εξηγώντας πως αυτό οφείλεται στην άρση σχεδόν όλων των μέτρων σε Ελλάδα και Ευρώπη, στην ταυτόχρονη επικράτηση των πολύ μεταδοτικών υποπαραλλαγών Β4 και Β5 και στο γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου σε μεγάλο μέρος των εμβολιασμένων.

Ο γιατρός υπογράμμισε παράλληλα τα οφέλη της τέταρτη δόσης παραπέμποντας σε μελέτες που διαπιστώνουν ότι προστατεύει τους νέους στο 50% αλλά και ότι οι άνω των 50 αντιμετωπίζουν τέσσερις φορές λιγότερο κίνδυνο να πεθάνουν, σε σύγκριση με αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με 4 δόσεις. «Πρέπει το μήνυμα να είναι σταθερό» σχολίασε και υποστήριξε πως «δεν έχουμε άλλα εργαλεία πέρα από μάσκες, εμβόλια και τα χάπια».

Στο μεταξύ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, επεσήμανε πως η χώρα μας έχει μείνει πίσω στους εμβολιασμούς σε σχέση με άλλες χώρες και προέβλεψε νέα έκρηξη της πανδημίας τον Οκτώβριο. 

Σε ό,τι αφορά τη νέα μετάλλαξη του «Κένταυρου», που βρέθηκε πρώτη φορά στην Ινδία, ανέφερε ότι εντοπίζεται πια και σε άλλες χώρες και ότι δεν έχουμε πολλούς θανάτους». «Ξέρουμε ότι όταν έχουμε έναν μεταδοτικό ιό που δεν φαίνεται να είναι θανατηφόρος» πρόσθεσε. 

Τέλος, σημείωσε πως το ΕΣΥ γεμίζει με υπερήλικες ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. «Από τον Ιανουάριο και μετά τα νοσοκομεία μας γεμίζουν από υπερήλικες ασθενείς. Παππούς και γιαγιά με μάσκα. Εμείς όταν πάμε να τους δούμε, μάσκα. Αυτά πρέπει να τηρήσουμε» και συμπλήρωσε: «Έχουμε να δούμε νέους ανθρώπους αρκετούς μήνες. Αυτά τα παιδιά έχουν πρακτικά μικρό κίνδυνο να πάθουν οτιδήποτε σε αυτή τη φάση της πανδημίας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου