Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Το Κίεβο κατηγορεί αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες για «εγκλήματα πολέμου»

 

Γερμανικό εργοστάσιο στο Βερολίνο που χρησιμοποιεί αποκλειστικά φυσικό αέριο για τη λειτουργία του. 

(AP Photo/Michael Sohn)



Οικονομικός σύμβουλος του Ζελένσι καταγγέλλει JPMorgan, HSBC, Citigroup, Crédit Agricole ότι παρατείνουν τον πόλεμο • Ζητά να σταματήσουν τις μπίζνες με ρωσικές • Προαναγγέλλει προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο • Πραγματική προειδοποίηση ή πυροτέχνημα;

Την ώρα που η οικονομική κρίση απλώνεται πάνω από όλο τον πλανήτη και οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο είναι μάλλον δυσμενείς για την Ουκρανία, το Κίεβο εκτοξεύει κατηγορίες κατά συγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης ζητά, όπως αναφέρουν οι Financial Times, από τους επικεφαλής μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών να κόψουν τους όποιους δεσμούς με ομάδες που εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο, δηλώνοντας ότι η πρακτική αυτή είναι έγκλημα πολέμου.

Ο Όλεγκ Γιουστένκο, οικονομικός σύμβουλος του Ζελένσκι, απέστειλε επιστολή σε κορυφαίους τραπεζίτες, ανάμεσά τους ο Τζέιμι Ντίμον της JPMorgan και ο Νόελ Κουίν της HSBC, καλώντας τους να σταματήσουν να προσφέρουν χρηματοδότηση σε τέτοιες εταιρείες και να πουλήσουν τα μερίδια που έχουν στις κρατικές Gazpromκαι Rosneft.

Οι επιστολές, που εστάλησαν και σε Citigroup και Crédit Agricole, οι τράπεζες κατηγορούνται ότι παρατείνουν τον πόλεμο προσφέροντας πιστώσεις σε εταιρείες που εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο, προειδοποιώντας ότι θα αποκλειστούν από τη συμμετοχή στην μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Μιλώντας στους FT, ο Γιουστένκο είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας του σκοπεύει να μηνύσει τις τράπεζες αυτές στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μόλις τελειώσει ο πόλεμος και ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας συγκεντρώνουν πληροφορίες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που στηρίζουν τις εταιρείες αυτές. 

«Κατά την άποψή του αυτό που κάνουν είναι να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και βοηθούν το καθεστώς Πούτιν και το στηρίζουν» είπε ο σύμβουλος του Ζελένσκι, υποστηρίζοντας ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατευθύνονται για την αγορά οπλισμού που χρησιμοποιείται κατά Ουκρανών.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν μπορεί να ερευνήσει ή να δικάζει κυβερνήσεις και εταιρείες, ωστόσο από πού μπορεί να κάνει είναι να στραφεί κατά προσώπων από τέτοια ιδρύματα.

Η HSBC και η Crédit Agricole έχουν μετοχές σε Gazprom και Rosneft, ενώ η Citigroup παρέχει πιστώσεις στους ρωσικούς κολοσσούς ενέργειας Lukoil και Vitol. Η JPMorgan επίσης επεκτείνει τις πιστώσεις στην Vitol, την ώρα που κατέχει μερίδια και σε Gazprom, Sberbank και Rosneft.

Η Ουκρανική κυβέρνηση, λένε οι FT, είναι ιδιαίτερα εξοργισμένη με την JPMorgan, καθώς η τράπεζα δημοσίευσε ένα σημείωμα προειδοποιώντας ότι οι προσπάθειες να μπει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα φέρει τεράστια άνοδο των τιμών παγκοσμίως.

Στην επιστολή του προς τον Ντίμον, ο Γιουστένκο κάνει λόγο για τρομολαγνεία που βασίζεται σε κακής ποιότητας ανάλυση, ενώ παραπονέθηκε γιατί η κατάσταση στην Ουκρανία αναφέρεται ως «κρίση» και όχι ως «ρωσική εισβολή».

Η μεγάλη τράπεζα, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι παίζει κεντρικό ρόλο στην επιβολή δυτικών κυρώσεων. 
Citigroup και Crédit Agricole δεν έχουν απαντήσει στα όσα καταγγέλλει ο Γιουστένκο, ωστόσο επισημαίνουν παλαιότερες ανακοινώσεις τους με τις οποίες ανέφεραν ότι έχουν αναστείλει αρκετές από τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Η HSBC δεν απάντησε στις κατηγορίες.

Όπως έχει γίνει γνωστό Crédit Agricole και HSBC είναι σε διαπραγματεύσεις για να πουλήσουν τα μερίσματα που κατέχουν στη Ρωσία και σε ρωσικές επιχειρήσεις, ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι είναι πρακτικά αδύνατο να απεμπλακούν εξαιτίας των κυρώσεων και του περιορισμούς στην εμπορική διαπραγμάτευση συγκεκριμένων μεριδίων.

Τέλος η Vitol υποστηρίζει ότι έχει περιορίσει τις εργασίες της σχετικά με το ρωσικό πετρέλαιο κατά 80% και ότι οι υπόλοιπες εργασίες πραγματοποιούνται σε συμφωνία με τις δυτικές κυρώσεις, οι οποίες προς το παρόν, προβλέπουν κανονική ροή για το ρωσικό πετρέλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου