Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Στην κρίση δεν χάνουν όλοι

 

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Οι τρεις μεγαλύτερες πετρελαϊκές της Δύσης, ExxonMobil, Chevron και Shell, ανακοίνωσαν ιλιγγιώδη κέρδη 46 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Είχε προηγηθεί η Aramco, του Σαουδάραβα πρίγκιπα που πριν από λίγα 24ωρα πέρασε από Αθήνα και Παρίσι, με κέρδη σχεδόν 7 δισ. δολάρια. Οι αυξήσεις κερδοφορίας των πετρελαϊκών κολοσσών προκαλούν ίλιγγο.

Κανονικά αυτά τα στοιχεία κάθε άλλο παρά έκπληξη επιτρέπεται να προκαλούν. Είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Και επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ακόμη και οι ρωσικές εταιρείες αερίου και πετρελαίου όχι μόνο δεν έχουν υποστεί το παραμικρό από τις κυρώσεις, αλλά κολυμπάνε σε αυξημένα έσοδα και κέρδη.

Η ενεργειακή κρίση που εκδηλώθηκε πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν προέκυψε γιατί ξαφνικά άλλαξαν τα κόστη παραγωγής. Η διεθνής τιμή του πετρελαίου δεν πενταπλασιάστηκε μέσα σε δυόμισι χρόνια επειδή αυξήθηκαν τα κόστη εξόρυξης και η τιμή της βενζίνης δεν διπλασιάστηκε επειδή εκτοξεύτηκαν οι δαπάνες διύλισης και επεξεργασίας. Ενας περίπλοκος μηχανισμός κερδοσκοπίας ανεβοκατεβάζει τις τιμές στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων και αξιών, ερήμην των δεδομένων της πραγματικής οικονομίας και των αναγκών της κοινωνίας.

Αυτή είναι η κερδοσκοπική αρχιτεκτονική της διεθνούς οικονομίας. Αλλά αυτή είναι και η δομή της εγχώριας μικρογραφίας της. Τα δύο διυλιστήρια που ελέγχουν την προσφορά καυσίμων στην Ελλάδα, αλλά και εξάγουν τα προϊόντα τους, δύο από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, ουσιαστικά συγκροτούν ένα πετρελαϊκό μονοπώλιο. Και απολαμβάνουν και αυτά την τεράστια κερδοφορία που τροφοδοτείται από την ενεργειακή κρίση, όπως θα αποδειχτεί και από τα δικά τους αποτελέσματα.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κερδών είναι ουρανοκατέβατο, δηλαδή απρόβλεπτο. Και όπως αναδεικνύει η έρευνα της «Εφ.Συν.» και όσα καταθέτουν στελέχη της αγοράς καυσίμων, τα κέρδη προκύπτουν από το τεράστιο περιθώριο διύλισης. Δηλαδή, από το εμπορικό κέρδος που βγάζουν τα διυλιστήρια από την επεξεργασία κάθε βαρελιού αργού πετρελαίου. Αυτό το περιθώριο κέρδους πέρασε από τα 14 δολάρια ανά βαρέλι πετρελαίου πέρσι στα 30-40 δολάρια φέτος. Και από αυτά τα νούμερα προκύπτουν ουρανοκατέβατα κέρδη έως και 3,5 δισ.

Στα οποία η κυβέρνηση –όπως άλλωστε έκανε και η κυβέρνηση Ντράγκι στην Ιταλία– οφείλει να επιβάλει έκτακτη φορολογία, κατ’ αναλογία αυτού που (υποτίθεται ότι θα) κάνει με τους ηλεκτροπαραγωγούς. Θα τολμήσε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου