Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ είπε στον Μπάιντεν ότι η Κίνα αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν
Σημαίες των ΗΠΑ και της Κίνας. Φωτογραφία αρχείου
Διαβάστε το ria.ru στο
ΠΕΚΙΝΟ, 28 Ιουλίου - RIA Novosti. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησαν την κρίση στην Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη, μετέδωσε η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας .
"Οι ηγέτες των δύο χωρών αντάλλαξαν απόψεις για την ουκρανική κρίση και άλλα θέματα. Ο Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε τη θέση αρχών της Κίνας σε αυτά τα θέματα", ανέφερε η τηλεόραση.
Η Κίνα διαμαρτύρεται επίσης έντονα για την παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων στο ζήτημα της Ταϊβάν: «το παιχνίδι με τη φωτιά σίγουρα θα καεί», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στον αυτονομισμό και την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν», καθώς και στην παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με την Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας.
Ο Κινέζος ηγέτης τόνισε ότι η βούληση του κινεζικού λαού, του οποίου ο πληθυσμός ξεπερνά τα 1,4 δισεκατομμύρια άτομα, είναι «ακλόνητη» στην προστασία της κρατικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.
«Δεν μπορείς να πας ενάντια στη θέληση του λαού, αυτός που παίζει με τη φωτιά σίγουρα θα καεί», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι.
«Οι αρχηγοί των δύο κρατών πιστεύουν επίσης ότι η κλήση ήταν ειλικρινής και εμπεριστατωμένη, τα μέρη συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφές», αναφέρει το μήνυμα.
Νωρίτερα, ο Τύπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες.
Οι επίσημες σχέσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της ΛΔΚ και της νησιωτικής επαρχίας της διακόπηκαν το 1949, αφού οι δυνάμεις Κουομιντάνγκ με επικεφαλής τον Τσιάνγκ Κάι-σεκ, ηττημένες σε έναν εμφύλιο πόλεμο με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, μετακόμισαν στην Ταϊβάν. Οι επιχειρηματικές και ανεπίσημες επαφές μεταξύ του νησιού και της ηπειρωτικής Κίνας επανήλθαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα μέρη άρχισαν να έρχονται σε επαφή μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων - της Ένωσης του Πεκίνου για την Ανάπτυξη των Σχέσεων κατά μήκος του Στενού της Ταϊβάν και του Ιδρύματος της Ταϊπέι για Ανταλλαγές μεταξύ των Στενών.
Αυτό το μήνα εμφανίστηκαν αναφορές ότι η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Ταϊβάν τον Αύγουστο, εξοργίζοντας το Πεκίνο. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι σε περίπτωση επίσκεψης του Πελόζι στο Πεκίνο, θα λάβει σίγουρα αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της κρατικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πλήρως υπεύθυνες για όλες τις σοβαρές συνέπειες που θα προκύψουν από αυτό.
Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας Ταν Κεφέι δήλωσε ότι ο κινεζικός στρατός δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια εάν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν και θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να περιορίσει την εξωτερική παρέμβαση. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας, η Πελόζι είναι το τρίτο πιο σημαντικό πρόσωπο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, η επίσκεψή της στην Ταϊβάν θα παραβιάσει σοβαρά την αρχή της «μίας Κίνας» και τις διατάξεις των τριών κοινών ανακοινώσεων Κίνας-ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου