Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Λέσβο - Εκκενώνονται Βρίσα και Σταυρός
Σε συναγερμό βρίσκεται η νότια πλευρά της Λέσβου, καθώς οι αλλαγές στη φορά των ανέμων και οι στροβιλισμοί μετατοπίζουν τα πύρινα μέτωπα.
Με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκκενώνεται ο οικισμός της Βρίσας, το χωριό που είχε αλύπητα χτυπηθεί τον Ιούλιο του 2017 από τον ισχυρό σεισμό, με πολλούς κατοίκους να καλούνται να εγκαταλείψουν και πάλι στα σπίτια τους με κάθε μέσο και να κινηθούν προς τον Πολιχνίτο, όπου και έχει στηθεί κέντρο διαχείρισης τους.
Πριν λίγο, η ΕΡΤ μετέδωσε ότι εκκενώνεται και ο οικισμός Σταυρός στην άλλη άκρη του τεράστιου πύρινου μετώπου των 15 χιλιομέτρων.
Από το πρωί, η μάχη της κατάσβεσης έχει επικεντρωθεί στο μέτωπο της Βρίσας, το οποίο κινείται από τη Βρίσα μέχρι τα Βασιλικά. Εκεί πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, εθελοντές, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής δίνουν πραγματικά μάχη για να αποτρέψουν τη φωτιά από το να μπει μέσα στο χωριό.
Αυτή τη στιγμή στην περιοχή επιχειρούν 81 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρου, 20 οχήματα, έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
192 αστυνομικοί εκ των οποίων 25 αξιωματικοί, παρέχουν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις στο επιχειρησιακό πεδίο και 26 αστυνομικοί εκ των οποίων οκτώ Αξιωματικοί, διατίθενται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Μυτιλήνης, στο πλαίσιο συντονιστικής και καθοδηγητικής δράσης, αλλά και για την απαραίτητη «διοικητική μέριμνα» στις επιχειρησιακές δυνάμεις.
►Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι και στο Σουφλί του Έβρου, ενώ με σφιγμένη καρδιά παρακολουθεί η χώρα για τέταρτο 24ωρο την περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή που συντελείται στο πολύτιμο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, στη μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» της χώρας μας και μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε διεθνές επίπεδο.
Η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης έχει επικεντρωθεί περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς, που εκκενώθηκε προληπτικά. Το Γ’ Σώμα Στρατού (Θεσσαλονίκη) στέλνει δυνάμεις της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας με τη φωτιά να χαρακτηρίζεται υέρπουσα, καθώς υπάρχει 1,5 με δύο μέτρα πούσι και πευκοβελόνες κάτω από τα δέντρα, ενώ σημαντικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν καθόλου δρόμοι στην περιοχή, ενώ οι αναζωπυρώσεις δυσχαιρένουν το έργο της κατάσβεσης. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί, με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου που εδέησε επιτέλους να εμφανιστεί, αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες στα δυτικά και νοτιοδυτικά με σκοπό να δοθεί πρόσβαση στις επίγειες δυνάμεις.
Οι καιρικές συνθήκες όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικός αλλά και αστάθμητος παράγοντας στην εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, από το απόγευμα αναμένεται αύξηση της έντασης του ανέμου στα 4 μποφόρ και αλλαγή της κατεύθυνσης του από ανατολικό σε νότιο, χαρακτηριστικά που κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει αν και πως θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.
►Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι του δήμου Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία, όπου η μείωση της έντασης των ανέμων βοηθά την προσπάθεια των πυροσβεστών, ενώ στη Χρυσοκελλαριά δόθηκε εντολή εκκένωσης. Πάντως το πρωί της Κυριακής στη Χρυσοκελλαριά, δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο.
►Πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Αλμυρή Κορινθίας, στο Κατακάλι, κοντά στο δρόμο που πηγαίνει προς Σοφικό. Κατευθύνονται προς τα εκεί δύο αεροσκάφη Καναντέρ, ένα ελικόπτερο Έρικσον και δύο τράκτορες από το αεροδρόμιο Τατοΐου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα της φωτιάς είναι αισιόδοξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου