Σε ασφυκτικό κλοιό πολλαπλών μετώπων βρίσκονται εγκλωβισμένοι αυτό το διάστημα ο πρωθυπουργός και το μέγαρο Μαξίμου. Τουλάχιστον τρεις είναι οι «καυτές» πολιτικές εστίες που «τσουρουφλίζουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.
Πρώτον, η υπόθεση Λιγνάδη και η έμμεση υιοθέτηση -στην αρχή- ως επίσημης κυβερνητικής γραμμής της εκδοχής Κούγια (που ενοχοποιούσε την αξιωματική αντιπολίτευση για την αποφυλάκιση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου) και της εκδοχής Μενδώνη (περί κομματικής εργαλειοποίησης), παρά τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις σε θέατρα, συναυλίες και social media. Τις αιτιάσεις αυτές εμφανίστηκαν απρόθυμοι να ασπαστούν υπουργοί και βουλευτές και μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών δεν δίστασαν να κρατήσουν διακριτικές αποστάσεις διαφοροποίησης και δημοσίως. Το ξήλωμα του κυβερνητικού αφηγήματος άρχισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία, η οποία «δεν μπορεί να ανέχεται βιαστές να είναι εκτός φυλακής». Ακολούθησε ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κυρανάκης εκφράζοντας τη δυσφορία του με την απόφαση του δικαστηρίου «να αφεθεί ελεύθερος ένας άνθρωπος που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για δύο βιασμούς», ενώ παραδέχτηκε ότι αυτή η υπόθεση έχει πληγώσει τον κόσμο.
Και το κακό για την κυβέρνηση τρίτωσε, όταν ακόμη ένα μέλος της γαλάζιας Κ.Ο., η Αννα Ευθυμίου, δικαιολόγησε ως «εύλογη» την κοινωνική κατακραυγή, ενώ ως νομικός ξεκαθάρισε ότι «αξιοποιήθηκε το ευεργετικό πλαίσιο του 2010». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα σε νεοδημοκρατικούς κύκλους, οι παρεμβάσεις αυτές, και πολύ περισσότερες που δεν εκδηλώθηκαν ανοιχτά στη δημόσια σφαίρα για να μην προκαλέσουν σοβαρότερο πρόβλημα στην κυβέρνηση, ώθησαν στα μισά της εβδομάδας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει ένα βήμα πίσω από την ανυποχώρητη ώς τότε θέση του Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο Γιάννης Οικονόμου παραδέχτηκε πως «ο προβληματισμός και οι απορίες της κοινωνίας είναι εύλογοι», αν και στη συνέχεια και προκειμένου να ισορροπήσει, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα και το γεγονός ότι δεν λένε να κοπάσουν οι διαμαρτυρίες, όπως π.χ. η ανάρτηση πανό σε χώρους μαζικής συνάθροισης πολιτών, συνιστούν έναν πονοκέφαλο για το πρωθυπουργικό επιτελείο, στο οποίο αντιλαμβάνονται ότι δεν αποδίδει η χρήση του επιχειρήματος της καθοδηγούμενης κοινωνικής οργής.
Δεύτερο φλέγον ζήτημα για τον πρωθυπουργό, κυριολεκτικά και μεταφορικά, είναι οι μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αττική, κατακαίοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους και κάνοντας στάχτη σπίτια και περιουσίες ανθρώπων. Πρόκειται για την πολλοστή φορά στα τρία χρόνια άσκησης διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. κατά την οποία το γαλάζιο επιτελικό κράτος πιάνεται στον ύπνο και αποτυγχάνει, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα και την προσπάθεια να γίνει το μαύρο άσπρο. Εξάλλου, είναι πολύ νωπές στους πυρόπληκτους πολίτες στην Πεντέλη και στα Μέγαρα, αλλά και στην υπόλοιπη κοινή γνώμη, οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών στη Βουλή ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και το φετινό καλοκαίρι θα κυλήσει σχεδόν αναίμακτα και… άκαπνα. Πριν αλέκτορα φωνήσαι όμως, οι διαψεύσεις ήταν παταγώδεις, όπως μαρτυρούν οι εικόνες Αποκάλυψης στα σημεία απ' όπου πέρασε η φωτιά.
Ωστόσο, η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης δεν άλλαξε. Ο κ. Μητσοτάκης έμεινε αρχικά εκτός κάδρου και μόλις οι πυρκαγιές τέθηκαν σε ύφεση προέβη σε δηλώσεις στο δοκιμασμένο στιλ της ωραιοποίησης και του αυτοθαυμασμού. Παρέπεμψε, δε, σε στατιστικούς λόγους κάποιες πυρκαγιές που ξεφεύγουν και δεν μπορούν να ελεγχθούν, ενώ μια μέρα αργότερα επισκέφθηκε τα καμένα -σε καθεστώς άρτιας περιφρούρησης για να μη «μουντζουρωθεί» πολιτικά - προκαλώντας τα σκωπτικά σχόλια της αντιπολίτευσης για τα χαμόγελα, τη χαλαρή διάθεση και την απουσία αυτοκριτικής για την περιβαλλοντική καταστροφή. Στο ίδιο μοτίβο, για έγκαιρη επέμβαση και καλό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, μίλησε ο κατά γενική ομολογία κρυμμένος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
Μπούμερανγκ
Τρίτον, βραχυκύκλωμα με άγνωστη την επίλυση προκαλεί η παρατεταμένη και όλο και βαθύτερη οικονομική και ενεργειακή κρίση. Ο συνδυασμός ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης, καύσιμα και λογαριασμούς, πληθωρισμού και μειωμένης αγοραστικής δύναμης δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένου και ενός μέρος του ακροατηρίου της Ν.Δ. Επιπροσθέτως, η στρατηγική των επικοινωνιακών υποσχέσεων χωρίς οικονομικό αντίκρισμα για επιστροφή έως 600 ευρώ ανά δικαιούχο μέσω του επιδόματος του power pass κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ στον πρωθυπουργό και τους εμπνευστές της επίμαχης αναφοράς, αφού οι περισσότεροι είδαν να τους πιστώνονται μεσοσταθμικά 50 με 60 ευρώ.
Την κατάσταση χειροτερεύουν τα… ακραία σενάρια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ενόψει χειμώνα για πιθανότητα ρεύματος με το δελτίο, τη στιγμή που τα στοιχεία τα οποία έρχονται στη δημοσιότητα για τα πιθανά υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών ενέργειας συνεχίζουν να εκθέτουν την κυβέρνηση, με επίκεντρο τις πρακτικές της να κάνει τα στραβά μάτια σε όσους αισχροκερδούν και να μη μοιράζει δίκαια τα βάρη. Σε αντίστοιχο, ολοκληρωτικό φιάσκο εξελίχθηκε και το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» που περίμεναν πώς και πώς οι 879.026 αιτούντες, από τους οποίους τελικά μόλις ένας στους έξι θα λάβει το σχετικό voucher!
Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες που καλλιεργούνται για ολιστική ευρωπαϊκή λύση, παραμένουν μετέωρες, ενώ έχει αξία να τονιστεί ότι το 40%-50% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα παράγεται από φυσικό αέριο, κάτι που σημαίνει ότι αν η Μόσχα σφραγίσει τις στρόφιγγες, η Ελλάδα μπορεί να ξεπαγιάσει… Υπό το πρίσμα αυτό και με απώτερο σκοπό την αποσυμφόρηση του βεβαρημένου πολιτικού και κοινωνικού κλίματος για την κυβέρνηση, έχουν την εξήγησή τους οι διαρροές και οι υποσχέσεις για νέα στοχευμένα μέτρα το φθινόπωρο, τα οποία σχεδιάζεται να εξαγγελθούν κατά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.
Μέχρι τότε πάντως, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, των υπουργών και των κομματικών στελεχών περιλαμβάνει περιοδείες και παρόμοιες κινήσεις που -αν μη τι άλλο- συντηρούν την προεκλογική ατμόσφαιρα… Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τρεις νομούς, την Αιτωλοακαρνανία, την Πρέβεζα και τη Θεσπρωτία, όπου έλαβε μέρος στην εκδήλωση για την παράδοση της παράκαμψης της Αμφιλοχίας στον αυτοκινητόδρομο Ακτιο – Αμβρακία. Τέλος, σε επίπεδο ρητορικής, η επιθετική φρασεολογία κατά του ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί, όπως επίσης οι πιέσεις και η απόπειρα διεμβολισμού της κεντρώας βάσης του ΠΑΣΟΚ μέσω της λογικής παραχώρησης θέσεων στον κρατικό μηχανισμό σε νυν ή πρώην στελέχη του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου