Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Προφάσεις εν αμαρτίαις από τον Μητσοτάκη

 

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Αμετανόητος ο πρωθυπουργός, δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, δεν είπε ουδεμία συγγνώμη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δεν εξήγησε τους λόγους της υποκλοπής της συνομιλίας του και έδειξε ότι απώτερος σκοπός του είναι η συγκάλυψη ● Ο Κυρ. Μητσοτάκης κινδυνολόγησε μιλώντας για «κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας» που απεργάζονται σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας.

Πολλή φασαρία για το τίποτα αποδείχτηκε η πολυαναμενόμενη παρέμβαση του πρωθυπουργού για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παρά το γεγονός πως πρόκειται για ένα αποδεδειγμένο κορυφαίο σκάνδαλο που αφορά τη δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέκκλινε καθόλου ούτε και τώρα από τη συνήθη πρακτική της αλαζονικής αυταρέσκειας μέσω μετακύλισης των ευθυνών και υπεράσπισης των επιλογών του. Κάτι που ερμηνεύεται ως σαφής προσπάθεια όχι να αναδειχτεί σε βάθος η αλήθεια, αλλά να υπάρξει συγκάλυψη και να μπει ταφόπλακα σε όσα θεσμικά απαράδεκτα για τη λειτουργία του πολιτεύματος έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Δεν είπε φυσικά κουβέντα για παραίτηση και εκλογές. Δεν ζήτησε συγγνώμη από τον Νίκο Ανδρουλάκη παρά μόνο σημείωσε ότι η υποκλοπή των συνομιλιών του ήταν λάθος. Ωστόσο χαρακτήρισε νόμιμη την παρακολούθηση, αλλά όχι πολιτικά αποδεκτή, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό την εισαγγελέα που έδωσε την έγκριση. Δεν αναγνώρισε την παραμικρή προσωπική του ευθύνη, αν και πολιτικά προΐσταται της ΕΥΠ, την οποία συνολικά δικαιολόγησε για τις πρακτικές της αλλά και τις δικές του αποφάσεις για τη δομή της. Παρίστανε τον ανήξερο για την ιστορία, λέγοντας πως αν το γνώριζε δεν θα το επέτρεπε ποτέ! Εριξε όμως το ανάθεμα για τους επίμαχους χειρισμούς στον καρατομηθέντα διοικητή της Παναγιώτη Κοντολέοντα και στον τέως γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, τους οποίους θυσίασε σαν «Ιφιγένειες» για να διασωθεί ο ίδιος.

Παράλληλα δεν έκανε την παραμικρή αναφορά για τους λόγους παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αποσιώπησε τις διαψεύσεις των πρεσβειών της Ουκρανίας και της Αρμενίας και βεβαίως δεν παρείχε καμία εξήγηση για το παράνομο λογισμικό Predator, ποιοι το έχουν και γιατί το χρησιμοποιούν. Συμφώνησε με τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής, προειδοποιώντας με απειλητική διάθεση την αντιπολίτευση ότι δεν μπορεί να μετατραπεί σε σίριαλ κατασκοπίας. Τέλος, εμφανίστηκε κατόπιν εορτής και προσχηματικά ανοιχτός σε αλλαγές στις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας, καταθέτοντας τέσσερις προτάσεις που προτείνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της διαφάνειας στη δράση της, ενώ κινδυνολογικά μίλησε για «εχθρούς της πατρίδας» που καραδοκούν και θα ήθελαν μια αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Συμπερασματικά ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν φταίει, δεν γνώριζε, είναι γενικά νόμιμες οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ακόμη και για πολιτικά πρόσωπα, αλλά η συγκεκριμένη του Νίκου Ανδρουλάκη δεν έπρεπε να γίνει και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας επιτελούν σωστά το έργο τους, η κυβέρνηση έπραξε καλά με τις αλλαγές που επέβαλε στην αρχή της θητείας της, αλλά τώρα επιθυμεί τη συμβολή και τις ιδέες των κομμάτων για να λειτουργεί με μεγαλύτερη διαφάνεια…

Πιο αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του υποστήριξε ότι, παρότι ήταν νόμιμη η επισύνδεση στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη, «η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας, ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή και δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί». Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, απομακρύνθηκαν οι κ. Κοντολέοντας και Δημητριάδης. «Αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ!» πρόσθεσε εν είδει υποκριτικής απολογίας ο πρωθυπουργός.

Κινδυνολογία

Συνεχίζοντας χαρακτήρισε σημαντική την προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και όπως είπε «ένα ολίσθημα δεν μπορεί να σκιάσει ένα έργο με μετρήσιμο εθνικό όφελος». Για να δικαιολογήσει την ένταξή της υπό την επίβλεψή του, επισήμανε ότι «στις περισσότερες ευρωπαϊκές Δημοκρατίες ανάλογες δομές υπάγονται στον αρχηγό της κυβέρνησης ή του κράτους, καθώς το εύρος του αντικειμένου τους ξεπερνά τα όρια του ενός υπουργείου».

Δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις που θα «ενσωματώνουν βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό και θα ενισχύουν τους μηχανισμούς λογοδοσίας μιας τόσο κρίσιμης υπηρεσίας για την ασφάλεια της χώρας» και σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα εξής πεδία αλλαγών:

1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
3ον. Θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Μάλιστα κινδυνολόγησε στο σημείο εκείνο μιλώντας για «κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας» που απεργάζονται σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας. Σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική αντιμετώπιση της υπόθεσης, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε με τη σειρά του θετικός στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, διευκρινίζοντας ότι «θα λειτουργήσει υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει».

Και κατέληξε, απευθυνόμενος πρωτίστως στην αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι «μια τέτοια υπεύθυνη διαδικασία δεν μπορεί, δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σίριαλ προς κομματική κατανάλωση. Ούτε, πολύ περισσότερο, να αποτελέσει αιτία υποβάθμισης της εθνικής συμβολής της ΕΥΠ και υπονόμευσης πτυχών της εθνικής ασφάλειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου