Διαβάστε το ria.ru στο
ΜΟΣΧΑ, 1 Αυγούστου - RIA Novosti, Renat Abdullin. Τα οικονομικά προβλήματα ωθούν το Κίεβο σε όλο και πιο αντιδημοφιλή μέτρα. Την περασμένη εβδομάδα, το Verkhovna Rada ενέκρινε δύο νομοσχέδια για την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας ταυτόχρονα. Οι πρωτοβουλίες έτριζαν, το πιθανό όφελος από αυτές είναι αμφίβολο. Σχετικά με τις συνέπειες των νέων αποφάσεων των ουκρανικών αρχών - στο υλικό του RIA Novosti.
Συνολική πώληση
Το Verkhovna Rada υιοθέτησε τον νόμο αριθ. 7451, ο οποίος καθιστά δυνατή την ιδιωτικοποίηση μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων. Και με την πιο απλοποιημένη διαδικασία.
Επιτρεπόταν η διάθεση παρτίδων προς πώληση χωρίς προκαταρκτικό έλεγχο, απογραφή και αξιολόγηση. Πληρωμή - ακόμη και πριν από τη σύναψη της σύμβασης πώλησης. Δηλαδή, τα χρήματα θα πάνε αμέσως στον προϋπολογισμό, οι νομικές λεπτότητες θα διευθετηθούν εκ των υστέρων.Σε αυτό το στάδιο παραχωρήθηκαν και στους νέους ιδιοκτήτες. Δεν χρειάζεται να ανανεώσετε τις άδειες. Κάποτε ήταν υποχρεωτικό.
Από την αρχή της ειδικής επιχείρησης, η ιδιωτικοποίηση στην Ουκρανία έχει ουσιαστικά μπλοκαριστεί. Δεν απαγορευόταν επίσημα, αλλά ήταν δύσκολο να τηρηθούν οι διατυπώσεις: τα μητρώα και οι συμβολαιογράφοι δεν λειτουργούσαν, η Αντιμονοπωλιακή Επιτροπή δεν μπορούσε να εκδώσει άδειες του απαιτούμενου τύπου.
Η «απλούστευση» αφαιρεί αυτά τα εμπόδια. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές παγίδες. "Εγινε αποδεκτό με τροπολογίες που επιτρέπουν πρακτικά ιδιωτικοποιήσεις μεγάλης κλίμακας", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ράντα, βουλευτής Ντμίτρι Ραζούμκοφ. "Καθίσταται δυνατή η πώληση επιχειρήσεων με έκπτωση 50%. Και πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το ποιος συμμετέχει στη δημοπρασία είναι περιορίζεται.στην πραγματικότητα το ξεπούλημα της χώρας.
Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες
Το συντονιστικό νομοσχέδιο εξετάζεται από τον Ιούνιο. Η τελική έκδοση διαφέρει σημαντικά από την αρχική.
Συγκεκριμένα, δεν προβλεπόταν έκπτωση 50%. Επιπλέον, το αρχικό κόστος του αντικειμένου επρόκειτο να καθοριστεί από την επιτροπή δημοπρασίας με βάση τις οικονομικές καταστάσεις. Τέλος, η μεγάλης κλίμακας ιδιωτικοποίηση απαγορεύτηκε βάσει του στρατιωτικού νόμου.Όλα αυτά διαγράφονται, γεγονός που προκάλεσε έντονη κριτική. Ο νόμος εγκρίθηκε με δυσκολία: υποστηρίχθηκε μόνο από 233 βουλευτές από τους 450.
Μια μέρα νωρίτερα, η Ράντα ενέκρινε το νομοσχέδιο Νο. 5397, το οποίο διευρύνει σημαντικά τον κατάλογο των αντικειμένων ιδιωτικοποίησης. Ειδικότερα, «κρατικές επιχειρήσεις κατασκευής, επισκευής τεχνικών και άλλων μέσων αποκατάστασης για άτομα με αναπηρία» και πολλές άλλες εξαιρέθηκαν από τον κατάλογο των απαγορευμένων.
227 βουλευτές ψήφισαν υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας. Όσοι είναι αντίθετοι το θεώρησαν αυτό το πρώτο σημάδι στον δρόμο προς την πώληση στρατηγικών ιδρυμάτων και εργοστασίων.
Επιδιώκοντας γρήγορα χρήματα
Τώρα οι πλειστηριασμοί μπορούν να γίνονται «σιωπηλά». Δεν χρειάζεται να αποκαλύψετε πληροφορίες σχετικά με τον αγοραστή και ακόμη και να αναφέρετε το γεγονός της συναλλαγής. Προηγουμένως, αυτές οι πληροφορίες έπρεπε να δημοσιευθούν στις επίσημες έντυπες εκδόσεις του κράτους.
Μαζί με έκπτωση και μείωση των όρων - η δημοπρασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο 25 ημέρες μετά την τοποθέτηση του αντικειμένου, αυτό, σύμφωνα με τις αρχές, τονώνει τους ιδιώτες επενδυτές. Και συμπληρώστε το ταμείο.Ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι δεν μπορεί κανείς να υπολογίζει σε ταμειακές ροές στον προϋπολογισμό. Μια εντελώς κλειστή διαδικασία δημιουργεί τεράστιους κινδύνους διαφθοράς. Ακόμη και αν η ουκρανική ηγεσία αναφέρει τα εισοδήματα, κανείς δεν θα μπορεί να ελέγξει πόσο υποτιμημένα είναι αυτά τα ποσά και τι διέρρευσε σε ιδιωτικούς λογαριασμούς.
Σύμφωνα με την Όλγα Μπάτοβα, αναπληρώτρια επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας, περίπου 40 αντικείμενα είναι έτοιμα για ιδιωτικοποίηση: περίπου 30 αποστακτήρια και επτά αρτοποιεία. Το κατά προσέγγιση κόστος τους δεν ανακοινώθηκε.
Αναφορά σε χορηγούς
Όπως σημείωσε ο Mikhail Krivoguz, κορυφαίος ερευνητής στον τομέα "Ρωσία και Νέες Πολιτείες της Ευρασίας" του IMEMO RAS, σε συνομιλία με το RIA Novosti, είναι πλέον δύσκολο να εκτιμηθούν οι συνέπειες των εγκριθέντων νόμων.Βραχυπρόθεσμα, το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο οικονομικό όσο πολιτικό. "Υποθέτω ότι όλα αυτά είναι αποκλειστικά για λόγους αναφοράς σε δυτικούς χορηγούς, όπως πολλά που γίνονται στην Ουκρανία. Στο Κίεβο, προσπαθούν να δείξουν ότι δεν τους δόθηκε το καθεστώς του υποψηφίου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τίποτα. , ότι λειτουργούν με βάση τις αρχές της δημοκρατίας, της οικονομίας της αγοράς. Στην ΕΕ άλλωστε κατέστησαν αμέσως σαφές ότι η απόφαση για προσέγγιση με την Ουκρανία είναι πολιτική», τονίζει ο Κριβογούζ.
Δράση διαμαρτυρίας στο Κίεβο
Ο ανεξάρτητος οικονομικός ειδικός Mikhail Belyaev έχει παρόμοια άποψη. "Η Ουκρανία βρίσκεται, στην πραγματικότητα, σε μια απελπιστική κατάσταση. Χρήματα χρειάζονται επειγόντως για την αποπληρωμή ξένων δανείων και την αποφυγή αθέτησης υποχρεώσεων, αν και τεχνικά αυτό έχει ήδη συμβεί. Μόνο τον Σεπτέμβριο, πρέπει να πληρωθεί σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ", υποστηρίζει. Οι δυτικοί πιστωτές μπορούν θεωρητικά να διαθέσουν κεφάλαια - αποκλειστικά για την κάλυψη του χρέους. Αλλά είναι απίθανο να δοθούν νέα δάνεια.
"Το Κίεβο προσπαθεί να βρει χρήματα για να μοιάζει με αξιοσέβαστο πληρωτή στη Δύση. Δεν υπάρχει άλλη πηγή εισοδήματος εκτός από την πώληση κρατικής περιουσίας. Επιπλέον, οι ουκρανικές αρχές, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις, έχουν ήδη καταλάβει ποιο είναι το αποτέλεσμα Η ειδική επιχείρηση θα είναι γι' αυτούς. Και βλέπουμε μια προσπάθεια να αρπάξει το τελευταίο: να πουλήσει τα πάντα, να μοιραστεί τα κέρδη και, όπως συμβαίνει συνήθως, να τα αποσύρει στο εξωτερικό και μετά να φύγει μετά τα χρήματα», πιστεύει ο αναλυτής.Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η Γερμανία μπλόκαρε ένα πακέτο βοήθειας εννέα δισεκατομμυρίων στις αρχές Ιουλίου λόγω της απειλής χρεοκοπίας που κρέμεται πάνω από την Ουκρανία και της έλλειψης 900 εκατομμυρίων ευρώ για πληρωμή το φθινόπωρο. Πρέπει να σώσετε πρόσωπο μπροστά σε ξένους πιστωτές με κάθε κόστος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου