ΕΥΡΩΠΗ
Απ' το εξωτερικό μαθαίνουμε και πάλι για τα όσα αφορούν το βαθμό εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία με την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού. Και αυτή τη φορά τα νέα έρχονται απ' τη Γερμανία, όπως και η πρώτη αποκάλυψη ότι η χώρα μας θα στείλει τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) που έγινε απ' τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, δήλωσε στο Βερολίνο ότι μια συμφωνία για κυκλική ανταλλαγή οχημάτων μάχης πεζικού με την Ελλάδα και την Ουκρανία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Πράγμα που, όπως παρατηρούν διεθνή μέσα ενημέρωσης, σημαίνει ότι η Γερμανία θα παραδώσει σύντομα 40 Marder IFV στην Ελλάδα, ενώ η Ελλάδα, με τη σειρά της, θα παραχωρήσει 40 από τα σοβιετικής κατασκευής BMP-1 της IFV στην Ουκρανία.
Την είδηση πάντως επιβεβαίωσαν ακολούθως κυβερνητικές πηγές της χώρας μας, που διευκρίνιζαν ότι η μεταφορά θα γίνει σε δύο δόσεις και αφού πρώτα παραλάβουμε τα γερμανικά Marder.
Μιλώντας σε συνέδριο της Bundeswehr η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας είπε ακόμα ότι η χώρα της θα δώσει δύο ακόμη πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων στο Κίεβο. «Αποφασίσαμε να παραδώσουμε δύο ακόμη πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων MARS II, συμπεριλαμβανομένων 200 ρουκετών στην Ουκρανία», είπε και πρόσθεσε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών χειριστών αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο.
«Επιπλέον, θα στείλουμε 50 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Dingo στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η Λάμπρεχτ, αναφερόμενη σε έναν τύπο τεθωρακισμένου οχήματος.
Όπως έγραφε η Εφ.Συν. όταν έγινε γνωστή η συμφωνία ανταλλαγής με σκοπό την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, τα σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα ΒΜΡ-1 αποκτήθηκαν ύστερα από συμφωνία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τον Χέλμουτ Κολ το 1993. Τα πρώτα 164 παρελήφθησαν το 1994 και ήταν παραγωγής 1966-76, ενώ τα υπόλοιπα 337 (παραγωγής 1979-83) ήρθαν το 1995. Σήμερα υπάρχουν 155 οχήματα (150 χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Ιράκ, 195 αποσύρθηκαν τον Νοέμβριο του 2014 και 100 διαπραγματευόμαστε από το 2017 για παραχώρηση ή πώληση με την Αίγυπτο) και βρίσκονται σε μονάδες του Έβρου και στα νησιά, με τα 130 να θεωρούνται λειτουργικά.
Τα Marder παράγονταν από το 1988 ώς το 2011 με τα πλέον πρόσφατα μοντέλα (1A5) να έχουν κατασκευαστεί πριν από δέκα χρόνια. Κατά τους στρατιωτικούς, αν και είναι επίσης παλιάς σχεδίασης, θεωρούνται ανώτερα σε σχέση με το ΒΜΡ-1 και προσφέρουν καλύτερη προστασία στους επιβαίνοντες. Προσόν τους θεωρείται επίσης ότι έχουν πολλές μηχανολογικές ομοιότητες με τα Leopard 1, με συνέπεια η ένταξή τους στον Ελληνικό Στρατό να γίνει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
«Κόκκινη γραμμή» από Ζαχάχοβα στις ΗΠΑ
Στο μεταξύ, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε σήμερα ότι εάν οι ΗΠΑ αποφάσιζαν να προμηθεύσουν το Κίεβο με πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, αυτό θα ξεπερνούσε την «κόκκινη γραμμή» και οι ΗΠΑ θα γίνονταν στη συνέχεια «συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση», μεταδίδει το Reuters.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη αμερικανικά πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας – όχι μόνο πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς κατασκευής των ΗΠΑ.
Η Μαρία Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι η Ρωσία «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να υπερασπιστεί το έδαφός της».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου