Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Διεθνοποιείται η αντιπαράθεση

 

EUROKINISSI/ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Χωρίς προηγούμενο η ανοιχτή διπλωματική αντιπαράθεση Ελλάδας - Τουρκίας στα χρονικά του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. ● Πρωτοφανείς και προκλητικές οι αξιώσεις που προβάλλει ο Τσαβούσογλου στην επιστολή προς τον ΟΗΕ ● Επιστολές και από Δένδια σε ΟΗΕ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ που ζητεί την καταδίκη της τουρκικής στάσης.

Την άμεση καταδίκη της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας ζητεί από ΟΗΕ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ η Ελλάδα με τις επιστολές που απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας του κινδύνους που εγκυμονεί η πολιτική Ερντογάν για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής.

Η Αθήνα είχε προαναγγείλει την αποστολή επιστολών εξ αφορμής των τελευταίων απειλητικών δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και η Αγκυρα έσπευσε διά του Μ. Τσαβούσογλου στην αποστολή επιστολών με παραλήπτες τους ίδιους οργανισμούς.

Η κλιμάκωση της διπλωματικής αντιπαράθεσης Ελλάδας - Τουρκίας, διά επιστολών, σε ανοιχτή διπλωματική σύγκρουση είναι πρωτοφανής στα χρονικά του ΝΑΤΟ αλλά και της Ε.Ε., ενώ και σε επίπεδο ΟΗΕ δεν υπάρχει προηγούμενο, όπως αυτό με την τουρκική ηγεσία να αμφισβητεί τόσο απροκάλυπτα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας όσο και το πλαίσιο λειτουργίας των Ηνωμένων Εθνών. Και να επικαλείται αιτιάσεις και ανεπίσημες ιδιωτικές συνομιλίες (την άτυπη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη στις 13 Μαρτίου 2022), για να καταλήξει στην αξίωση ότι «οι διμερείς διαφορές πρέπει να λυθούν διμερώς» όπως αναφέρεται στην επιστολή Τσαβούσογλου.

Πρόκληση

Η επιστολή Τσαβούσογλου θα μείνει στα επίσημα αρχεία του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ ως κείμενο πρωτοφανούς διπλωματικής πρόκλησης προς όλη τη διεθνή κοινότητα, η οποία καλείται ουσιαστικά να κλείσει τα μάτια μπροστά σε αναχρονιστικές αξιώσεις (γίνεται αναφορά ακόμα και στο προηγούμενο πλαίσιο της Θάλασσας που προέβλεπε χωρικά ύδατα 3 ν.μ.) και αναθεωρητικές θεωρίες στο σύγχρονο πλέγμα του Διεθνούς Δικαίου, από την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα μέχρι τις δικαιοδοσίες σε FIR, SAR και NAVTEX που επίσης ορίζονται από τους διεθνείς οργανισμούς.

Σε αυτές τις πρωτοφανείς αξιώσεις και τις κλιμακούμενες απειλές της Τουρκίας ο Ν. Δένδιας καλεί ευθέως τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. αλλά και το ΝΑΤΟ να καταδικάσουν την τουρκική στάση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Εάν αυτό δεν γίνει έγκαιρα ή εάν υποτιμηθεί η σοβαρότητα του ζητήματος, ρισκάρουμε να γίνουν ξανά μάρτυρες μιας παρόμοιας κατάστασης με αυτή που διαδραματίζεται σε κάποιο άλλο σημείο της ηπείρου μας. Αυτό είναι κάτι που κανείς από εμάς δεν θα επιθυμούσε στα αλήθεια να δει».

Το θέμα λοιπόν διεθνοποιείται διπλωματικά σε όλα τα διεθνή fora και αυτό σημαίνει πολιτικά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Σεπτεμβρίου αναφορά ή και εγγραφή στην ημερήσια διάταξη. Ανάλογης έντασης θα είναι οι επόμενες ενέργειες σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι όλες οι έως τώρα παρεμβάσεις από Ε.Ε. και ΗΠΑ και τα μηνύματα για αυτοσυγκράτηση προς την Τουρκία δεν έχουν αποδώσει αποτέλεσμα, τουναντίον η Αγκυρα μέμφεται όσους ζητούν σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και αποφυγή περαιτέρω έντασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου