Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Τίτλοι τέλους και για τη Siemens: Ολοι αθώοι!

 

EPA
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Μετά από είκοσι χρόνια που ξέσπασε το σκάνδαλο για τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε την αθώωση των κατηγορουμένων για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ● Για τους περισσότερους κρίθηκε ότι έπρεπε να παυθεί οριστικά η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής ● Η «Εφ.Συν.» θυμίζει τα πρόσωπα που χειρίστηκαν από την αρχή την υπόθεση και τις δικαστικές «εμπλοκές» που ακολούθησαν.

Γράφτηκε χθες, 20 χρόνια μετά, ο επίλογος των 15χρονων δικαστικών διαδικασιών για τα μαύρα ταμεία της SIEMENS, που ξέβαψαν με τον καιρό όπως ξεβάφουν όλα τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα στο ελληνικό κράτος δίκαιου.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε, είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία, την αθώωση των κατηγορουμένων για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ για τους περισσότερους κρίθηκε ότι έπρεπε να παυθεί οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που έχουν τελεστεί έως το 2002 λόγω παραγραφής.

Και να σκεφτεί κανείς ότι μόνο το ποσό που είχε υπολογιστεί σε μίζες στην Ελλάδα έφτανε τα 130 εκατ. γερμανικά μάρκα, ενώ η εταιρεία «καθάρισε» το 2012 με διακανονισμό μόλις 13 εκατ. ευρω σε χορηγίες και εξοπλισμό για τα νοσοκομεία. Η περίπτωση του Χρ. Καράβελα, που διέφυγε όπως ο Χριστοφοράκος ανενόχλητος στο εξωτερικό, δεν εξετάστηκε. Αναμεσα στους αθώους οι: Μιχαήλ Χριστοφοράκος, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, 8 αλλοδαποί –κυρίως Γερμανοί υπήκοοι–, Γιώργος Σκαρπέλης, Νικόλαος ΝΙΝΤΟ, Γιώργος Αργυρόπουλος, Δημήτριος Κουβάτσος, Παναγιώτης Νικάκης, Γιώργος Καλδής, Αλέξανδρος Λέτσας, Φάνης Λυγινός, Μάρθα Δημητριάδη-Καραβέλα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, εκτός από τις παραγραφές δεν αποδείχτηκαν ή δημιουργήθηκαν αμφιβολίες για την παράνομη αύξηση της περιουσίας των τότε στελεχών του ΟΤΕ.

Ευτυχώς οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν από την αρχή την υπόθεση δεν είχαν την τύχη της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς που αντιμετωπίζει Ειδικό Δικαστήριο για μια μήνυση που άργησε να τη διαβιβάσει στη Βουλή. Ας τους θυμηθούμε: Ο πρώτος εισαγγελέας που ανέλαβε επί Ν.Δ. (η οποία αρνήθηκε δυο φορές τη σύσταση εξεταστικής) την προανάκριση για το σκάνδαλο ήταν ο Π. Αθανασίου (μάρτυρας κατηγορίας τώρα στο Ειδικό Δικαστήριο), ο οποίος καθυστέρησε την προκαταρκτική εξέταση που διήρκεσε πάνω από τρία (3) χρόνια, ενώ περιόρισε την έρευνα μόνο στην εποχή διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Αντιπαροχές...

Στη συνέχεια, ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς (επιλογή Ν.Δ.), αντί να αναθέσει τη χρέωση της υπόθεσης, λόγω της σοβαρότητάς της, σε εφέτη ανακριτή, τη χρέωσε, με προσχηματική δικαιολογία, σε πρωτοδίκη ανακριτή, τον Νίκο Ζαγοριανό. Οι Ζαγοριανός - Σανιδάς δεν έβλεπαν κανένα λόγο να πάει η δικογραφία στη Βουλή, ενώ στην εξεταστική επιτροπή το 2010 τα έριξαν ο ένας στον άλλο. Στην κατάθεσή του στην εξεταστική ο κ. Σανιδάς είχε δηλώσει «ότι η αποδοχή δώρων από τους πρώην υπουργούς κ. Ακη Τσοχατζόπουλο, κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον βουλευτή κ. Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να είναι ηθικά επίμεμπτη, όχι όμως και ποινικά κολάσιμη, καθώς δεν συνδυάζεται με αντιπαροχή».

Στη συνέχεια ο κ. Ζαγοριανός διώχτηκε πειθαρχικά και του αφαιρέθηκε η δικογραφία, ενώ στην πειθαρχική διαδικασία τον υπερασπίστηκαν οι: Γιώργος Σανιδάς, Ρωμύλος Κεδίκογλου, Χαράλαμπος Αθανασίου, Παναγιώτης Αθανασίου κ.ά. Tελικά, μετά από συνεχείς αναβολές τις οποίες επέτεινε και η μεγάλης διάρκειας απεργία των δικηγόρων το 2016, στο ξεκίνημα της δίκης έγινε ένσταση διότι το βούλευμα δεν είχε μεταφραστεί.

Αμέσως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έδωσε τότε παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο προκείμενου να διαβιβάσει το βούλευμα της Siemens στο υπουργείο Εξωτερικών για μετάφραση, ενώ ταυτόχρονα διέταξε τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής έρευνας αναφορικά με το πώς οδηγήθηκε η δίκη της SIEMENS σε επ’ αόριστον αναβολή. Η έρευνα είχε ανατεθεί στην τότε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη.

Τελικά, το 2017 ο εισαγγελέας κ. Κωσταρέλλος ζήτησε την παραπομπή Χριστοφοράκου μόνο για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας (αναφορικά με την προμήθεια του «αόρατου» συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών C4I με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens) και για επιμέρους αδικήματα οι υπόλοιποι. Ο εισαγγελέας άλλαξε την πρότασή του αφού προηγήθηκε η παρέμβαση του Συμβουλίου Εφετών που είχε κάθετα διαφωνήσει με την προηγούμενη πρότασή του (Μάρτιος 2016), με την οποία ζητούσε την απαλλαγή του Χριστοφοράκου όχι μόνο για το αδίκημα της απάτης αλλά και για τη δωροδοκία.

Ο κ. Κωσταρέλλος είχε καταλήξει στο ότι ο Χριστοφοράκος δεν δωροδόκησε κρατικούς υπαλλήλους, ενώ τα εκατομμύρια που δόθηκαν προκειμένου να κλείσει όλες τις μεγάλες δουλειές η γερμανική εταιρεία ήταν μια απλή δωρεά προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Τα χρήματα διοχετεύτηκαν από κρυφά ταμεία της Siemens και μέσω υπεράκτιων (offshore) εταιρειών φαίνεται ότι έφταναν στους τελικούς αποδέκτες τους. («Siemens - Novartis, αγώνες κοινοί!», «Εφ.Συν.» 11.2.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου