ΕΥΡΩΠΗ
efsyn.gr
Με τις εξελίξεις να τρέχουν συνεχώς στο στρατιωτικό μέρος, υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι από τη Μόσχα και το Κίεβο στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα ο ένας προς τον άλλο, με αναφορές ακόμα και για χρήση πυρηνικών όπλων.
Ενδεικτική είναι η δήλωση στην οποία προέβη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους του να πλήξουν το Κρεμλίνο, σε περίπτωση που οι Ρώσοι κάνουν χρήση πυρηνικών όπλων στο Κίεβο.
Παράλληλα, η Μόσχα εκφράζει ανησυχίες πως η Ουκρανία πιθανώς θα καταφύγει σε χρήση «βρόμικης βόμβας» κατά του ρωσικού στρατού: ένα σενάριο που διαψεύδει το Κίεβο. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες την Κυριακή, με τον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνί και τους ομολόγους του της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και της Βρετανίας Μπεν Ουάλας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, πρόκειται για πολύ εντατικές συνομιλίες σε μία μόνο ημέρα, για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στο τέλος του Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, ο Σοϊγκού, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Λεκορνί, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση στην Ουκρανία, «όπου υπάρχει τάση για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση». Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο –όπως και στους ομολόγους του Ακάρ και Μπεν Ουάλας– για τις ρωσικές «ανησυχίες που συνδέονται με πιθανές προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Ουκρανίας με την προσφυγή σε "βρόμικη βόμβα"».
Από την πλευρά του, το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του την αναφορά σε «ρωσικούς φόβους» για πλήγμα «με βρόμικη βόμβα από τους Ουκρανούς στο έδαφός τους για να επιρρίψουν την ευθύνη στη Ρωσία». Ο Λεκορνί υπενθύμισε ότι «η Γαλλία αρνείται κάθε μορφή κλιμάκωσης, ιδιαίτερα πυρηνικής», τονίζοντας επίσης την αποφασιστικότητα της Γαλλίας «να συμβάλει σε ειρηνική επίλυση της σύρραξης, στο πλευρό των συμμάχων της».
Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς πως οι δυτικές χώρες διευκολύνουν το σχέδιο του Κιέβου για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. «Ο υπουργός Άμυνας απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μεγαλύτερη κλιμάκωση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.
→ Επίσης, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας είχε την Κυριακή μια νέα –δεύτερη μέσα σε τρεις ημέρες– τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν. Η Μόσχα δεν έδωσε πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας.
Το μέτωπο του πολέμου
Με τον πόλεμο να οδεύει στον ένατο μήνα του, ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός πραγματικά παγωμένου χειμώνα, καθώς η Ρωσία να συνεχίζει να επιτίθεται στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας. Τις τελευταίες μέρες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, καταστρέφοντας σχεδόν το 40% των ουκρανικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μαζικά μπλακάουτ βρίσκονται πλέον στην καθημερινότητα, ενώ οι αρχές κάνουν έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας.
Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα, δήλωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Κίριλο Τιμοσένκο. Σε τμήματα του Κιέβου σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση το βράδυ και αξιωματούχος της πόλης προειδοποίησε ότι τα χτυπήματα θα μπορούσαν να αφήσουν την ουκρανική πρωτεύουσα χωρίς ρεύμα και θέρμανση για «πολλές ημέρες ή εβδομάδες».
Ο Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατάφεραν πλήγματα σε «πολύ ευρεία» κλίμακα, αλλά υποσχέθηκε πως ο στρατός του θα βελτιώσει τις επιδόσεις του σε ό,τι αφορά την κατάρριψη πυραύλων, με τη βοήθεια των εταίρων του, όπως είπε.
Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι κατέστρεψε μία μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Τσερκάσι που βρίσκεται στην Κεντρική Ουκρανία, ενώ απέκρουσε ουκρανικές αντεπιθέσεις, κατά μήκος της πρώτης γραμμής των συγκρούσεων στις νότιες και ανατολικές ουκρανικές περιοχές.
Την ίδια ώρα, οι ρωσικές αρχές στη Χερσώνα έδωσαν οδηγίες στους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή. Σε σχετικό μήνυμα που ανάρτησαν οι αρχές στο Telegram, αναφέρεται πως «Λόγω της τεταμένης κατάστασης στο μέτωπο, του αυξημένου κινδύνου μαζικού βομβαρδισμού της πόλης και της απειλής τρομοκρατικών επιθέσεων, όλοι οι άμαχοι πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα την πόλη και να περάσουν στην (ανατολική) όχθη του Δνείπερου»,
Ήδη, χιλιάδες πολίτες έφυγαν από τη Χερσώνα ύστερα από προειδοποιήσεις για ουκρανική επίθεση με στόχο την ανακατάληψη της πόλης.
Αντίθετα, οι ουκρανικές αρχές έδωσαν εντολή στους κατοίκους του Νικολάγιεφ και των γύρω περιοχών, να απομακρυνθούν.
Όσον αφορά στο Χάρκοβο, οι Ρώσοι φαίνεται πλέον να έχουν ανακτήσει την πρωτοβουλία, αν και ο ρωσικές δυνάμεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου