ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα πραγματοποίησε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος επικέντρωσε την τοποθέτησή του στις προκλήσεις που απορρέουν από τον ρωσοουκρανικό πόλεμο.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε για την τουρκική προκλητικότητα πως «δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της συμμαχίας να αμφισβητούν εθνικές κυριαρχίες». Σε ερώτηση για τις αξιώσεις της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών επανέλαβε πως «όλα τα ζητήματα οφείλουν να επιλυθούν όλα στη βάση του διαλόγου και διεθνούς δικαίου».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, που είναι «γεμάτη δυνατότητες στο οικονομικό επίπεδο», υποστήριξε πως είναι «προς το συμφέρον όλων των γειτονικών χωρών να αξιοποιήσουν πλήρως αυτές τις δυνατότητες. Στη συνάντηση που είχα σήμερα αποκόμισα την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη» είπε.
Ωστόσο, ο Γερμανός καγκελάριος δεν απάντησε στην ερώτηση για το αίτημα των αποζημιώσεων λέγοντας... «μάλλον δεν άκουσα την ερώτηση». Χαμογέλασε δε νωρίτερα όταν άκουσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει το ζήτημα.
Στην τοποθέτησή του ο Σολτς επέμεινε πως η ρωσική εισβολή είναι η αιτία για πολλές από τις δυσκολίες και πως Γερμανία κι Ελλάδα είναι απολύτως σύμφωνες ότι είναι στο χέρι της Μόσχας να σταματήσει και να αποσύρει τα στρατεύματά της. Τόνισε επανειλημμένα την ανάγκη η Ευρώπη να ξεπεράσει τις προκλήσεις και χαρακτήρισε «εύστοχες» τις αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -που παρέπεμψε τα σπουδαία για τον άλλο μήνα-
Δεν παρέλειψε να κρύψει τη χαρά του χαρά του για τη συμφωνία των δύο χωρών για την αντικατάσταση των τεθωρακισμένων οχημάτων που θα εφοδιάσουν την Ουκρανία με την Ελλάδα να παίρνει τεθωρακισμένα Marder από το Βερολίνο.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει τετελεσμένα
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία για τη «γεφύρωση» του ανοιχτού θέματος με τις πολεμικές αποζημιώσεις και ειδικά του κατοχικού δάνειου.
«Η ρύθμισή του θα ήταν αμοιβαία επωφελής σε μια συγκυρία που η ελληνογερμανική σύμπραξη στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη, με κορυφαία τη ρωσική εμπλοκή στην Ουκρανία, διαπιστώσαμε ότι οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχτεί ύστερα από 80 χρόνια έναν νέο πόλεμο στην καρδιά της, ούτε να επιτρέψει την ανάληψη ενός τετελεσμένου εισβολής και κατοχής, όπως αυτό που δυστυχώς ακόμα αιμορραγεί στην Κύπρο».
Σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «δήθεν τουρκολυβικό σύμφωνο» και ξεκαθάρισε πως οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες ούτε η ιστορία με ψευδαισθήσεις, ούτε η γεωγραφία με παραχαραγμένους χάρτες.
Επανέλαβε τη θέση της Αθήνας να αντιτάσσει τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, «το μόνο εργαλείο που έχουμε για να λύσουμε τη διαφορά μας που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Στην αρχή της τοποθέτησής του έκανε λόγο για οικονομική «πρόοδο την ώρα που η πατρίδα μου αμύνεται τόσο απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια όσο και στις εθνικές προκλήσεις που γεννά η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της. Στο πρώτο μέτωπο με ένα ευρύ μέτωπο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κόντρα στις διεθνείς ανατιμήσεις και στο δεύτερο».
Ισχυρίστηκε πως η Αθήνα και Βερολίνο μιλούν πλέον μακριά από τους όρους ισχυρού και αδύναμου και πως η Ελλάδα δεν ζητά παθητικά αλλά συζητά ισότιμα.
Χαιρέτισε την οικονομική συνεργασία με την Γερμανία, που «είναι από τους πρώτες επενδυτές στην Ελλάδα», και σημείωσε «τη συμμετοχή γερμανικών εταιρειών σε μεγάλα έργα». «Η Αστυπάλαια γίνεται από κοινού με σημαντική γερμανική εταιρεία, Volkswagen, ένα νησί πρότυπο της νέας εποχή. Αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει πως «η Ευρώπη, με την Γερμανία, σε έναν κομβικό ρόλο, συντονίζει τα βήματά της ώστε να απαντήσει στις αρνητικές συνέπειες από τη ρωσική πολιτική στο φυσικό αέριο».
Και εμμένει στις ευθύνες αποκλειστικά της Μόσχας, «που αποζητά αστάθεια στις δυτικές κοινωνίες με μοχλό την ενεργειακή ακρίβεια και συγκεκριμένα την πολιτική του φυσικού αερίου».
Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να αποκατασταθούν το διεθνές δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων και η υπόθεση της Ουκρανίας να αναδειχτεί ως υπόθεση όλων των κρατών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου