Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Εδαφικά κέρδη στη Χερσώνα για την Ουκρανία εν αναμονή της ψηφοφορίας στη ρωσική Δούμα

 

AP Photo/Inna Varenytsia



Εντός της ημέρας αναμένεται η ρωσική ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή να ψηφίσει για να εγκρίνει τις συνθήκες προσάρτησης του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, που υπογράφτηκαν με πανηγυρική τελετή στο Κρεμλίνο την Παρασκευή. Ωστόσο, η Μόσχα ακόμη δεν γνωρίζει, τουλάχιστον στη Χερσώνα, πού ακριβώς βρίσκονται τα σύνορα των εδαφών που προσαρτώνται, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού καταγράφουν διαρκώς νίκες και κέρδη.

Στην τακτική νυχτερινή δήλωσή του, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι στρατιωτικές νίκες του ουκρανικού στρατού δεν περιορίζονται στην πόλη Λιμάν, αλλά και στη Χερσώνα, όπου απελευθερώθηκαν οι μικροί οικισμοί Αρκανγκέλσκε και Μιρολιουμπίβκα. Είπε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πιέζει για να ανακτήσει κάποια εδάφη στο Λουγκάνσκ, πράγμα που, όπως είπε, σημαίνει ότι η Ρωσία δεν κατέχει το πλήρες έδαφος καμίας από τις περιοχές της κατεχόμενης Ουκρανίας που ανακοίνωσε ότι θα προσαρτήσει.

Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευση του Κιέβου να τιμωρήσει όσους είχαν λάβει μέρος στη διοργάνωση των «δημοψηφισμάτων» σε ουκρανικό έδαφος, γράφοντας μεταξύ άλλων σε μήνυμα στο Telegram:

«Πρόσφατα, κάποιος κάπου έκανε ψευδοδημοψηφίσματα. Όταν επιστρέψει η ουκρανική σημαία, κανείς δεν θα θυμάται τη ρωσική φάρσα με μερικά χαρτάκια και κάποιες προσαρτήσεις. Εκτός, φυσικά, από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου της Ουκρανίας. Γιατί όλοι όσοι εμπλέκονται σε οποιαδήποτε υπόθεση επίθεσης κατά του κράτους μας θα λογοδοτήσουν γι' αυτό».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ

AP Photo/Seth Wenig

Την προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων στη Χερσώνα και ότι ελέγχει ορισμένους οικισμούς επιβεβαίωσε και ο διορισμένος από τη Μόσχα αξιωματούχος στη Χερσώνα, Βλαντίμιρ Σάλντο, λέγοντας ότι «είναι τεταμένα τα πράγματα, ας το θέσουμε έτσι. Εκεί όπου είναι ο ταμιευτήρας Καχόβκα, υπάρχει ένας οικισμός που ονομάζεται Ντουντσάνι… Είναι σε αυτή την περιοχή που υπάρχει ουκρανική πρόοδος και υπάρχουν οικισμοί που καταλαμβάνονται από ουκρανικά στρατεύματα».

Το Ντουντσάνι, στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το σημείο όπου ρωσικά στρατεύματα αντιμετώπισαν τις ουκρανικές δυνάμεις μία ημέρα νωρίτερα.

Παραδοχή Πεσκόφ: Δεν έχουν καθοριστεί όλα τα σύνορα

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του παραδέχεται ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις για τον καθορισμό των συνόρων στη Χερσώνα και στη Ζαπορίζια. Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι τα σύνορα δύο αυτών περιοχών «δεν έχουν ακόμη καθοριστεί».

Όπως είπε, «θα συνεχίσουμε να συνεννοούμαστε με ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις περιοχές» όσον αφορά το πώς θα πρέπει να καθοριστούν τα σύνορά τους, αλλά χωρίς να διευκρινίσει ποια μορφή θα λάβει η διαβούλευση.

Ρίχνει τους «πυρηνικούς τόνους» το Κρεμλίνο

Στο μεταξύ, κι ενώ αυξάνεται η ανησυχία για χρήση πυρηνικών όπλων εκ μέρους της Ρωσίας -έχουν συμβάλει σε αυτό οι δηλώσεις Μεντβέντεφ, αλλά και του Τσετσένου συμμάχου του Βλάντίμιρ Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ, όπως και του επικεφαλής του μισθοφορικού τάγματος Βάγκνερ- με το ΝΑΤΟ να απειλεί για «ανάλογη απάντηση», το Κρεμλίνο σήμερα προσπάθησε να ρίξει τους τόνους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις παραινέσεις Καντίροφ για χρήση πυρηνικών και τις επικρίσεις του για την απόδοση των Ρώσων στρατιωτών στα μέτωπα του πολέμου, είπε ότι το Κρεμλίνο τάσσεται υπέρ μιας «ισορροπημένης προσέγγισης» στο θέμα των πυρηνικών όπλων, κι όχι βάσει του συναισθήματος.

Ο Καντίροφ κάλεσε το σαββατοκύριακο τη Μόσχα να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει «πυρηνικό όπλο μικρής ισχύος» στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ενώ αναγνώρισε στον Τσετσένο ηγέτη το δικαίωμα «να εκφράζει τη γνώμη του», υπογράμμισε ότι η στρατιωτική προσέγγιση της Ρωσίας «δεν θα πρέπει να καθοδηγείται από συναισθήματα. Η βάση για οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία καθορίζεται από το πυρηνικό της δόγμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου