Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Πάνω από 44.000 πλειστηριασμοί και πρώτης κατοικίας το

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

 2022


Κόντρα Σταϊκούρα – Αχτσιόγλου στη Βουλή για τις συνθήκες ασφυξίας στις οποίες βρίσκονται νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς το ιδιωτικό χρέος συνεχώς διογκώνεται .

Μετά το όσα τραγικά συνέβησαν με την έξωση της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού από το μοναδικό της σπίτι η ερώτηση που κατέθεσε η τομεάρχης οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς τον υπουργό Οικονομικών απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα όμως ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας δεν θέλησε να κάνει καμία αναφορά σε όσα ντροπιαστικά συνέβησαν το πρωί στα Ιλίσια. Ίδια στάση κράτησε και στην περίπτωση του μέχρι πρότινος βουλευτή της Ν.Δ., Ανδρέα Πάτση.

«Σήμερα το πρωί είδαμε αποτρόπαιες εικόνες στο σπίτι της δημοσιογράφου της κας Κολοβού της οποίας το σπίτι πλειστηριάζεται για μία οφειλή 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζετε» δήλωσε στην πρωτολογία της η Έφη Αχτσιόγλου απευθυνόμενη προς τον ΧρήστοΣταϊκούρα

Σημείωσε επίσης ότι «την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη τα χρέη της ελληνικής κοινωνίας έχουν αυξηθεί σε όλα τα επίπεδα. Προς την εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, αυξάνονται και τα κόκκινα, τα οποία μπορεί να εμφανίζονται μειωμένα στους ισολογισμούς των τραπεζών, όμως,  εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». .

Η πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «συγκεκριμένες τραπεζοκεντρικές επιλογές» που έκανε εξαρχής η κυβέρνηση όπως «στον πτωχευτικό και στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Να υπάρχει πλήρης ελευθερία σε τράπεζες και funds, καμία δεσμευτικότητα των πιστωτών για ρυθμίσεις και καμιά προστασία της πρώτης κατοικίας, πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε «για το 2022 έχουν προγραμματιστεί  πάνω από 44.000 πλειστηριασμοί, και πρώτης κατοικίας, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί τριπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι».

Αναφερόμενη στα funds, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «λειτουργούν ανεξέλεγκτα και σε πλήρη ασυδοσία» καθώς «δεν απαντούν στις κρούσεις των πολιτών για ρυθμίσεις ή ζητούν υπέρογκα ποσά για να συζητήσουν, χωρίς καν να δεσμεύονται από το περιεχόμενό οποιασδήποτε ρύθμισης».

Σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό της κυβέρνησης τόνισε ότι έχει αποτύχει παταγωδώς.

Σχετικά με το σχέδιο «Ηρακλής» που θα έδινε λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, παρατήρησε ότι «θα γυρίσει μπούμερανγκ στο δημόσιο χρέος, διότι η Eurostat εξετάζει το ενδεχόμενο να εγγράψει τις εγγυήσεις στο δημόσιο χρέος αυξάνοντάς το έως και 18,7 δισ. ευρώ».

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αφού συμφώνησε πως το ιδιωτικό χρέος παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και συνολικά της ελληνικής οικονομίας επεσήμανε ότι σε περιόδους κρίσεων, όπως είναι οι διαδοχικές, πρωτόγνωρες εξωγενείς κρίσεις που διερχόμαστε την τελευταία τριετία, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος δημιουργίας νέου, πρόσθετου ιδιωτικού χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών, αφού αρχικά έδειξε συναινετικός, συνέχισε λέγοντας πως το πρόβλημα δεν γεννήθηκε σήμερα και εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ύψος του ιδιωτικού χρέους που παραλάβαμε το 2019, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπερέβαινε τα 238 δισ. ευρώ. Άρα, το πρόβλημα δημιουργήθηκε, σωρεύθηκε και διογκώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, και εξακολουθεί να είναι, και σήμερα, υπαρκτό και οξύ.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Διαψεύστηκαν παταγωδώς.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2017, νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβριο του 2017, έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νόμο 4354/2015, προέβλεψε ρητώς ότι οι αδειοδοτούμενες εταιρίες διαχείρισης δανείων νομιμοποιούνται να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεσμοθέτησε την υποχρεωτικότητα από την πλευρά των πιστωτών στην αποδοχή των ρυθμίσεων που προτείνονταν.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν νομοθέτησε το δικαίωμα των δανειοληπτών να εξαγοράζουν τα δάνειό τους κατά τη μεταβίβαση των απαιτήσεων σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, με τον Νόμο 4354/2015.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε – οριζόντια – την προστασία της 1ης κατοικίας, τον Φεβρουάριο του 2019».

Στη συνέχεια ο κ. Σταϊκούρας απαρίθμησε τις ενέργειες της κυβέρνησης.

► Στη δευτερολογία της η κ Αχτσιόγλου, απαντώντας στον κ. Σταϊκούρα επισήμανε ότι «επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν συνολικά». Επίσης, «καθ' όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, πλαίσιο το οποίο παρέτεινε η κυβέρνηση της ΝΔ για ένα χρόνο και στη συνέχεια η προστασία της πρώτης κατοικίας καταργήθηκε με τον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζονταν σχήματα 120 δόσεων που έδωσαν ανακούφιση για τα χρέη και απέναντι στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου