Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Νέος σεισμός από τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις - Καταρρέει το αφήγημα του Μαξίμου

 

EUROKINISSI



Νέο τσουνάμι αποκαλύψεων, σε ένα μόλις 24ωρο, για το σκάνδαλο των υποκλοπών ενισχύει τουλάχιστον την άποψη ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να υποβάλει παραίτηση αφού φέρει την πολιτική ευθύνη και φαίνεται πως προσπάθησε να το συγκαλύψει.

Το μπαράζ δημοσιευμάτων αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση, καθώς προσθέτουν δεκάδες ακόμα ονόματα στη λίστα των παρακολουθήσεων και ρίχνουν ήδη την προωθούμενη «γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί πλήρη διαστροφή της πραγματικότητας, χωρίς παράλληλα να δίνει καμία ουσιαστική απάντηση στις κατηγορίες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της «Αυγής», εσωτερικό non paper η Νέα Δημοκρατία λέει σε στελέχη να στοχοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ, τον  Αλέξη Τσίπρα και τον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη και δεν διστάζει να μιλήσει ακόμα και για «τρίγωνο» Documento- ΣΥΡΙΖΑ και «Μακελειού». 

«Γκρεμίζεται» ήδη η «γραμμή άμυνας» του Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα αύριο, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. αφού κατατεθεί η περίφημη πρωτοβουλία, που εμπνεύστηκε το Μαξίμου μετά την αναζωπύρωση του σκανδάλου, για απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών στην Ελλάδα, ενώ ήδη κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να αναπαράγουν την «καραμέλα» του non paper ότι περί υπόγειων συνδέσεων των δημοσιευμάτων με την Κουμουνδούρου. Οι πηγές κατηγορούν τον κ. Τσίπρα για ταύτιση με τον Κ. Βαξεβάνη, ενώ «θα έπρεπε “αντί να υιοθετεί τις “λίστες Βαξεβάνη” να ζητήσει αποδείξεις και στοιχεία”».

Ωστόσο, σε σοβαρές αποκαλύψεις προέβησαν εκτός από το Documento, το «Βήμα της Κυριακής», η «Εστία» και η «Εφημερίδα των Συντακτών». Η έρευνα της εφημερίδα μας και της ομάδας Reporters United φέρνει στο φως της δημοσιότητας πώς στήθηκε ο ιστός μεταξύ της κυβέρνησης και του Γιάννη Λαβράνου, επιχειρηματίας που συνδέεται με τον παραιτηθέντα γενικό γραμματέα της κυβέρνησης κι ανιψιό του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και κουμπάρος του υπουργού Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Ο κ. Λαβράνος, μεταξύ άλλων, ανατέμνει τις σχέσεις του με τον πολιτικό κόσμο -με τους Κικίλια, Τόσκα, Δημητριάδη, Πιερρακάκη, Παναγιωτόπουλο- στον βαθμό που αυτές αφορούν δημόσιες υποθέσεις (Βλ. εδώ: Δημητριάδης - Πιερρακάκης - Λαβράνος, η νέα πλευρά ενός παλιού τριγώνου, και οι αφανείς πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητας του τελευταίου: δύο συν μία πλαστές ταυτότητες).

Από κορυφαίους υπουργούς μέχρι στελέχη της ΕΥΠ στη νέα λίστα

Δημοσκόπηση δε της Prorata για την «Εφ.Συν.» δείχνει ότι πολίτες θεωρούν ως ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τις παρακολουθήσεις και πως η κυβέρνηση πράγματι παρακολουθούσε μια ευρεία λίστα προσώπων, από υπουργούς μέχρι βουλευτές της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. Ο κατάλογος μεγάλωσε κι άλλο, αφού έγινε γνωστό πως πρωτοκλασάτοι υπουργοί, δημοσιογράφοι αλλά και ανώτατα στελέχη της ΕΥΠ φέρονται να μπήκαν στο στόχαστρο. 

Σύμφωνα με το Documento, υπό παρακολούθηση ήταν από εξέχοντα στελέχη της Ν.Δ., όπως η Ειρήνη Εξάρχου, γραμματέας του Γρηγόρη Δημητριάδη, η Μαίη Ζαννή, ειδική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού, και η Ορσάκη Ρουσσέτου από την Πολιτική Γραμματεία, στενοί συνεργάτες υπουργών, όπως ο Νίκος Σιγάλας και ο Γιάννης Αναστασάκος, μέχρι κορυφαίοι υπουργοί, όπως οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αλλά και η πρώην διευθύντρια του κλιμακίου της ΕΥΠ, Αγγελική Ρούσσου, και ο Α’ υποδιοικητής της ΕΥΠ, Βασίλης Γκρίζης. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο τελευταίος δεν είχε υπογράψει την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, διαφωνούσε με διάφορες επιλογές της υπηρεσίας και είχε πέσει σε δυσμένεια. 

Παράλληλα, «το Βήμα» επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες επιβεβαιώνεται η παρακολούθηση του Νίκου Δένδια, που έγραφε την προηγούμενη εβδομάδα το Documento, επειδή στην «θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την περίοδο 2013 – 2014 είχε σταθεί εμπόδιο στα σχέδια άλλης εταιρείας του Λαβράνου να εγκαταστήσει το κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνιών Sepura (διάδοχο του ολυμπιακού συστήματος επικοινωνιών Tetra) με το τρικ "δωρεάς" από ανύπαρκτη εταιρεία». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές διπλωματικές αντιπροσωπείες και μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών από Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή κ.λπ., διότι «είχε σειρά επαφών με σημαντικούς ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες και το εν λόγω παράνομο λογισμικό που φαίνεται να είχε σταλεί στο κινητό του θα μπορούσε να καταγράψει και τις σημαντικές μυστικές συνομιλίες τους στον χώρο των συναντήσεών τους. Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πηγές, ήδη ξένες υπηρεσίες φαίνεται να έχουν ξεκινήσει έρευνα για τους αποστολείς του Predator στο κινητό του κ. Δένδια και όχι μόνο».

Ο Πιερρακάκης «πίσω» από την άδεια στην Intellexa για το Predator;

Ακόμα μεγαλύτερη αποκάλυψη από την ίδια την εφημερίδα «για τον σκοτεινό κύκλο των υποκλοπών» έρχεται να συμπληρώσει κι άλλα κομμάτια στο παζλ κάνοντας λόγο πρόσωπα, που έφεραν και ενεργοποίησαν το Predator στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης βρίσκεται πίσω από την αδειοδότηση που δόθηκε στην Intellexa για την εξαγωγή και την πώληση του κακόβουλου λογισμικού Predator. 

Το «Βήμα» γράφει πως η εταιρεία, που απέκτησε έδρα σε κτίριο στο Ελληνικό, «πήρε άδεια για εξαγωγή πώληση του εν λόγω λογισμικού (αναφέρονται πιθανοί πελάτες στην Αρμενία, στην Αίγυπτο, στην Ινδονησία, στη Μαδαγασκάρη, στο Ομάν, στη Σαουδική Αραβία και στη Σερβία) από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Σημαντικά υψηλόβαθμα στελέχη του εν λόγω υπουργείου είχαν επαφή με το ίδιο σύστημα ατόμων που σχετίζεται με το ύποπτο λογισμικό».

Από την πλευρά του ο κ. Πιερρακάκης προσπαθεί να διαψεύσει μέσω «πηγών» που υποστηρίζουν ότι το υπουργείο «δεν διαθέτει, σε καμία περίπτωση, αρμοδιότητα χορήγησης άδειας εξαγωγής - πώλησης οποιουδήποτε προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου λογισμικού, ούτε και έχει κάποια σχετική γνώση για τη συγκεκριμένη ή άλλη παρόμοια περίπτωση».

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Όπως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση συγκέντρωσε νέα πυρά από την αντιπολίτευση για το φλέγον ζήτημα. Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται λόγος για στενές σχέσεις με τους διαχειριστές του πολυδαίδαλου συστήματος παρακολουθήσεων. Επικαλούμενος τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σχολίασε πως «ο Λαβράνος έχει αστυνομική προστασία, έκανε ταξίδι στο εξωτερικό με τον Δημητριάδη για θέματα κυβερνοασφάλειας και έχει επαφές με Πιερρακάκη. Η κυβέρνηση τον έκρυψε από την εξεταστική. Άλλη μία απόδειξη του κοινού παρακρατικού μηχανισμού ΕΥΠ-Predator».

«Λαβράνος και Μπίτζιος κλήθηκαν τελικά να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κι αυτό με τις ψήφους της αντιπολίτευσης» επεσήμανε ο κ. Ηλιόπουλος και σημείωσε το εξής: «βέβαια δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάρουμε απαντήσεις, όσο ο κ. Μητσοτάκης βάζει ανθρώπους να κρύβονται πίσω από το απόρρητο και όσο η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή κάνει τις διαδικασίες με τον τρόπο που βλέπουμε σήμερα».

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ ο  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε πως «από την αλήθεια και τη διαφάνεια έχουν να φοβηθούν αυτοί που λειτουργούν εις βάρος της δημοκρατίας» και καταλόγισε «τεράστιες ευθύνες» στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη «για το πώς λειτούργησε το Μαξίμου όλη αυτή την περίοδο και οι οποίες αποκαλύπτονται με την προστασία γύρω από την κ. Βλάχου, το διοικητή της ΕΥΠ, τον κ. Δημητριάδη και αυτούς οι οποίοι απ' ό,τι φαίνεται έχουν σχέση με το predaror στην Ελλάδα και εννοώ τον κ. Λαβράνο και τον κ. Μπίτζιο».

«Θεωρώ ότι ο καλύτερος δρόμος, είναι ο δρόμος των θεσμών και της δικαιοσύνης. Γι' αυτό όπως εγώ πήγα απευθείας στον Άρειο Πάγο και κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά, όποιος θεωρεί ότι υπάρχει μια τέτοια δόλια πρακτική ενός παρακρατικού μηχανισμούς εις βάρος του, πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της Δικαιοσύνης» ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου