Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Τσίπρας: Η κοινωνία έχει ανάγκη ένα ισχυρό ΕΣΥ και όχι τη διάλυσή του

 

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINSSI



Φουλ επίθεση έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την πολιτική που εφαρμόζει στη θητεία της στη δημόσια υγεία, αναδεικνύοντας το χαρακτήρα της υπέρ της ιδιωτικής κερδοφορίας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, στο πλαίσιο της συζήτησης της Ολομέλειας για το νομοσχέδιο-ταφόπλακα της δημόσιας περίθαλψης και του ΕΣΥ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για δογματισμό και ιδεοληψία σχετικά με τη δημόσια υγεία και τα κοινωνικά αγαθά. Θύμησε ότι όταν το 1983 ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη στήριξη σύσσωμης της Αριστεράς προωθούσε την εμβληματική μεταρρύθμιση για τη δημιουργία του δημόσιου ΕΣΥ, η παράταξή της Νέας Δημοκρατίας μιλούσε για σοβιετικού τύπου σύστημα υγείας και καταψήφισε. «Τα ίδια λέγατε και σε εμάς όταν παρά τη δημοσιονομική ασφυξία προωθήσαμε τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμια φροντίδας με τη δημιουργία των ΤΟΜΥ» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι παρά την κρισιμότητα του νομοσχεδίου η παρουσία των βουλευτών της ΝΔ είναι περιορισμένη, γεγονός που υποτιμά την κρισιμότητα των όσων διακυβεύονται. Διαπίστωσε «απροθυμία» και προσέθεσε ότι φαίνεται ότι «δεν έχουν διάθεση υποστήριξης του κυβερνητικού έργου». «Αγγαρεία κάνουν και ποινή εκτίουν», σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δείχνει «πόσο βαθιά υποκριτές υπήρξατε τις ημέρες της πανδημίας που μιλάγατε για ΕΣΥ» και προσέθεσε ότι «εσείς ποτέ δεν πιστέψατε σε αυτό».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δεν άλλαξε μυαλά» παρά τους 35.000 νεκρούς της πανδημίας που έχει «στην πλάτη της», επισημαίνοντας ότι ακόμα και σήμερα η «Ελλάδα είναι από τις χειρότερες στην ευρωπαϊκή ήπειρο και έχει ξεπεράσει σε νεκρούς ανά εκατομμύριο τη Βραζιλία του Μπολσονάρο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι αυτό που «υπάρχει είναι η ανάγκη να παρέχει η Πολιτεία αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης σε όλους τους πολίτες. Υπάρχει η ανάγκη οι άνθρωποι σε μια ευνομούμενη Πολιτεία να αισθάνονται στοιχειώδη ασφάλεια. Ότι δε θα αφήνονται αβοήθητοι να πεθαίνουν στο ράντζο, όταν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα».

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι «πέρασε μια ολόκληρη πανδημία από πάνω μας, ένα κοσμοϊστορικό γεγονός που έκανε όλο το πλανήτη να αναθεωρήσει πλήρως τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για το ρόλο του κράτους και ειδικά του δημοσίου συστήματος υγείας. Αλλά εσείς δεν έχετε πάρει χαμπάρι τίποτα».

Αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου  διερωτήθηκε αν όντως η κυβέρνηση θεωρεί πως τη λύση στο υπό κατάρρευση ΕΣΥ «θα τη δώσει η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» και «η θεσμοθέτηση της δυνατότητας για παράλληλη άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ». Αναφέρθηκε, δε, και πάλι στη μείωση του υγειονομικού προσωπικού, τόσο σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας όσο και σε σχέση με πέρυσι, λόγω της απομάκρυνσης των ανεμβολίαστων, ενώ υποστήριξε πως η πλήρης αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν «είναι μόνο από θέση αρχών και αξιών» αλλά και με βάση την κοινή λογική.

Όπως είπε, για να φτάσει σε κάθε πολίτη η σύγχρονη ιατρική είναι αναγκαίο «ένα σύστημα υγείας που θα μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα συνεργασίας εξιδεικευμένων γιατρών και υγειονομικών με τη συνέργεια ενός ικανού πλαισίου υποδομών πρωτοβάθμιας φροντίδας κατανεμημένο σε όλη τη χώρα. «Αυτό το δίκτυο που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, δεν μπορεί παρά να είναι δημόσιο. Ακριβώς γιατί κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να παρέχει τις υποδομές και τις συνέργειες που απαιτούνται, κατανεμημένες σε όλη την επικράτεια», εξήγησε, τονίζοντας παράλληλα τον στοιχειώδη ρόλο των δημόσιων υποδομών στην προληπτική ιατρική και των δημόσιων προγραμμάτων όπως αυτό του οικογενειακού γιατρού».

Μάλιστα, υπενθύμισε στην κυβέρνηση ότι ο ΠΟΥ είναι εκείνος που τόνισε στη διάρκεια της πανδημίας την ανάγκη ύπαρξης ισχυρών δημόσιων συστημάτων υγείας στην υπηρεσία των πολιτών και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Μισείτε οτιδήποτε δημόσιο και αγαπάτε παράφορα οτιδήποτε ιδιωτικό φέρνει ευνοεί τους κερδοσκόπους εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος», τόνισε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας πώς το νομοσχέδιο θα στερήσει από τους πολίτες την πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη, «σπρώχνοντάς» τους στις ιδιωτικές κλινικές που τους αντιμετωπίζουν ως «πελάτες» και όχι ως «ασθενείς», αφού για αυτές η υγεία είναι εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό.

«Δικαιοσύνη παντού σημαίνει δικαιοσύνη και στην Υγεία όλων», ανέφερε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι γυρνά την ιατρική της Ελλάδας στην εποχή 1950, του 1960, του 1970 και παρουσίασε μια δέσμη μέτρων που μια προοδευτική κυβέρνηση θα εφαρμόσει στον τομέα της δημόσιας υγείας σε βάθος τετραετίας

Οι δεσμεύσεις Τσίπρα για το ΕΣΥ

-Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δισ. από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. 

-Εισαγωγικό μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.

-Θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, λόγω συνταξιοδότησης. 

-Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας. 

-Πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας σε τομείς αιχμής, αλλά και σε υπηρεσίες που μέχρι σήμερα υστερεί το ΕΣΥ. Στην κοινοτική φροντίδα, την Επείγουσα Ιατρική , την Αποκατάσταση, την Ψυχική Υγεία, την Οδοντιατρική περίθαλψη, τη Μετανοσοκομειακή φροντίδα)

-Ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

-Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα, με εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

-Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.

-Επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτει με ασφάλεια το σύνολο της χώρας

-Ανακαίνιση και τον πλήρη εξοπλισμό των νοσοκομείων που παρουσιάζουν επείγουσες ανάγκες. 

Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υγεία με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από μια προοδευτική κυβέρνηση: «Αυτός ο τόπος ζητά πάνω απ’ όλα δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

«Το νομοσχέδιό σας σύντομα θα είναι και αυτό στο ντουλάπι της ιστορίας. Γιατί αυτός ο τόπος πλέον διψά για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και διευκρίνισε ότι πριν γίνουν όλα αυτά προτεραιότητα είναι η ύπαρξης μιας ισχυρής προοδευτικής πλειοψηφία στη Βουλή η οποία θα εμποδίσει, όπως τριάντα χρόνια πριν, «έναν Μητσοτάκη να διαλύσει τη δημόσια υγεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου