Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Η εκρηκτική ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες, η Καϊλή και ο «ιταλικός σύνδεσμος»

 

(AP Photo/Jean-Francois Badias)



Το QatarGate φέρνει χιονοστιβάδα εξελίξεων σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο • Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Εύα Καϊλή και το κρίσιμο 48ωρο • Το ιταλικό δίκτυο Παντζέρι στο επίκεντρο των ερευνών • Διαφθορά στην Ευρώπη: Η Ε.Ε. προς... πώληση;

Στον ρυθμό του μεγαλύτερου σκανδάλου διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου χορεύουν οι Βρυξέλλες εδώ και τέσσερις ημέρες με τις εξελίξεις να είναι πυκνές και καταιγιστικές. Οι ευρωβουλευτές συναντώνται σήμερα στο Στρασβούργο για μια συνεδρίαση που αναμένεται πραγματικά εκρηκτική και θα είναι γεμάτη από αντεγκλήσεις, αλληλοκατηγορίες, αλλά και υποσχέσεις για διαφάνεια. 

Στο επίκεντρο του σκανδάλου έχει τοποθετηθεί η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Εύα Καϊλή, η οποία είναι ήδη προφυλακισμένη και η τύχη της θα κριθεί τις επόμενες 48 ώρες. Εκτός από την αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, υπό κράτηση παραμένουν άλλα τρία άτομα, ανάμεσά τους ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Οι άλλοι δύο είναι ο πρώην ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος προβάλλεται ως ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης, αλλά και ο Νικόλο Ταλαμάνκα, επικεφαλής της οργάνωσης «Καμία Ειρήνη Χωρίς Δικαιοσύνη».

© European Union 2022 - Source : EP

Το κατηγορητήριο: Όλοι τους είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών έχουν εντοπιστεί σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους μετρητά ύψους 600.000 ευρώ, αλλά και άλλα στοιχεία. Για την Εύα Καϊλή, εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν πως βρέθηκε να έχει στην κατοχή της συνολικά 160.000 ευρώ σε σακούλες, συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της.

Ο «ιταλικός σύνδεσμος» και το δίκτυο Παντζέρι

Ο Αντόνιο Παντζέρι, τελευταίος στα δεξιά, στο πλαίσιο παλαιότερης συνάντησής του.

(AP Photo / Hassene Dridi)

Από τις πρώτες ώρες που ξέσπασε το σκάνδαλο ήταν εμφανές ότι θα πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Ιταλία, καθώς ο Πιέρ Αντόνιο Παντζέρι θεωρήθηκε ως ο «εγκέφαλος» της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης.

Βέλγοι δικαστές μιλούν για έναν «ιταλικό σύνδεσμο», καθώς ήδη από την Παρασκευή, όταν έγιναν οι πρώτες έφοδοι στα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σφραγίστηκαν τα γραφεία αρκετών συνεργατών και βοηθών, όλοι τους ιταλικής καταγωγής.

Σε πρώτο πλάνο, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, βοηθός του ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτζολίνο και σύντροφος της Εύας Καϊλή. Ο Τζιόρζι συνελήφθη και μαζεύτηκαν όλα τα στοιχεία από το γραφείο του.

Οι αρχές σφράγισαν, επίσης, το γραφείο της Φεντερίκα Γκαρμπανάτι, βοηθός της ευρωβουλεύτριας, Αλεσάντρα Μοτέρι. Παρότι είχε βρεθεί στη Ντόχα για να συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, δηλώνει ότι πάντα ψήφιζε με βάση τη γραμμή του κόμματός της. Η Γκαρμπανάτι, πάντως, στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με τον Αντόνιο Παντζέρι.

Στο επίκεντρο και ο Τζουζέπε Μερόνι, επίσης βοηθός του Παντζέρι στο παρελθόν και τώρα εργαζόμενος της Λάρα Κόμι, η οποία εκλέχθηκε προσφάτως με το Φόρτσα Ιτάλια. Η Κόμι και ο Παντζέρι, παρά τις ιδεολογικές διαφορές, είχαν πάντα μια κοινή γέφυρα, το πάθος για το ποδόσφαιρο. Ο ένας οπαδός της Μίλαν και η άλλη οπαδός της Ίντερ. Είχαν βρεθεί πολλές φορές σε τηλεοπτικά πάνελ, να μιλάνε για το μεγάλο ντέρμπι της Ιταλίας.

Το τρίτο γραφείο που σφραγίστηκε είναι της Ντονατέλα Ροστάνο, ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής και Αραβικού κόσμου. Υπήρξε συνεργάτης του Παντζέρι και τώρα της Μαρίας Αρένα, Βελγίδας ευρωβουλευτή ιταλικής καταγωγής. Πάνω από όλα είναι μέλος της ΜΚΟ «Μάχη κατά της ατιμωρησίας», την οποία είχε ιδρύσει ο Παντζέρι. 

Τέλος, το τελευταίο όνομα που ακούστηκε είναι του Νταβίντ Ζογκια. Υπήρξε επιφανές στέλεχος της ιταλικής αριστεράς πριν από αρκετά χρόνια με κεντρικές θέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα. Οι αρχές κατάσχεσαν το κινητό του τηλέφωνο, επειδή, ζούσε στις Βρυξέλλες σε ένα σπίτι που ανήκει στον Τζουζέπε Μερόνι, ενώ οι δυο τους μοιράζονταν και ένα γραφείο μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες. 

Έπεται συνέχεια;

Το σκάνδαλο, ωστόσο, όπως επισημαίνουν μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με την επικαιρότητα εντός των Βρυξελλών, δεν σταματάει εδώ, αλλά ενδεχομένως να έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ε.Ε. είναι σε πλήρη συνεργασία με τις αρχές εδώ και καιρό στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας της οποίας επικεφαλής είναι ο εισαγγελέας Μισέλ Κλάισε. Οι συμμετέχοντες τις έρευνες έχουν το ελεύθερο να ψάξουν και να σφραγίσουν γραφεία και εντός του Κοινοβουλίου, ενώ ήδη πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του Βέλγου ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπελά. Ο ίδιος, αντιπρόεδρος αντιπροσωπείας του ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την αραβική χερσόνησο, δεν συνελήφθη.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Politico αρκετοί ευρωβουλευτές αναμένουν περισσότερες αποκαλύψεις και δεν αποκλείεται οι έρευνες να επεκταθούν και σε άλλα πρόσωπα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, πρόσωπα που έχουν κάνει επανειλημμένα στο παρελθόν θετικές δηλώσεις για το Κατάρ ενδέχεται να μπουν στο επίκεντρο της κριτικής. Ένα από αυτά, είναι, άλλωστε, και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, με σχετικές δηλώσεις του να έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στα social media.

Οι βίζες στο επίκεντρο

Η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα επέστρεψε άρον άρον στις Βρυξέλλες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ενώ σήμερα θα πραγματοποιήσει την ομιλία της στη συνεδρίαση κατά την οποία θα μπουν στο επίκεντρο συγκεκριμένες ευρωπαϊκές δράσεις που αφορούν το Κατάρ και άλλες χώρες του Κόλπου.

Οι επικεφαλής των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών αναμένεται να ζητήσουν άμεση συζήτηση για το σκάνδαλο, ενώ θα υπάρξουν και αποφάσεις για άρση ασυλίας της Εύας Καϊλή. 

Η προγραμματισμένη ψηφοφορία για απελευθέρωση της βίζας για πολίτες του Κατάρ θα μπει στο μικροσκόπιο και αναμένεται να μεταφερθεί στις… καλένδες. 

Η Ε.Ε. προς πώληση;

Το Politico, άλλωστε, σημειώνει ότι πολιτικοί και αναλυτές παραμένουν διχασμένοι για το εάν το σκάνδαλο αυτό αποκαλύπτει μεμονωμένα περιστατικά ή δείχνει πως η διαφθορά σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Ο Ραφαέλ Γκλουκσμάν, Γάλλος Σοσιαλδημοκράτης και επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής για διεθνείς παρεμβάσεις, δηλώνει χαρακτηριστικά: Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν άλλοι. Είμαι πεπεισμένος. Εδώ και πολύ καιρό οι ευρωπαϊκές ελίτ έχουν επιτρέψει στους εαυτούς τους να είναι μέσα στη διαφθορά.

Ο ευρωβουλευτής θυμάται πώς ο ίδιος και άλλοι ευρωβουλευτές έμειναν έκπληκτοι από τη συμπεριφορά ευρωβουλευτών των Σοσιαλδημοκρατών κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης που αφορούσε ψήφισμα καταδίκης για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ. Το ψήφισμα έγινε δεκτό με μικρή διαφορά, όμως δεν ήταν λίγα τα μέλη που μιλούσαν ανοιχτά υπέρ της αραβικής χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου