ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Και εδώ τέλειωσε το παραμύθι των βασιλιάδων! Και θάψανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». Το πενάκι του σκιτσογράφου ΚΥΡ απέδωσε ίσως με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα όσα τραγελαφικά έζησε η Ελλάδα με την κηδεία της έκπτωτης βασίλισσας Φρειδερίκης το 1981.
Οι «βρικόλακες», όπως τους αποκαλούσε η ιστορική εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», παρόλο που και τότε θέλησαν να κάνουν την κηδεία της «Φρείκης» τεράστιο πολιτικό γεγονός, μετά τις εντονότατες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς, περιορίστηκαν στο Τατόι και όχι στην καρδιά της πόλης.
«Δεν μπορεί να γεννιέται κάποιος με ένα κληρονομικό προνόμιο, το οποίο του δίνει το δικαίωμα να έχει περισσότερα δικαιώματα από άλλους», μας είπε χτες ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, ωστόσο ας δούμε με ποια προνόμια κηδεύεται ο έκπτωτος μονάρχης: σε δημόσιο χώρο που αποτελεί πολιτιστικό μνημείο, που αναπλάθεται με χρήματα των φορολογουμένων, οι οποίοι θα πληρώσουν κι όλα τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τους προσκεκλημένους της οικογένειας, η οποία θέτει όρους για το πώς θα μπει σε έναν άλλο δημόσιο χώρο, τη Μητρόπολη, και για να κινηθεί η ίδια από το κέντρο της Αθήνας μέχρι την άλλη άκρη στα βόρεια του νομού, θα γίνουν μια σειρά από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Λιγότερα από όσο κόστισε ο γάμος της αδελφής του Σοφίας στον πάμφτωχο λαό μας θα μας έρθει η κηδεία του Κωνσταντίνου, αλλά και πάλι κοντά μισό αιώνα από τότε που έκλεισε το κεφάλαιο μοναρχία για την Ελλάδα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή, το λες και πρόκληση για άλλη μια φορά να πληρώνουμε τους Γκλίξμπουργκ.
Σήμερα από τα ξημερώματα και μέχρι τις δυο το μεσημέρι διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το μήκος της Μητροπόλεως και σε τμήματα της Αιόλου και της Ερμού. Τότε η «βασιλομήτωρ» ενταφιάστηκε στο Τατόι και τότε, όπως και σήμερα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έπαθε το ίδιο βέρτιγκο που της προκαλούν τα καταπιεσμένα βασιλόφρονα συναισθήματα: με την ίδια αμηχανία διαχειρίστηκε την κατάσταση, με την ίδια ρητορική προσπαθούσε να πείσει για την εκπροσώπησή της στην κηδεία, με την ίδια αγαρμποσύνη επιχειρούσε να ψαρέψει ψήφους σε χουντοβασιλικά νερά. Εντέλει για όλους η κηδεία αποδείχτηκε μεγάλο φιάσκο: ούτε μεγαλειώδες γεγονός δημιουργήθηκε αφού τη «βασίλισσα» θρήνησαν κυρίως κάτι γερόντια, ούτε η κυβέρνηση καρπώθηκε κάτι θετικό από την όλη διαχείρισή της.
Σήμερα το μοναρχικό σόου της «κηδείας του ιδιώτη» με δημόσιο χρήμα στήνεται και καταμεσής ενός δάσους που κατακάηκε επί των ημερών της κυβέρνησης. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα τα αλυσοπρίονα αντηχούσαν στο βουνό καθώς εκατοντάδες νεκρά δέντρα κόβονταν από τα συνεργεία που δούλευαν επί μέρες ακατάπαυστα για να ευπρεπίσουν τον χώρο για τα μάτια των «υψηλών ξένων». Φορτηγά έμπαιναν κι έβγαιναν στα πρώην βασιλικά κτήματα φορτωμένα με δέντρα και χαλίκι, εργάτες έτρεχαν πανικόβλητοι και αστυνομία εμπόδιζε την πρόσβαση στα πάλαι ποτέ ανάκτορα. Εντέλει, η απαγόρευση από την κεντρική είσοδο ίσχυε κατά πώς φαίνεται μόνο για τους δημοσιογράφους – ήταν πολύ εύκολο να μπούμε και να περπατήσουμε από άλλο σημείο κάνοντας το ερωτευμένο ζευγάρι που βγήκε μια βόλτα στα αποκαΐδια. Κι εδώ πάλι η κυβέρνηση θυμήθηκε το ένδοξο παρελθόν της – και το 1981 είχε απαγορεύσει την πρόσβαση σε δημοσιογράφους στην κηδεία, προκαλώντας και για αυτό οξύτατες αντιδράσεις.
Αδιαφορία
Δεν ξέρω τι φοβόταν η Νέα Δημοκρατία το 1981, σήμερα είναι απολύτως λογικό να μη θέλει εικόνες από την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται όχι μόνο το Τατόι, αλλά ολόκληρη η περιοχή. Από τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης μέχρι τα πάλαι ποτέ ανάκτορα, επί 7 ολόκληρα χιλιόμετρα το μόνο που βλέπει κανείς είναι χιλιάδες νεκρά δέντρα. Για αυτά, που κάποτε ήταν πνεύμονας για ολόκληρη την Αττική, δεν έκανε τίποτα η κυβέρνηση – δεν είμαστε και γαλαζοαίματοι δα οι Αθηναίοι, μπορούμε να ζούμε ανάμεσα στα αποκαΐδια αυτού που κάποτε ήταν δάσος και στα συντρίμμια των σπιτιών...
Κατανοούμε την αγωνία της κυρίας Μενδώνη όπως και τη σπουδή της να ρίξει χαλίκι στη διαδρομή μέχρι τους τάφους (στους οποίους δεν φτάσαμε γιατί εκεί υπάρχει κι άλλο μπλόκο της αστυνομίας). Ωστόσο, τα βασιλικά οπίσθια θα ταλαιπωρηθούν αναμφιβόλως μια και οι δρόμοι μέσα στο πρώην βασιλικό συγκρότημα είναι σε αθλία κατάσταση, όπως και οι βασιλικοί οφθαλμοί θα βουρκώσουν ανυπερθέτως αφού τα οικήματα καταρρέουν αφρόντιστα.
Το ανάκτορο που σχεδίασε ο Τσίλερ κρύβεται πίσω από λαμαρίνες με τα παράθυρα να χάσκουν, τα κτίρια που στέγαζαν τους στάβλους, τα μαγειρεία, το ιπποφορβείο είναι κλειστά κι αναρωτιέται κανείς πότε αυτός ο έρμος ο λαός θα απολαύσει αυτούς τους χώρους που έχει χρυσοπληρώσει με χίλιους τρόπους – πρώτα πληρώνοντας για τον βασιλιά του και μετά για να ξεφορτωθεί οριστικά τον βασιλιά του.
Εντωμεταξύ, σε μια αξιοσημείωτη ένδειξη οικογενειακής αγάπης και εστεμμένης αλληλεγγύης ακόμα και στους έκπτωτους πρώην συναδέλφους τους, φτάνουν στην Αθήνα οι «επίσημοι» που θα παρελάσουν σήμερα από τις οθόνες μας. Πρώτη η Μαργκρέτε, αδελφή της Αννας-Μαρίας, χήρας του τέως, κατέφθασε με την πριγκίπισσα αδελφή της Ματθίλδη της Δανίας και τον γιο της, διάδοχο Φρέντερικ. Λίγο μετά τις 19.30 έφτασαν ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και η σύζυγός του Λετίθια, ενώ ακολούθησε το βασιλικό ζεύγος της Σουηδίας, ο πρίγκιπας Χάακον της Νορβηγίας, εκπρόσωποι της βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας, ο τέως βασιλιάς της Σερβίας. Στην κηδεία αναμένονται επίσης ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου Χένρι, ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ της Ολλανδίας με τη βασίλισσα και τη βασιλομήτορα και ο πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτος.
Προς μεγάλη θλίψη των φανατικών του «Στέμματος», της τηλεοπτικής σειράς, όχι του σκοροφαγωμένου ελληνικού, ούτε ο Κάρολος της Αγγλίας ούτε ο διάδοχος θα μας τιμήσουν, αφού μάλλον έχουν βαρύ πονοκέφαλο από τα άπλυτα που τους βγάζει στη φόρα ο Χάρι –κι έτσι θα αρκεστούν στην πριγκίπισσα Αννα που θα κάνει τη δύσκολη δουλειά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου