Το πολυδιαφημισμένο έργο του υπουργείου Υγείας, ο προσωπικός γιατρός, φαίνεται ότι οδηγείται σε οριστικό… Βατερλώ. Εξάλλου, εδώ και μήνες οι αριθμοί των δηλωθέντων γιατρών και πολιτών παραμένουν κολλημένοι στα ίδια επίπεδα. Συγκεκριμένα, λίγο περισσότεροι από 4,7 εκατ. πολίτες έχουν δηλωθεί και 3.370 γιατροί. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί, καθώς στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει κάποιο πλάνο για να προχωρήσει ο θεσμός στην πλήρη εφαρμογή του. «Μέχρι τις εκλογές δεν θα γίνει τίποτα» ξεκαθαρίζει στέλεχος της Αριστοτέλους.
Επίσης, όπως είχε τονίσει ο Θάνος Πλεύρης πολλάκις, ο προσωπικός γιατρός θα ήταν έτοιμος στην αρχή του 2023. Σε λίγες μέρες τελειώνει ο Ιανουάριος και δεν είναι ορατή στον ορίζοντα κάποια βελτίωση. Αντιθέτως, η κατάσταση είναι στάσιμη και έτσι θα παραμείνει. Οι πηγές από το υπουργείο Υγείας εξηγούν ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε στρεβλά εξαρχής και δεν έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις στη συνέχεια. Πλέον φτάσαμε στην πλήρη αποτυχία, με τον Θάνο Πλεύρη να μην είναι τόσο λαλίστατος πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως τους προηγούμενους μήνες, που έδινε καθημερινά συνεντεύξεις με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τον προσωπικό γιατρό.
Δεκάδες ράντζα
Η αποτυχία του προσωπικού γιατρού αποτυπώνεται και στο ΕΣΥ, με τα δεκάδες ράντζα που έχουν κατακλύσει τους διαδρόμους των δημόσιων νοσοκομείων. Οι ασθενείς φτάνουν ήδη σε κακή κατάσταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, καθώς δεν υπάρχει προσωπικός γιατρός για να τους φροντίσει σε πρώτο βαθμό, με αποτέλεσμα στη συνέχεια οι εισαγωγές να είναι πάρα πολλές.
Στήριξη και αξιοποίηση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με επικεφαλής τον τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό και με την παρουσία των βουλευτών Γιάννη Μπαλάφα και Γιάννη Μουζάλα, καθώς και τοπικών στελεχών.
Στη συζήτηση με τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό αναδείχθηκαν τα πολλαπλά και οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν είχε την πολιτική βούληση να στηρίξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, και ειδικά τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ), ενώ σε προεξάρχον ζήτημα αναδείχθηκαν οι σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.
Η υποστελέχωση της ΠΦΥ δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα της εμμονικής προσήλωσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο νεοφιλελεύθερο δόγμα, το οποίο έχει στον πυρήνα του την απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την εκχώρησή του στα επιχειρηματικά και τα οργανωμένα συμφέροντα. Ο Α. Ξανθός τόνισε ότι, ειδικά στη σημερινή συγκυρία της συνύπαρξης της πανδημίας, της εποχικής γρίπης και των αναπνευστικών λοιμώξεων, τα Κέντρα Υγείας θα μπορούσαν, με την αναγκαία ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, να λειτουργήσουν ως ένα αποτελεσματικό «φίλτρο» προς τα νοσοκομεία.
Ο τομεάρχης Υγείας παρουσίασε στους γιατρούς και στους υπόλοιπους εργαζόμενους του νοσοκομείου την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το νέο ΕΣΥ, με προτεραιότητα τη γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών, τα επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού, τη διασφάλιση της μόνιμης παραμονής στο ΕΣΥ των συμβασιούχων και τον σχεδιασμό 15.000 μόνιμων προσλήψεων σε τομείς που υστερεί το ΕΣΥ. Τέλος, όπως τόνισε ο Α. Ξανθός, όλα τα παραπάνω, εκτός από ισχυρή πολιτική βούληση, προϋποθέτουν και γενναία επένδυση πόρων στο ΕΣΥ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου