Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αποφάσισε να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, επιτρέποντας παράλληλα σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, να κάνουν το ίδιο, μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα μες στην ημέρα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόφαση αφορά την παράδοση τουλάχιστον μιας ίλης αρμάτων μάχης Leopard 2 A6. Πρόκειται για μία από τις πιο προηγμένες παραλλαγές του άρματος, την οποία διαθέτει και η Ελλάδα στη μορφή του Leopard 2HEL.
Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι και άλλοι σύμμαχοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα χνάρια της Γερμανίας και να ενισχύσουν με άρματα μάχης τον ουκρανικό Στρατό.
Η Ουκρανία είχε αναφέρει χωρλις να τις κατονομάζει ότι 12 χώρες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους και όπως εκτιμάται μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Νωρίτερα την Τρίτη το Bloomberg – επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές – έγραφε ότι ο Όλαφ Σολτς αναμένεται να δώσει στην Πολωνία την έγκριση από την Τετάρτη για επανεξαγωγή των γερμανικής κατασκευής Leopard στην Ουκρανία.
Η γερμανική νομοθεσία απαιτεί έγκριση για την επανεξαγωγή του στρατιωτικού της εξοπλισμού, που σημαίνει ότι τα εκατοντάδες Leopard στην Ευρώπη μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία μόνο με τη συγκατάθεση του Βερολίνου.
Σημειώνεται ότι τελευταίες ημέρες τόσο η Πολωνία όσο και χώρες όπως η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη στάση του Βερολίνου, εγκαλώντας τον Σολτς για δραματικές καθυστερήσεις.
Νωρίτερα, η Πολωνία ζήτησε επίσημα εξουσιοδότηση, αυξάνοντας την πίεση στον καγκελάριο με τη γερμανική κυβέρνηση να λέει ότι θα απαντήσει άμεσα.
Ο νέος υπουργός Άμυνας του Βερολίνου, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε ότι η απόφαση για την προμήθεια των Leopard και την έγκριση της επανεξαγωγής τους θα μπορούσε να ληφθεί τις επόμενες ημέρες.
Καθώς η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της προετοιμάζονται για μια νέα ρωσική επίθεση την άνοιξη, η συζήτηση σχετικά με την αποστολή αρμάτων μάχης έχει γίνει σημείο ανάφλεξης μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Ο Σολτς επέμεινε, πάντως, ότι η Γερμανία δεν πρέπει να ενεργήσει μόνη της, τονίζοντας τα εξής: «Ποτέ δεν πάμε μόνοι μας». |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου