Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Σε κλοιό διαδηλώσεων όλη η Βρετανία για τη μεγαλύτερη απεργία της τελευταίας δεκαετίας

 

Αp photo



Στον δρόμο οι εργαζόμενοι στο Λονδίνο και πολλές πόλεις ανά τη Μεγάλη Βρετανία για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, στο πλαίσιο της σημερινής μεγάλης απεργίας, που εκτιμάται πως είναι η μεγαλύτερη εδώ και δέκα χρόνια και πως προσελκύει μισό εκατομμύριο κόσμο.

Μισό εκατομμύριο που διεκδικεί ανυποχώρητα αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς κλιμακώνοντας τον αγώνα και πιέζοντας την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα διαμαρτύρεται ενάντια σε νομοσχέδιο - επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας.

Αp photo

 
Δάσκαλοι, καθηγητές, πανεπιστημιακοί, υγειονομικοί, οδηγοί βρίσκονται ανάμεσα στους κλάδους του δημόσιου τομέα που απεργούν, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ επιστρατεύει 600 στρατιωτικούς, δημόσιους υπάλληλους και εθελοντές για να καλύψει τα κενά στις δημόσιες υπηρεσίες.
 
Χιλιάδες σχολεία (το 85%) κλείνουν ορισμένες ή όλες τις τάξεις τους, τα μουσεία κλείνουν, τα τρένα ακινητοποιούνται, λιμενικοί και συνοριακοί αξιωματούχοι απέχουν από τις δουλειές τους. Η γενική γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Παιδείας δήλωσε στο BBC ότι οι απεργοί δάσκαλοι έχουν λάβει πολλά μηνύματα υποστήριξης από τους γονείς.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου μηχανοδηγών ASLEF, Μικ Γουίλαν, ζήτησε από την κυβέρνηση να ακούσει τώρα τα αιτήματα των εργαζομένων.  

Αp photo

Οι Βρετανοί ζουν μήνες τώρα την κρίση του κόστους ζωής.  Συνδικάτα αναφέρουν ότι παρά τις όποιες αυξήσεις στους μισθούς, όπως η πρόταση της κυβέρνησης για 5% αύξηση στους εκπαιδευτικούς, οι μισθοί στο δημόσιο τομέα αποτυγχάνουν να συμβαδίσουν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί περικοπές. 

Ομοσπονδία συνδικάτων σημειώνει ότι ο μέσος εργαζόμενος του δημοσίου παίρνει 203 λίρες λιγότερα το μήνα σε σχέση με το 2010, αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός που ανέρχεται στο 10,5% καταγράφοντας ρεκόρ 40 ετών, λόγω της εκτίναξης του κόστους τροφίμων και ενέργειας. 

Από την πλευρά, ο πρωθυπουργός της χώρας Ρίσι Σουνάκ διαμήνυσε ότι «οι διαπραγματεύσεις και όχι οι πικέτες είναι η σωστή προσέγγιση» για να περιοριστεί στο γεγονός ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα προκαλέσουν «σημαντική αναστάτωση» στους πολίτες.

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών αιχμής έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της συμμετοχής στην απεργία. 

Αp photo

Η τελευταία φορά που η χώρα είδε μαζικές αποχωρήσεις τέτοιας κλίμακας ήταν το 2011, όταν πάνω από 1 εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία για το ζήτημα των συντάξεων.

«Παράλληλα με το ζήτημα των συντάξεων, έχουμε επίσης ανησυχίες για τις αμοιβές, επειδή οι αμοιβές έχουν διαβρωθεί πολύ σημαντικά, ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια» δήλωσε καθηγητής μέσης εκπαίδευσης τονίζοντας ότι οι εργοδότες έχουν ασχοληθεί μόνο με «τις πιο μικρές λεπτομέρειες» και ότι κατήγγειλε τη συστημική κατάχρηση των επισφαλών συμβάσεων.

Χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε πως η Βρετανία θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία, που θα συρρικνωθεί φέτος, με χειρότερες επιδόσεις ακόμη και από τη Ρωσία που έχει πληγεί από τις κυρώσεις. 

Mε πληροφορίες από Associated Press και Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου