Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Τι θα φέρει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους καλλιτέχνες;

 

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Η αιφνίδια υποχώρηση του Κ. Μητσοτάκη που, αν και ώς τώρα αρνούνταν να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών, των σωματείων και των συλλογικοτήτων, δέχτηκε να δει και μάλιστα ένα «διευρυμένο» σχήμα συνομιλητών την Τετάρτη προτού πάει στην εκδήλωση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, «διαβάζεται» από τους εμπλεκόμενους με δύο τρόπους: κάποιοι αισιοδοξούν, οι πολλοί στοιχηματίζουν πως πρόκειται για επικοινωνιακό ελιγμό.

Η ερχόμενη Τετάρτη θα είναι αναμφίβολα μια πολύ κρίσιμη ημέρα για όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο του πολιτισμού.

Και βέβαια δεν μπορεί να μη λάβει κάποιος υπ’ όψιν του τα εξής: α) αν και ο πρωθυπουργός είχε μέχρι εδώ αποφύγει να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνικών σωματείων και των σπουδαστών-κι αυτό παρότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τούς είχε δεχτεί, τους άκουσε και συνομίλησε μαζί τους ήδη από τις 26/1, β) αν και στο επίσημο αίτημα που εξέφρασαν τα σωματεία την περασμένη Παρασκευή να συναντηθούν μαζί του, το Μαξίμου τούς αντιπρότεινε να συναντηθούν με τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Ακη Σκέρτσο και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο, γ) στην απάντηση των εκπροσώπων πως επιμένουν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, η «αντίδραση» ήταν η εμφάνιση σε Μέσα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση στρεψόδικων δημοσιευμάτων με τίτλους όπως «Προσχηματικό διάλογο ζητούν οι καλλιτέχνες - Ο Μητσοτάκης τους κάλεσε να συναντηθούν με υπουργούς και αρνήθηκαν» και δ) στην κυριακάτικη «Καθημερινή» δημοσιεύτηκε άρθρο του Ακη Σκέρτσου με τίτλο «Αλήθεια, μισεί η κυβέρνηση τον πολιτισμό;» στο οποίο ο υπουργός επαναλαμβάνει τη σκληρή και αδιάλλακτη επιχειρηματολογία έναντι του καλλιτεχνικού αιτήματος, αλλά και -σε ό,τι μπορεί να διαβαστεί ως απόπειρα πρόκλησης κοινωνικού αυτοματισμού- επισημαίνει ότι στο προεδρικό διάταγμα «η κατάταξη είναι οριζόντια. Δεν αφορά μόνο τους καλλιτέχνες.

Αφορά 71 κλάδους και 205 ειδικότητες συνολικά (π.χ. τους σπουδαστές δημοσιογραφίας ή πληροφορικής). Είναι ο τρόπος με τον οποίο κατατάσσει και αμείβει το ελληνικό κράτος όσους δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ - ΤΕΙ», επιχειρώντας δηλαδή να βάλει τους καλλιτέχνες «απέναντι» στις άλλες ειδικότητες και αποσιωπώντας το γεγονός ότι στην περίπτωση των καλλιτεχνών ισχύει μία ιδιαιτερότητα, ότι με το πέρας των σπουδών τους περνούν από εξετάσεις στο υπουργείο Πολιτισμού.

00:35
00:00
Play
(Space)
Unmute
(m)
Settings
Fullscreen
(f)

Παρ’ όλα αυτά λοιπόν που μόνο θετικό κλίμα για διάλογο δεν προμηνύουν, το Μαξίμου ανακοίνωσε χθες αιφνιδίως πως «την ερχόμενη Τετάρτη το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των καλλιτεχνών για το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».

Και ότι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι: Κώστας Κεχαγιόγλου (πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος), Σπύρος Μπιμπίλας (πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών), Μίνα Ανανιάδου (πρόεδρος σωματείου εργαζομένων στον χορό), Βασίλης Παρασκευόπουλος (πρόεδρος Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου), Γιάννης Μόσχος (καλλιτεχνικός διευθυντής Εθνικού Θεάτρου), Αστέρης Πελτέκης (καλλιτεχνικός διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος), Δηώ Καγγελάρη (διευθύντρια Σχολής Εθνικού Θεάτρου), Γιάννης Ρήγας (διευθυντής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος), Λυδία Κονιόρδου (πρώην υπουργός Πολιτισμού), Θάνος Παπαδογιάννης (εκπρόσωπος σπουδαστών Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου).

Ο,τι φαίνεται ως υποχώρηση του πρωθυπουργού ως προς το αίτημα της συνάντησής τους μαζί του, οι εκπρόσωποι των σωματείων το αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά. Σε αυτή τη στάση τους προστίθενται άλλωστε δύο δεδομένα:

● Την ίδια μέρα στις 18.00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει προσωπικά το αρχιτεκτονικό προσχέδιο των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε., που επελέγη για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε ειδική εκδήλωση στο μουσείο όπου έχουν προσκληθεί προσωπικότητες και από το εξωτερικό και όπου θα υπάρχουν βέβαια τηλεοπτικές κάμερες. Αλλά αυτό που σχεδιαζόταν να είναι μία από τις γνωστές φιέστες της κυβέρνησης, με πρωταγωνιστή τον Κ. Μητσοτάκη, κινδυνεύει να είναι πάλι μια εκδήλωση πάρα πολύ…κεκλεισμένων των θυρών για λίγους και εκλεκτούς σε ένα μουσείο που θα περιφρουρείται από μεγάλο όγκο αστυνομικών δυνάμεων. Κι αυτό γιατί σωματεία, καλλιτέχνες, σπουδαστές και συλλογικότητες έχουν εξαγγείλει κινητοποίηση έξω από τον χώρο του μουσείου.

● Είναι γνωστό ότι στη σημερινή γενική συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα τους θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο κήρυξης τριήμερης απεργίας, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους θεατρικούς παραγωγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών με φιλικές σχέσεις με το Μαξίμου πιέζουν να «βρεθεί μια λύση».

Υπάρχει λοιπόν περίπτωση υπό την πίεση της αρραγούς εικόνας της μεγάλης «γιορτής» για το ΕΑΜ και της αγωνίας των θεατρικών παραγωγών να υποχωρήσει ο πρωθυπουργός και να δεχτεί τροποποίηση του Π.Δ., που θα επαναφέρει τα πτυχία των σχετικών καλλιτεχνικών κλάδων στην υπαγωγή τους στην προτέρα κατηγορία της ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης); Υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει κάπως, αδειάζοντας όμως μεγαλοπρεπώς και τα όσα δηλώνουν άτεγκτα μέχρι στιγμής υπουργός Επικρατείας, καθώς και υπουργός και υφυπουργός Πολιτισμού;

«Μα αν ήθελε να το κάνει έτσι ο Κ. Μητσοτάκης, γιατί να ορίσει συνάντηση και να μη βγει ο ίδιος να το ανακοινώσει αύριο πριν από τη γενική συνέλευση του ΣΕΗ και την πιθανή απεργιακή κλιμάκωση;» επιχειρηματολογούν οι εκπρόσωποι των σωματείων παραμένοντας επιφυλακτικοί. Προσθέτοντας στο σκεπτικό τους και τη μάλλον απρόβλεπτη πρόσκληση στη συνάντηση της Λυδίας Κονιόρδου με την ιδιότητα όχι της ηθοποιού, αλλά της πρώην (και μακροβιότερης) υπουργού Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ που είχε ασχοληθεί με το θέμα της διαβάθμισης, οι περισσότεροι στοιχηματίζουν (αν και εύχονται να διαψευστούν) ότι:

● Πρόκειται για έναν κυρίως επικοινωνιακό ελιγμό και για μια συνάντηση στην οποία θα κληθούν να ακούσουν τα ίδια (ότι το πρόβλημα προϋπήρχε, ότι «με το Π.Δ. δεν αλλάζει τίποτα» κ.λπ.), ενώ θα δοθεί έμφαση στη δημιουργία (31/1) της 11μελούς Ομάδας Εργασίας (που απαρτίζεται από 9 υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού και μόνο 2 εκπροσώπους των καλλιτεχνών, τους διευθυντές των Δραματικών Σχολών Εθνικού και ΚΘΒΕ Δηώ Καγγελάρη και Γιάννη Ρήγα) με αποστολή την παρουσίαση πρότασης για την ανωτατοποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών, αλλά και με εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση του έργου της, μόλις την 31η Μαρτίου. Και φοβούνται ότι όλα αυτά έχουν στόχο να οδηγήσουν σε δημόσιες δηλώσεις «εμείς όλα τα κάναμε, οι καλλιτέχνες φταίνε» και σ’ ένα βολικό επικοινωνιακό αφήγημα που με τη σειρά του θα έλυνε τα χέρια για την αντιμετώπιση καλλιτεχνών και καταλήψεων με αυταρχικές μεθόδους.

● Κάποιοι άλλοι πάλι διατηρούν ένα ποσοστό αισιοδοξίας και ελπίζουν ότι υπό την πανκαλλιτεχνική αντίδραση των τελευταίων ημερών και την απόφαση για κλιμάκωση, θα πρυτανεύσει η επιθυμία ουσιαστικού διαλόγου και ενδεχομένως μιας κυβερνητικής διαλλακτικότητας που θα οδηγήσει στην επαναφορά της κατηγορίας ΤΕ για τους καλλιτέχνες. Μακάρι να έχουν δίκιο οι τελευταίοι, αν και η κυβερνητική συμπεριφορά έναντι των γενικότερων εργασιακών αιτημάτων μέχρι σήμερα δεν αφήνει περιθώρια μεγάλης αισιοδοξίας. Αλλά…Τετάρτη κοντή γιορτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου