Κρίσιμη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία η σημερινή, καθώς συνέρχεται στις πέντε σήμερα το απόγευμα και με διευρυμένη σύνθεση το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, προκειμένου να αποφανθεί για το κομματικό μέλλον του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και Βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη.
Η απόφαση μπορεί να έχει σημαντικές πολιτικές συνέπειες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς ο πρώην υπουργός Π.Πολάκης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και το κυριότερο τους εκφράζει πολιτικά.
Στη διευρυμένη αυτή σύνθεση αναμένεται να μετάσχουν εκτός από τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και τα στελέχη του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προκειμένου να συζητήσουν το τι μέλλει γενέσθαι στο εξής με τον Βουλευτή Χανίων.
Συγκεκριμένα, τα μέλη του κομματικού οργάνου καλούνται να τοποθετηθούν (εγκρίνοντας ή μη) ως προς την εισήγηση που θα καταθέσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας και το σκεπτικό που θα τη συνοδεύει, προκειμένου να παραπεμφθεί ο Παύλος Πολάκης στην Επιτροπή Δεοντολογίας, κατά τα προβλεπόμενα από το Καταστατικό του κόμματος.
Σημειωτέον ότι η καθαίρεση του κ. Πολάκη του από Τομεάρχης Διαφάνειας και η αντικατάστασή του από τον Γιάννη Ραγκούση αφορούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη λειτουργία της, χωρίς δηλαδή να απαιτείται να «τρέξουν» ανάλογες εσωκομματικές διαδικασίες για τις αλλαγές, γεγονός που επιτάχυνε τις εξελίξεις.
Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται πως ο Παύλος Πολάκης παραπέμπεται για «τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος».
Αυτή από μόνη της δείχνει πως υπάρχει συγκρουσιακό κλίμα αλλά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν είναι σίγουρος για το αν θα μπορέσουν να διαχειριστούν τις συνέπειες.
Ως προς την «ποινή» που δύναται να επιβάλλει στον Βουλευτή Χανίων η αναβαπτισμένη από το 3ο Συνέδριο του κόμματος Επιτροπή Δεοντολογίας, οι καταστατικές προβλέψεις περιλαμβάνουν «ανάλογα με τη βαρύτητα του πειθαρχικού παραπτώματος»:
(α) Σύσταση,
(β) Επίπληξη,
(γ) Αναστολή της ιδιότητας του μέλους για ορισμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν (1) χρόνο,
(δ)Διαγραφή.
Ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής και της διαγραφής απαιτείται πριν την λήψη απόφασης, γνώμη του ανώτατου οργάνου (ΟΜ, ΝΕ ΚΕ) στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος.
Μέχρι σήμερα, ωστόσο, καμία από τις Νομαρχιακές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανά την Ελλάδα, αλλά ούτε και κάποιος βουλευτής ή προβεβλημένο κομματικό στέλεχος έχουν αντιταχθεί στην παραπομπή του κ. Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, παρότι οι περισσότεροι δεν αποσιωπούν το γεγονός ότι «υπάρχει ένα κλίμα (σ.σ. υπέρ του Παύλου Πολάκη) κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», όπου ο Βουλευτής Χανίων δραστηριοποιούνταν με ένταση, γνωρίζοντας χιλιάδες υποστηρικτές.
Εν τω μεταξύ, με νέα ανάρτησή του ο Βουλευτής Χανίων επανήλθε σήμερα τα ξημερώματα, εγκαλώντας τηλεοπτικούς σταθμούς και δημοσιογράφους σε ότι αφορά τον τρόπο που κάλυψαν την υπόθεσή του.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα ρεπορτάζ, «ήταν ο ορισμός της σάπιας ενημέρωσης και η καλύτερη απόδειξη της ορθότητας αυτών που έγραψα προχθές και για τους μεγαλοδημοσιογράφους της διαπλοκής!!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.
Πάντως μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που τους ανησυχεί είναι ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για το κόμμα στις εκλογές.
Θα χαθούν ψήφοι; Είναι όντως τόσο δημοφιλής ο πρώην υπουργός;
Ναι είναι και για αυτό τον λόγο, χθες ο ΣΥΡΙΖΑ τα «μάζεψε» και επί της ουσίας στήριξε τις θέσεις του Π.Πολάκη.
Χαρακτηριστικά σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών (…) οφείλει να μην γίνεται μέρος του πολιτικού παιχνιδιού».
Σε κοινή δήλωση για την έρευνα σε βάρος του Παύλου Πολάκη ο Τομεάρχης Διαφάνειας Γιάννης Ραγκούσης και ο Τομεάρχης Δικαιοσύνηςς της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, αναφέρουν ότι:
«Οι πολιτικές δηλώσεις του Παύλου Πολάκη όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή του ανάρτηση είναι απολύτως αντίθετες με τις ομόφωνα εγκεκριμένες προγραμματικές μας εξαγγελίες για τη λειτουργία του κράτους, της δικαιοσύνης και των θεσμών.
Διατυπώθηκαν δε, ουσιαστικά ως απάντηση στη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Α. Τσίπρα στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, κατά τρόπο πρωτοφανή και εντελώς αδικαιολόγητο.
Ωστόσο, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών που ζητά να διερευνηθούν τα αδικήματα της διέγερσης πολιτών σε διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών, οφείλει να μην γίνεται μέρος του πολιτικού παιχνιδιού.
Αφού ελάχιστα καιρό πριν, οι δημόσιες κι επανειλημμένες δηλώσεις του Υπουργού Α. Γεωργιάδη ότι «η Τουλουπάκη πρέπει να πάει φυλακή» ή του επίσης Υπουργού Μ. Βορίδη «θα πρέπει να κάνουμε παρέμβαση στο Κράτος για να μην ξανάρθει η Αριστερά σε καμμιά της μορφή στην εξουσία», δεν προκάλεσαν την παραμικρή εισαγγελική αντίδραση.
Επίσης, οι πολύ πρόσφατα διαπιστωμένες παράνομες παρακολουθήσεις σε βάρος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρήθηκαν κι αυτές άνευ νομικής σημασίας.
Είναι προφανές ότι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για «Δικαιοσύνη Παντού» αποκτά οδυνηρή επικαιρότητα και αποτελεί, πλέον, επιτακτική κοινωνική αναγκαιότητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου