Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία είπε στο BBC πώς είναι να προσπαθείς να διαπραγματευτείς με το Κρεμλίνο και γιατί ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα τα παρατήσει εύκολα στην Ουκρανία.
Ο Τζον Σάλιβαν ήταν ο άνθρωπος της Αμερικής στη Μόσχα ενόψει της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ είναι αυτός που είχε συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους σχετικά με την προσπάθεια αποτροπής ενός πολέμου, αλλά «δεν υπήρξε εμπλοκή», είπε.
"Ζήτησαν εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία, αλλά δεν μιλούσαν εποικοδομητικά για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Ποτέ δεν ξεπέρασαν τα σημεία συζήτησης... ήταν μια παρωδία."
Όταν ρωτάω αν οι ΗΠΑ πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να συνεχίσουν αυτές τις συνομιλίες για να προσπαθήσουν να τερματίσουν τη σύγκρουση, μου λέει ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν "δεν ενδιαφερόταν να διαπραγματευτεί πριν από τον πόλεμο. Ακόμα δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευτεί".
Αντίθετα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επικεντρωθεί στη συγκέντρωση παγκόσμιας υποστήριξης για τον οπλισμό της Ουκρανίας και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, αποστέλλοντας η ίδια όπλα δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα.
Σε ομιλία του την Τρίτη, ο Πούτιν επανέλαβε την άποψή του ότι η Δύση είχε ξεκινήσει τον πόλεμο, ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να προσπαθήσει να επιφέρει μια «στρατηγική ήττα» στη Μόσχα και ότι η Ρωσία, όχι η Ουκρανία, μάχεται για την ίδια της την ύπαρξη.
Παρά τις αποτυχίες της αυτοανακηρυχθείσας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας, ο κ. Σάλιβαν λέει ότι οι στόχοι που αρχικά είχε δηλωθεί από το Κρεμλίνο παραμένουν οι ίδιοι - να «απο-ναζιστεί» και να «αποστρατιωτικοποιηθεί» η Ουκρανία. Το ερμηνεύει αυτό ως «αφαίρεση της κυβέρνησης στο Κίεβο και υποταγή του ουκρανικού λαού».
Αυτό είναι μέρος ενός οράματος που ο Πρόεδρος Πούτιν σκιαγράφησε για να συγκεντρώσει εκ νέου τους ρωσικούς λαούς που χωρίστηκαν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
«Δεν μπορεί να έχει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, ιδιαίτερα μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πρόεδρο [Volodymyr] Zelensky, στο Κίεβο», λέει ο κ. Sullivan. «Δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένος όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση γιατί τη θεωρεί απειλή για τη Ρωσία και για το όραμά του για αυτό το μεγαλύτερο ρωσικό κράτος που προσπαθεί να δημιουργήσει».
Τι θα χρειαζόταν λοιπόν ο κ. Πούτιν για να σταματήσει τον πόλεμο;
«Πρέπει να πειστεί ότι δεν μπορεί να κερδίσει», λέει ο κ. Σάλιβαν. "Θα διπλασιαστεί μέχρι να πειστεί ότι δεν υπάρχει τρόπος να κερδίσει. Δεν είμαι σίγουρος πόσο σημαντικές πρέπει να είναι οι αποτυχίες στο πεδίο της μάχης για να φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά δεν είναι πουθενά κοντά σε αυτό σήμερα."
Ο κ. Σάλιβαν λέει ότι ο Ρώσος ηγέτης έχει μακροχρόνιο ορίζοντα και «ένα όραμα για αυτό που θέλει να πετύχει δεν θα παραδοθεί εύκολα».
Ούτε, όμως, θα κάνουν και οι Ουκρανοί, πιστεύει ο κ. Sullivan, δηλώνοντας ότι μια από τις στρατηγικές αποτυχίες του πολέμου του κ. Πούτιν αποξενώνει το σλαβικό έθνος των 44 εκατομμυρίων ανθρώπων.
«Ο ουκρανικός λαός δεν πρόκειται να συγχωρήσει και να ξεχάσει», λέει. «Ακόμα κι αν ο Πρόεδρος Zelenksy ήθελε να τερματίσει τον πόλεμο, ήθελε να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις, βασικά ήθελε να παραδοθεί, ο ουκρανικός λαός δεν θα τον άφηνε».
Με μια τέτοια στρατιωτική, πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση, οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προετοιμασμένες για έναν μακρύ πόλεμο.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε τη δέσμευση της Αμερικής πραγματοποιώντας μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο την επέτειο της εισβολής, αλλά ο κ. Σάλιβαν δεν αναμένει ότι η σύγκρουση θα τελειώσει φέτος.
«Πέρα από αυτό δεν ξέρω», λέει. "Αλλά [ο κ. Πούτιν] δεν θέλει μια ράμπα. Οι στόχοι αυτής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα επιτευχθούν. Το λέει συνεχώς."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου