ΣΙΝΕΜΑ
«Η Μαίρη λέει να πάει απόψε σινεμά. Θα πήγαινε αν μπορούσε κάθε βράδυ», τραγουδούσε ο Παύλος Παυλίδης το 2013. Δέκα χρόνια μετά, η Μαίρη αν ζει στην Αθήνα του 2023 είναι άγνωστο αν θα έχει αυτή την επιλογή. Κι αυτό γιατί το ιστορικό κέντρο της πόλης παραδίδεται καθημερινά στις ορέξεις μιας πολιτικής που, μέσω αγοραστών, επιχειρηματιών και ξενοδόχων, οραματίζεται μόνον κέρδη και μια απρόσωπη πόλη γεμάτη τουρίστες, εύπεπτες απολαύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Θύμα αυτών είναι κατά τα φαινόμενα και ο ιστορικός κινηματογράφος της Πανεπιστημίου, το «Ιντεάλ» - και όχι μόνον.
Κι όμως σε ανακοίνωσή του τον περασμένο Νοέμβριο, το υπουργείο Εργασίας διαβεβαίωνε μεταξύ άλλων ότι «δεν δρομολογείται αλλαγή χρήσης των κινηματογράφων Αελλώ, Αστορ και Ιντεάλ». Λίγους μήνες μετά, τον Φεβρουάριο, σε ερώτηση που κατέθεσαν 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Καταγγελίες για επιζήμια διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ» και θέμα που αφορούσε την τύχη 13 ακινήτων συμπεριλαμβανομένου και του διατηρητέου Μεγάρου Σλήμαν-Μελά επί της οδού Πανεπιστημίου 46, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Τσακλόγλου απάντησε με μία φράση: «Κανένα ακίνητο του e-ΕΦΚΑ δεν βρίσκεται σε διαδικασία εκποίησης».
Δεν διέψευδε όμως και τα στοιχεία που επικαλούνταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή: Με απόφαση «του Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού στην εταιρεία “ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ MITSIS COMPANY Α.Ε.”, με μηνιαίο μίσθωμα 70.000,00 €. Στις 17/1/2023 υπογράφηκε η σύμβαση εκμίσθωσης». Είχε προηγηθεί η κατάθεση κλειστών προσφορών για την εκμίσθωση του ιστορικού κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου και του «Ιντεάλ», για 35 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 10. Και όπως διαβάσαμε, ο χώρος θα μετατραπεί σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Με απλά λόγια, ένας πνεύμονας πολιτισμού και τέχνης, ο παλαιότερος αυτή τη στιγμή εν λειτουργία κινηματογράφος της Αθήνας, για τον ΕΦΚΑ αντιμετωπίζεται ως ξενοδοχειακός χώρος με προδιαγραφές τουλάχιστον 4 αστέρων (αλλά όχι αυτών που δίνουν οι κριτικοί του σινεμά).
«Εχει τελειώσει το θέμα στο Ιντεάλ», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Ανδρέας Νεφελούδης, πρώην γ.γ. του υπουργείου Εργασίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Η απάντηση που έδωσε ο Τσακλόγλου στην κοινοβουλευτική ερώτηση που κάναμε, αναφέρει με σαφήνεια ότι στις 17/1/23 υπογράφηκε σύμβαση εκμίσθωσης για το Ιντεάλ. Υπεγράφη ενιαίο μίσθωμα στην εταιρεία “Μήτσης Ξενοδοχεία”, με 70 χιλιάδες ευρώ μίσθωμα τον μήνα. Εμείς είχαμε διασφαλίσει ότι όλα τα ακίνητα του ΕΦΚΑ σε αντίθεση με άλλα δημόσια ακίνητα εξαιρούνται από το ΤΑΙΠΕΔ, το υπερταμείο και οτιδήποτε είχε σχέση με τα μνημόνια».
• Υπάρχει γυρισμός;
«Σε όλα τα πράγματα υπάρχει μπρος και πίσω, αρκεί να γίνει την κατάλληλη στιγμή. Αυτή την περίοδο, από τη μεριά της κυβέρνησης έχουν κάνει μια συγκεκριμένη επιλογή γιατί είναι πολλά τα λεφτά. Κι αυτά προφανώς πηγαίνουν σε διάφορους «κολλητούς» τους οι οποίοι έχουν σχέση με την απίστευτη διαδικασία δήθεν αναδόμησης-εκσυγχρονισμού της Αθήνας που κάνει ο δήμαρχος. Πιστεύω πάντως ότι όποιος φορέας ενδιαφερόταν και είχε έννομο συμφέρον θα μπορούσε να κάνει ασφαλιστικά μέτρα για το Ιντεάλ, ώστε να μη γίνουν εργασίες. Γιατί αν γίνουν εργασίες, τα πράγματα είναι ανεπίστρεπτα. Αν υπάρχει πολιτική βούληση για να σωθούν οι κινηματογράφοι και η πολιτισμική ιστορία της πόλης, υπάρχει πάντως όλη η νόμιμη βάση για να αναστραφεί η κατάσταση».
«Απολογούμαστε... εμείς!»
Ο Μπάμπης Κονταράκης, αιθουσάρχης του «Αστορ» και υπεύθυνος της εταιρείας διανομής Weird Wave, μοιράζεται στην «Εφ.Συν.» τις σκέψεις του, που μόνο αισιόδοξες δεν είναι.
«Εχουμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο απολογούμαστε εμείς γιατί ο κινηματογράφος είναι χρήσιμος στην πόλη, γιατί η πόλη είναι δική μας, γιατί ένας δημόσιος φορέας φέρεται έτσι. Αντί να μας εξηγήσουν τι ρόλο βαράνε οι πλατφόρμες, εξηγούμε εμείς γιατί πρέπει να μείνει το σινεμά. Είναι λίγο τρελά τα πράγματα. Πρέπει να απολογηθούν οι υπόλοιποι και να μας πουν γιατί θεωρούν αυτό που κάνουν σοβαρό και υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Γιατί στην περίπτωση αυτή δεν μιλάμε για έναν ιδιοκτήτη-ιδιώτη, αλλά για έναν δημόσιο φορέα (τον e-EΦKA) που με χρήματα του Δημοσίου κάνει τον καουμπόι και προσπαθεί να μας ξεγελάσει», αναφέρει ο κ. Κονταράκης και προσθέτει:
«Αν έχουν το θάρρος και το κουράγιο να βγουν να μας εξηγήσουν, ομολογούν και κάτι. Αντί να είμαστε εμείς σε θέση άμυνας πρέπει να μας πουν πού έχουν ντιλάρει τα κτίρια. Για να μη μιλήσουμε για την απίστευτη στάση του υπουργείου Πολιτισμού. Δεν σου κρύβω ότι περιμένω να τελειώσει αυτή η ιστορία και αν τα πράγματα πάνε όπως φαίνονται κι αποδειχτεί ότι η Αθήνα προορίζεται μόνο για να κάνουν δουλειές με τουρίστες, εγώ θα φύγω από την πόλη. Τι νόημα έχει; Η πόλη αυτή όμως σε ποιον ανήκει; Σε 10 ανθρώπους που αγοράζουν και πουλάνε; Αλλά η πρακτική αυτή έρχεται από όσους λένε ότι είμαστε Ευρώπη! Εμείς ως επιχείρηση είμαστε βέβαια υπό ομηρία. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Να περιμένουμε πότε θα μας πετάξει έξω ο ΕΦΚΑ;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου