Από τη Δευτέρα, η 117 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας αποτελεί ένα από τα πιο «πολυσύχναστα» αεροδρόμια της Ανατολικής Μεσογείου, με δεκάδες διαδοχικές εξόδους κάθε μέρα από μαχητικά και τακτικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και των ξένων αποστολών που έχουν μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση.
Τα νεοαποκτηθέντα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τα οποία συμμετέχουν για πρώτη φορά στην εν λόγω άσκηση έχουν «τραβήξει» τα βλέμματα.
Με 100 απογειώσεις την ημέρα από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2023 είναι μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές ασκήσεις στην Ευρώπη.
Προβολή ισχύος
Οι εντυπωσιακές διεθνείς συμμετοχές και η διεξαγωγή των σεναρίων σχεδόν σε κάθε «γωνιά» του FIR Αθηνών, αποδεικνύουν ότι ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» και η «ΩΡΙΩΝ 23» εκτός από την προβολή σημαίας ακόμη και σε περιοχές που επιχειρεί να «γκριζάρει» η Τουρκία εκπέμπουν και ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς κάθε αποδέκτη, υπέρ της διεθνούς νομιμότητας.
Και όλα αυτά, την ώρα που η Άγκυρα επιχειρεί να προβάλλει ξανά τις παράνομες διεκδικήσεις της, βάφοντας «κόκκινα» τα ελληνικά νησιά. Το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του κάλεσε τους γείτονες να «εξάγουν» την εσωτερική τους αντιπαράθεση, ωστόσο το προκλητικό προεκλογικό σποτ του ΑΚΡ, σήμανε «συναγερμό» στην Αθήνα, που βλέπει την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας να επανέρχεται γρήγορα στο προσκήνιο.
Η «παρέλαση» υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών και ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων από περισσότερες από 20 χώρες αποτυπώνει τη μεθοδική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της αμυντικής διπλωματίας και της εμβάθυνσης των στρατηγικών σχέσεων της Ελλάδας με τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους Συμμάχους, τις χώρες του Αραβικού Κόσμου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δίνει φέτος, για πρώτη φορά, και η Ινδία που συμμετέχει στον «ΗΝΙΟΧΟ» με τα πανίσχυρα Sukhoi – 30MKI.
«Αερομαχίες» στο Αιγαίο – Ειδικές δυνάμεις στα νησιά
Η παράλληλη διεξαγωγή των ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ» και «ΩΡΙΩΝ 23» δίνει τη δυνατότητα εκτέλεσης σύνθετων επιχειρησιακών σεναρίων όπως η συνεργασία μαχητικών αεροσκαφών με τμήματα τερματικής καθοδήγησης πυρών (JTAC) ενώ σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε αποστολές σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου και αντιμετώπισης πολλαπλών απειλών.
Η πολυπλοκότητα των σεναρίων και το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας αποτελούν κίνητρο για τους συμμετέχοντες προκειμένου να μετασταθμεύσουν με μεγάλο αριθμό δυνάμεων για σχεδόν δέκα ημέρες.
Στο διάστημα αυτό, στον αέρα θα μαίνονται σκληρές αερομαχίες, με τους ιπτάμενους να εμπλέκονται σε κάθε σενάριο εναέριας μάχης, προσβολής χερσαίων και ναυτικών στόχων, με τη συμμετοχή φυσικά μονάδων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.
Την ίδια ώρα, σε 20 διαφορετικές τοποθεσίες στην ενδοχώρα και τα νησιά, 350 κομάντος από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, το Ισραήλ, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και φυσικά, από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, θα εκτελέσουν αποστολές που καλύπτουν όλο το φάσμα των Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου