Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Κατά πάσα πιθανότητα το ερχόμενο Σάββατο 22 του μήνα κηρύσσεται και επισήμως η προεκλογική περίοδος με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την έκδοση του προεδρικού διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής. Εκ των πραγμάτων, επομένως, αρχίζει και τυπικά η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Για να είμαστε απολύτως ακριβείς, οι εκλογές αυτές, λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, μόνο κυβέρνηση συνεργασίας μπορούν να αναδείξουν. Κι αυτό υπό τις εξής δύο προϋποθέσεις: η πρώτη είναι το κόμμα που θα αναδειχτεί πρώτο να θέλει κυβέρνηση συνασπισμού· η δεύτερη, το ενδεχόμενο τα δύο πρώτα κόμματα να μην έχουν αισθητή διαφορά μεταξύ τους, οπότε κυβέρνηση συνεργασίας να μπορεί να σχηματίσει και το δεύτερο κόμμα εάν θέλει κι εφόσον βρει συμμάχους στα μικρότερα κόμματα.
Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση συνεργασίας επιδιώκει σήμερα μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, η Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη προτάσσει τον στόχο της αυτοδυναμίας και δεν διστάζει να ξεκαθαρίσει από τώρα ότι θα οδηγήσει την χώρα σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ώστε ο στόχος της να επιτευχθεί.
Κατά συνέπεια, οι ψηφοφόροι στις εκλογές του Μαΐου θα κληθούν να επιλέξουν όχι μόνο το κόμμα που θέλουν να έρθει πρώτο, αλλά τον τύπο διακυβέρνησης που επιθυμούν. Αν επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας ή την αυτοδύναμη κυβέρνηση ενός κόμματος. Αυτό θα είναι και το πραγματικό κυβερνητικό δίλημμα των εκλογών το οποίο θα κυριαρχήσει στην προεκλογική περίοδο.
Η Ν.Δ. προτάσσει την αυτοδυναμία όχι μόνο –και όχι κυρίως– γιατί θεωρεί πιο αποτελεσματικές τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Εξίσου αποτελεσματικές έχουν αποδειχτεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και οι κυβερνήσεις συνεργασίας. Η Ν.Δ. επιδιώκει την αυτοδυναμία γιατί θέλει να εφαρμόσει –και δεν το κρύβει– το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, θέλει τη συνεργασία γιατί θεωρεί πως το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα σε βασικά ζητήματα περιέχει θέσεις, διεκδικήσεις και απόψεις που ασπάζονται και άλλα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς και Κεντροαριστεράς.
Αναμφίβολα πρόκειται για δύο προτάσεις διακυβέρνησης της χώρας οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση μεταξύ τους και ως προς τον τύπο και ως προς την ουσία τους. Κι αυτό δεν θα περάσει απαρατήρητο από τους ψηφοφόρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου