Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

«Μαύρο» από τους νέους ψηφοφόρους στην κυβέρνηση! – 440.000 νέοι δηλώνουν «αγανακτισμένοι» και λένε «ως εδώ» Το 8% των ψηφοφόρων ψηφίζει για πρώτη φορά - Το ρεπορτάζ του AFP

 

Την αγανάκτησή τους για την πολιτική της κυβέρνησης και την κοινωνία στην οποία καλούνται να επιβιώσουν δηλώνουν 440.000 νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις εκλογές της 21ης Μαΐου. 

Συγκεκριμένα για πρώτη φορά, θα ψηφίσουν στις εκλογές 2023 περίπου 440.000 νέοι, ορισμένοι εκ των οποίων είναι ηλικίας 16 ετών. Μεγάλωσαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας του Covid και των lockdown και της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.Τώρα έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας στις κάλπες της Κυριακής, τρεις μήνες μετά τη χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία που συνέβη στα Τέμπη, στην οποία οι 30 από τους 57 νεκρούς ήταν κάτω των 30 ετών. Η εθνική τραγωδία οδήγησε σε τεράστιες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, με ανθρώπους κάθε ηλικίας να βγαίνουν στους δρόμους και να εκφράζουν την οργή τους.

Όπως γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), συντηρητικός Μητσοτάκης, 55 ετών, ο αριστερός Τσίπρας, 48 ετών και ο σοσιαλιστής Νίκος Ανδρουλάκης, πρώην ευρωβουλευτής, 44 ετών, κυριαρχούν στις δημοσκοπήσεις.

Το AFP ζήτησε την γνώμη των νέων ανθρώπων για το πώς θα ψηφίσουν. Μία εξ αυτών είναι η μαθήτρια Λυκείου Νεφέλη Ζουγανέλη, 16 ετών, που λέει ότι ανυπομονεί να ακουστεί η φωνή της στην κάλπη.

«Πρόσφατα έμαθα ότι έχω δικαίωμα ψήφου και είμαι ενθουσιασμένη γι’ αυτό». Μένει στα βόρεια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στην Άνοιξη.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα είναι μία από τις μόνο τρεις χώρες της ΕΕ που επιτρέπουν σε εφήβους κάτω των 18 ετών να ψηφίζουν.

Οι 440.000 νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, αντιπροσωπεύουν περίπου το 8% του εκλογικού σώματος.

Η Νεφέλη Ζουγανέλη εκτιμά ότι οι περισσότεροι συμμαθητές της -που έχουν βαρεθεί με τα μεγάλα κόμματα- είτε δεν θα πάνε να ψηφίσουν, είτε θα επιλέξουν ένα από τα δεκάδες μικρά κόμματα που έχουν ελάχιστες ελπίδες να μπουν στη Βουλή.

Η ίδια πάντως δεν συμφωνεί. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Νομίζω ότι πρέπει να πάμε όλοι να ψηφίσουμε. Η αποχή δεν είναι λύση».

Ο Κωστής Σμάνης, ένας 25χρονος απόφοιτος ηλεκτρονικός μηχανικός που αναζητά εργασία, λέει ότι τον έχει «αρρωστήσει» η κυβέρνηση που κατηγορεί τον σταθμάρχη για την τραγωδία των Τεμπών και απορρίπτει την ευθύνη για τα χρόνια κακοδιαχείρισης. Ο ίδιος δηλώνει στο AFP:

«Δεν μου άρεσε πώς προσπάθησαν να το καλύψουν».«Οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί» τονίζει και υπογραμμίζει ότι το μεγαλύτερο ζήτημα στις εκλογές είναι η αγορά εργασίας.

«Οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί σε σύγκριση με το κόστος ζωής», σημειώνει ο 25χρονος που σπούδασε για τρία χρόνια στο Μάντσεστερ.

Ο Κωστής Σμάνης επέστρεψε στην Ελλάδα ελπίζοντας να χτίσει το μέλλον του κοντά στην οικογένεια και τους φίλους του, όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να φύγει ξανά. Μένει στο Νέο Ηράκλειο:

«Αν αποφασίσω να μείνω εδώ, η ιδέα να νοικιάσω ένα διαμέρισμα μου φαίνεται μακρινή».

Το AFP κάνει αναφορά στο θέμα της ανεργίας των νέων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο ανεργίας των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 24,2% των ανέργων κάτω των 25 ετών.

«Παρά την καλύτερη μόρφωση, η νέα γενιά έχει σημαντικά μεγαλύτερη συμμετοχή σε επαγγέλματα που θεωρούνται κακοπληρωμένα και έχουν κακές συνθήκες εργασίας», δηλώνει ο Αλέξης Ιωαννίδης, καθηγητής πολιτικής οικονομίας της εργασίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ο Θωμάς Ζούμης, 21 ετών, ζει στο νησί της Πάρου και εργάζεται στην εταιρεία οδικής βοήθειας της οικογένειάς του. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σταθερό εισόδημα είναι πρωταρχικής σημασίας:

«Το κύριο πράγμα που περιμένω από την κυβέρνηση είναι να με βοηθήσει να βελτιώσω την οικονομική μου κατάσταση».

Παγιδευμένοι ανάμεσα σε προεκλογικές υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής, όπως το κουπόνι «ενηλικίωσης» της τάξης των 150 ευρώ και της αύξησης του κατώτατου μισθού των 780 ευρώ σε 880 ευρώ, οι ψηφοφόροι που ψηφίζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουν λίγο χρόνο να αποφασίσουν.

«Νομίζω ότι θα ψηφίσω το μικρότερο κακό», λέει ο Κωστής Σμάνης, ο οποίος πιστεύει ότι η ελληνική πολιτική σκηνή φοβάται την καινοτομία.

Για τη 16χρονη Νεφέλη Ζουγανέλη, όμως, η ιδεολογία είναι σημαντική. «Αν ψηφίσουμε σύμφωνα με αυτό που υποστηρίζουμε, ίσως τα πράγματα να αλλάξουν», λέει.

Όπως όμως σημειώνει η Μαρία Καρακλειούμη, πολιτική αναλύτρια της εταιρείας δημοσκοπήσεων RASS, σε μια χώρα με γήρανση του πληθυσμού, κανείς δεν μιλάει για το πώς θα είναι η Ελλάδα σε 20 χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι από τους 440.000 νέους είναι αγανακτισμένοι από την κυβέρνηση και θεωρούν τις εκλογές της 21ης Μαΐου ως μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να στείλουν το μήνυμά τους. Το πρόβλημά τους: Πολλοί απ’ αυτούς δεν βρίσκουν εναλλακτικές, κάτι που οδηγεί στο ερώτημα εάν τελικά θα προσέλθουν στις κάλπες ή εάν θα προτιμήσουν… να πιούν μοχίτο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου