Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Η Τράπεζα Θεμάτων έπεσε, η «χώρα δέχεται επίθεση»

 

Αφήγημα περί «τρομοκρατίας» επιστράτευσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Ακης Σκέρτσος, ενώ άφαντος επί δύο μέρες παρέμεινε ο τέως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Οι «κόκκινοι» χάκερ «που θέλουν να καταστρέψουν την εικόνα της χώρας και να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες» και το κονδύλι 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο «την αναβάθμιση όλων των συστημάτων κυβερνοασφάλειας όλων των κρίσιμων υποδομών του κράτους»-ενδεχομένως με... απευθείας αναθέσεις.

Λίγες μόλις μέρες αφού έφυγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το μέγαρο Μαξίμου, η χώρα ενεπλάκη σε απίστευτες περιπέτειες. Οπως φρόντισαν να μας ενημερώσουν φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μαζί με τα νεοδημοκρατικά στελέχη με αφορμή την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων, η χώρα δέχτηκε χθες τη μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση στην ιστορία της. Το φιάσκο της πρώτης μέρας είχε βέβαια «θαφτεί» ως είδηση τη Δευτέρα.

Η Ελλάδα, «χώρα-πρότυπο για τους Ιάπωνες ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους», όπως είχε δηλώσει ο άφαντος επί δύο μέρες τέως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, έζησε την «πιο σημαντική επίθεση που έχει δεχτεί στην Ελλάδα δημόσιος οργανισμός», όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Ακης Σκέρτσος. Ο ίδιος βγήκε μπροστά και είπε, χωρίς να το αιτιολογεί, τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση, πως πρόκειται για επίθεση του «οργανωμένου κυβερνοεγκλήματος», προσθέτοντας πως «πρόκειται για επίθεση προς τις ίδιες τις οικογένειες και τους μαθητές. Το πρώτο μας μέλημα είναι να αισθανθούν ασφαλείς οι γονείς και οι μαθητές». Λες και τους χάκαραν τα κινητά τηλέφωνα και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Το πόσο γελοίο είναι το αφήγημα της «τρομοκρατίας» και της συνθήκης έκτακτης κατάστασης πάλι (σ.σ. λες και δεν υπήρχε ένας χρόνος για να προετοιμαστεί αποτελεσματικά η ασφάλεια του συστήματος) φαίνεται και από το γεγονός ότι τα τεχνικά στοιχεία που να υποδηλώνουν τις λεπτομέρειες της υποτιθέμενης επίθεσης δεν έχουν δοθεί φυσικά στη δημοσιότητα. Αντ’ αυτού ο κόσμος άκουσε για επίθεση από... 114 χώρες. Που φυσικά μπορεί να υλοποιηθεί ακόμα και από ένα άτομο, αν δεχθούμε τον ισχυρισμό της επίθεσης.

Εξάλλου, όπως σημειώνουν ειδικοί κυβερνοασφάλειας στην «Εφ.Συν.», «το αποτέλεσμα, το εφέ που θα δει κάποιος είτε έχεις μια κατανεμημένη επίθεση είτε απλά έχει καταρρεύσει το σύστημα επειδή δεν το έχεις προετοιμάσει για αυξημένη κίνηση χρηστών, είναι ακριβώς το ίδιο. Το βασικό που πρέπει να απαντηθεί είναι ποιες ήταν οι προδιαγραφές του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων και γιατί δεν υπήρχε plan B».

Επιτελική αστοχία

Η απελθούσα κυβέρνηση είχε χθες μια διπλή γραμμή αντιμετώπισης της επιτελικής αστοχίας. Στην αρχή κατηγόρησε την... απλή αναλογική, τον ΣΥΡΙΖΑ και εμμέσως την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Για να φτάσει γρήγορα στο πραγματικό διακύβευμα. Μιλώντας για το θέμα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Ακης Σκέρτσος είπε: «Το ζητούμενο των εκλογών είναι η χώρα να αποκτήσει ισχυρή, αυτοδύναμη, σταθερή κυβέρνηση. Αντιλαμβανόμαστε πόσο επικίνδυνο είναι να έχουμε μια πολιτική αστάθεια ή ανασφάλεια γύρω από τη διαχείριση κρίσιμων κρατικών υποδομών». Ο ίδιος είχε πει νωρίτερα στην τηλεόραση: «Σας θυμίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση». Στην ίδια γραμμή η Νίκη Κεραμέως (Attica TV): «Θεσμικά δεν με ρωτάτε, δεν είμαι υπουργός, όπως ξέρετε, και το λέω για να μην παρεξηγηθώ. [...] Δεν μπορώ να πω περισσότερα, υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Η κυβέρνηση, δηλαδή, που κυβέρνησε επί τέσσερα χρόνια έριξε εμμέσως την ευθύνη της αποτυχίας στους υπηρεσιακούς παράγοντες και όχι στην ελλιπή προετοιμασία ενός -μάλλον απλού τεχνικά- εγχειρήματος (σ.σ. τα 1.900 σχολεία είναι αστείος αριθμός μπροστά, π.χ., σε όσους χρησιμοποιούν άλλες κρίσιμες υποδομές καθημερινά και πολύ πιο μαζικά, όπως το taxis, το gov.gr).

Στη συνέχεια η επικοινωνιακή «γραμμή» άλλαξε και περάσαμε στους χάκερ «που θέλουν να καταστρέψουν την εικόνα της χώρας και να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες». Τάδε έφη, μεταξύ άλλων, και ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αθανάσιος Στάβερης, στη φιλόξενη συχνότητα του ΣΚΑΪ. Στο δε επιχειρησιακό «αρχηγείο» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής που δέχτηκε την... ασύμμετρη διασυνοριακή επίθεση, ο πρόεδρός του, Γιάννης Αντωνίου (ΣΚΑΪ), ο οποίος προχθές μας έλεγε κατηγορηματικά και με έμφαση ότι δεν θα ξαναγίνει τέτοια επίθεση, χθες ήταν στα «άρματα μάχης»: «Ζούμε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχει ζήσει ποτέ η χώρα. Αφορά την ψηφιακή καρδιά του κράτους. Το αντιμετωπίσαμε με επιτυχία, οι επιθέσεις κεντρικά αποτράπηκαν, προσπαθούμε να διαχειριστούμε τα απόνερα αυτών των επιθέσεων [...] Προφανώς υπήρχε πρόνοια προστασίας, χθες εγκατέστησε το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας-ΕΔΥΤΕ Α.Ε. ένα σύστημα πολύ υψηλότερης προστασίας, παρ’ όλα αυτά βρέθηκε τρόπος να το παραβιάσουν. Το 90% των εξετάσεων έγινε. Είναι κάτι που μας υπερέβαινε». Αρα μόλις προχθές επιχειρήθηκε να εγκατασταθεί από το ΕΔΥΤΕ επικαιροποιημένο πρωτόκολλο ασφάλειας. Χωρίς επιτυχία.

Μετεξεταστέοι...

Το σίγουρο είναι πως το ψηφιακό «θαύμα» της κυβέρνησης παραμένει μετεξεταστέο και πως γίνονται επιθέσεις τύπου... ddos στην κοινή λογική. Βάλτε στον λογαριασμό ότι χθες εκτός λειτουργίας βρέθηκε και η πλατφόρμα του Κοινωνικού Τουρισμού λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας και όχι κάποιας ασύμμετρης επίθεσης, σε πολύ αργούς ρυθμούς κινούνται από την περασμένη Παρασκευή ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, ενώ και τα e-rantevou του ΕΟΠΥΥ δεν «έβλεπαν» την ΗΔΙΚΑ.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2021 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δέχτηκε επίθεση χάκερ με αποτέλεσμα για τρεις μέρες να επικρατεί επιτελικό μπάχαλο. Τον Μάρτιο του 2022 στα Ελληνικά Ταχυδρομεία έγινε ανάλογη επίθεση σε έναν αθωράκιστο δημόσιο οργανισμό, για την εξυγίανση του οποίου οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 250 εκατομμύρια ευρώ. Τον δε Αύγουστο του ίδιου έτους ένας τεράστιος όγκος κρίσιμων αρχείων του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) διέρρευσε στο dark web. Τον Νοέμβριο του 2022 ως πρωτοφανή είχαν περιγράψει πηγές του αρμόδιου υπουργείου την επίθεση που έριξε τη λειτουργία περίπου 800 ιστότοπων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και της ΑΑΔΕ που αναγκάστηκε να αναβαθμίσει πρωτόκολλα επικοινωνίας.

Το επόμενο αφήγημα θα είναι πως ύστερα από τόσα «χακαρίσματα» το μόνο που θα σώσει τον κρατικό μηχανισμό είναι ακόμα μία απευθείας ανάθεση για προστασία σε μια ιδιωτική εταιρεία αρίστων κυβερνοασφάλειας. Το είπε εξάλλου χθες με άλλα λόγια και ο κ. Σκέρτσος: «Εχουμε εξασφαλίσει 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση όλων των συστημάτων κυβερνοασφάλειας όλων των κρίσιμων υποδομών του κράτους από το Ταμείο Ανάκαμψης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου