ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Βρυξελλών όσον αφορά την οικονομία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου Euronews. Ωστόσο, όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ του ο ευρωπαϊκός ενημερωτικός ιστότοπος, δεν ισχύει το ίδιο για την ποιότητα του κράτους δικαίου.
Αιτία, φυσικά, το σκάνδαλο των υποκλοπών, που το Euronews χαρακτηρίζει «Ελληνικό Watergate», αλλά και το γεγονός ότι είναι απολύτως σαφές και προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να συγκαλύψει.
Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, για τις Βρυξέλλες, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, παρά την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση που ταλανίζει τους Έλληνες πολίτες, μοιάζει πολύ μακριά από τις μαύρες μέρες των προγραμμάτων διάσωσης και των επώδυνων μέτρων λιτότητας. Εκτιμούν ότι η οικονομία της χώρας είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην ευρωζώνη και τονίζουν ότι, ανεξάρτητα του νικητή των εκλογών, η δημοσιονομική πειθαρχία θα παραμείνει βασικό στοιχείο.
Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Γκρος, διευθυντή του Ινστιτούτου για τη Χάραξη Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο, η Ελλάδα «έχει ξεπεράσει τις δύο τελευταίες εξαιρετικές κρίσεις, την πιστωτική και την ενεργειακή κρίση, αρκετά καλά» και η ελληνική κυβέρνηση «καρπώνει τους καρπούς της δημοσιονομικής πειθαρχίας».
Αλλά, η εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό έχει αμαυρωθεί από το σκάνδαλο των υποκλοπών, με τις παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών από την ΕΥΠ, την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται ότι έχει χρησιμοποιήσει και το Predator.
Όπως επισημαίνει στο Euronews ο Νίνο Τσερετέλι, υπεύθυνος έρευνας στο Democracy Reporting International στο Βερολίνο, «οι πολιτικές αρχές στην Ελλάδα ουσιαστικά παρεμπόδισαν τις δραστηριότητες της ανεξάρτητης υπηρεσίας (σ.σ. ΑΔΑΕ), η οποία υποτίθεται ότι επαληθεύει, για παράδειγμα, ποιος είναι στη λίστα παρακολούθησης. Και χρειάζονται αρκετά χρόνια για να ενημερωθούν οι άνθρωποι μετά την παρακολούθηση. Αυτό οδηγεί σε μια πραγματικά ανησυχητική κατάσταση, γιατί η αντιπολίτευση και οι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που στοχοποιούνται. Και αυτό επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα και την ποιότητα του κράτους δικαίου».
Ο Νίνο Τσερετέλι εκτιμά, βάσει των δημοσκοπήσεων, ότι το σκάνδαλο είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις βουλευτικές εκλογές, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι «σύμπτωμα καταστολής των επικριτικών φωνών από τα μέσα ενημέρωσης και απαιτείται μεγάλη επαγρύπνηση σε επίπεδο Ε.Ε. προτού η κατάσταση φτάσει σε μη αναστρέψιμη άνοδο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου