Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

«Πλιάτσικο» 15 δισ. με τις απευθείας αναθέσεις

 

Από τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύεται πως οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας αφορούν μόλις 470 εκατ. ευρώ από τα 15,1 δισ. ευρώ, κατά συνέπεια δεν αποτελούν την «πλειονότητα», όπως υποστηρίζει ο κ. Σκέρτσος. Τα υπόλοιπα τι ακριβώς αφορούσαν;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Η αφαίμαξη του δημόσιου κορβανά χωρίς κανέναν έλεγχο δεν είχε προηγούμενο κατά τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. ● Μόνο την τριετία 2020-2022, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι σχετικές συμβάσεις με διαδικασίες κλειστού τύπου ή χωρίς να προηγηθεί διαπραγμάτευση έφτασαν τις 500.000, το ύψος των οποίων ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ.

Ξεπέρασαν τα 15 δισ. ευρώ οι απευθείας αναθέσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. μέσα στην τριετία 2020-2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, φτάνοντας έτσι σε άλλα επίπεδα το «ωραίο πλιάτσικο» που γίνεται στον δημόσιο κορβανά χωρίς κανέναν έλεγχο.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου του 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 δόθηκαν 15.114.228.005 ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και σε διαδικασίες κλειστού τύπου ή χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση, που φτάνουν σε αριθμό σχεδόν τις 500.000 (για την ακρίβεια 496.353)! Αξίζει να σημειωθεί ότι από το τεράστιο αυτό ποσό, μόλις τα 470 εκατ. ευρώ αφορούν συμβάσεις και αναθέσεις που είχαν να κάνουν με την αντιμετώπιση του Covid.

Με απλά λόγια, την περίοδο που η κοινωνία ήταν έγκλειστη και ζούσε με τα επιδόματα των 534 ευρώ και την εποχή που τα καταστήματα έκλειναν το ένα μετά το άλλο μην αντέχοντας το «λουκέτο», η κυβέρνηση ακολουθούσε τη λογική του μηδαμινού ελέγχου μοιράζοντας χρήμα δεξιά και αριστερά.

Μάλιστα, όπως φαίνεται, η ίδια πρακτική εφαρμόστηκε και μετά το πέρας της πανδημίας, καθώς οι απευθείας αναθέσεις και οι διαδικασίες κλειστού τύπου συνεχίζονταν και έως πριν από λίγους μήνες, στα τέλη του 2022. Για την ακρίβεια, τα στοιχεία αναφέρουν πως μόνο τον μήνα Δεκέμβριο καταγράφηκαν 20.388 συμβάσεις με απευθείας ανάθεση ύψους 208 εκατ. ευρώ. Τον προηγούμενο μήνα, τον Νοέμβριο του 2022, καταγράφηκαν 15.688 συμβάσεις με το κόστος να φτάνει σχεδόν τα 166 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι έναν μήνα μετά, τον Ιανουάριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας «για μη συμμόρφωσή της με τους ενωσιακούς κανόνες στις δημόσιες προμήθειες». Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δημήτρη Παπαδημούλη, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν ανέφερε πως η χώρα μας «σημειώνει πολύ κακή επίδοση στην πλειονότητα των δεικτών που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις»:

Το «42% αυτών ανατέθηκαν στο πλαίσιο διαδικασιών με μόλις έναν υποψήφιο» και ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), μόνο στο διάστημα Ιανουάριος 2020-Οκτώβριος 2021, 3,66 δισ. ευρώ αφορούσαν κλειστούς διαγωνισμούς (17,5%) και 2,9 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις (13,9%). Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως για το σύνολο των αναθέσεων και των κλειστών συμβάσεων αν μη τι άλλο επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη χώρα.

Τι λέει η Ν.Δ.

«Οι απευθείας αναθέσεις των προηγούμενων χρόνων έγιναν στην πλειονότητά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες υγειονομικής κρίσης, μεγάλων ελλείψεων και οξύτατου ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες προμήθειας υγειονομικού υλικού» δήλωσε ο Ακης Σκέρτσος, πλην όμως τα στοιχεία τον διαψεύδουν

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Ακης Σκέρτσος άσκησε δριμεία κριτική τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα ότι διασπείρουν fake news αναφορικά με τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. Ενας από τους τομείς στους οποίους αναφέρθηκε ήταν και οι απευθείας διαγωνισμοί. Τι είπε ο κ. Σκέρτσος;

«Αναγνωρίζουμε ότι διαχρονικά υπάρχει όντως μια κακή πρακτική, αν θέλετε μια κατάχρηση των απευθείας δημόσιων αναθέσεων», είπε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι την περίοδο 2018-2019 η πλειονότητα των αναθέσεών του είχε τον χαρακτήρα τού «απευθείας».

Για τα πεπραγμένα της Ν.Δ. ανέφερε στη συνέχεια ότι «οι απευθείας αναθέσεις των προηγούμενων χρόνων έγιναν στην πλειονότητά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες υγειονομικής κρίσης, μεγάλων ελλείψεων και οξύτατου ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες προμήθειας υγειονομικού υλικού, π.χ. μάσκες, εξοπλισμός ΜΕΘ, εμβόλια, σελφ τεστ κ.λπ.» και πρόσθεσε ότι «οι προμήθειες αυτών των υλικών έγιναν υπό πλήρη νομιμότητα και με την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων διαχείρισης της πανδημίας».

Κατέληξε λέγοντας ότι «στο πρόγραμμα της Ν.Δ. υπάρχει η δέσμευση να δημιουργηθεί νέο πλαίσιο για τις αναθέσεις, να συσταθεί κεντρικός φορέας για τις δημόσιες προμήθειες». Ωραία όλα αυτά, το πρόβλημα ωστόσο και τα ερωτήματα παραμένουν.

Και αυτό επειδή από τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύεται πως οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας αφορούν μόλις 470 εκατ. ευρώ από τα 15,1 δισ. ευρώ, κατά συνέπεια δεν αποτελούν την «πλειονότητα», όπως υποστηρίζει ο κ. Σκέρτσος. Τα υπόλοιπα τι ακριβώς αφορούσαν;

Στον κ. Σκέρτσο εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι «επί τέσσερα χρόνια εξυπηρετεί τα ίδια συμφέροντα με τις απευθείας αναθέσεις των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ζημιώνοντας ευθέως το δημόσιο συμφέρον».

Στα παραπάνω στοιχεία εμφανίζονται οι συμβάσεις όπως απεικονίζονται στον διαδραστικό πίνακα στατιστικής απεικόνισης της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. (https://eaadhsy.gr/)


Για το θέμα τοποθετήθηκε ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ADVERTISING

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου