ΕΥΡΩΠΗ
Η κατάληψη του Μπαχμούτ από τους μισθοφόρους της ομάδας Βάγκνερ, έπειτα από πολύμηνη και ιδιαίτερα αιματηρή μάχη, έφερε ένα σημαντικό πλήγμα στο Κίεβο, όσον αφορά στις ισορροπίες του πολέμου ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς.
Ωστόσο, η αποχώρηση της ομάδας Βάγκνερ από αυτήν την ισοπεδωμένη πόλη του κεντρικού Ντονμπάς και η παράδοσή της σε μονάδες του τακτικού ρωσικού στρατού και των ντόπιων ρωσόφωνων του Ντονέτσκ, προβλημάτισε πολλούς Ρώσους αξιωματούχους σχετικά με το εάν οι Ουκρανοί θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την «αλλαγή φρουράς» για να επιχειρήσουν ευρεία αντεπίθεση για την ανακατάληψη της πόλης.
Μπορεί το παραπάνω να μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο –δεδομένου ότι η υπεροπλία των Ρώσων σε αεροπορία και πυροβολικό παραμένει τεράστια– όμως ήδη στο Κίεβο εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως μια γενικευμένη αντεπίθεση μπορεί να οδηγήσει σε τελική νίκη του ουκρανικού στρατούΜάλιστα, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο πως η Ουκρανία είναι ήδη έτοιμη να εξαπολύσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της για να ανακαταλάβει τις περιοχές που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του ο ρωσικός στρατός.
«Πιστεύουμε απόλυτα ότι θα επιτύχουμε», ισχυρίστηκε ο Ζελένσκι, μιλώντας στη Wall Street Journal. Όπως πρόσθεσε, «δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει. Για να είμαι ειλικρινής, μπορεί να εξελιχθεί με πολλούς τρόπους, διαφορετικούς. Αλλά θα το κάνουμε και είμαστε έτοιμοι».
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υφυπουργός Άμυνας Βολοντίμιρ Χαβρίλοφ δήλωσε πως τα σχέδια της Ουκρανίας για αντεπίθεση δεν έχουν αλλάξει, παρά το κύμα επιθέσεων με πυραύλους και drones που έχει εξαπολύσει η Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον Χαβρίλοφ, «βασικός στόχος» των Ρώσων με τις πυραυλικές επιθέσεις ήταν «να σταματήσουν την αντεπίθεση και να στοχοθετήσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων». Ωστόσο υποστήριξε πως το μπαράζ των ρωσικών επιθέσεων δεν έχει επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα του Κιέβου: «Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τις προσπάθειές μας, την επιθυμία μιας και την πεποίθηση μας ότι θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε και σημείωσε ότι η Ουκρανία «θα ξεκινήσει την αντεπίθεση με τη φιλοδοξία να απελευθερώσει τα εδάφη μας φέτος».
→ Σε κάθε περίπτωση, το Κίεβο ελπίζει ότι η αντεπίθεσή του θα αλλάξει τη δυναμική του πολέμου που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022. Τον προηγούμενο μήνα ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία πρέπει να περιμένει για την παράδοση περισσότερων δυτικών αρμάτων μάχης προτού ξεκινήσει την αντεπίθεσή της. Εδώ και καιρό διεξάγει διπλωματική εκστρατεία για να ζητήσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση και όπλα: ένα σημείο-κλειδί για την επιτυχία των σχεδίων του Κιέβου. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεσμεύσεις των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας, όπως π.χ. η δωρεά F-16, δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί.
Το θέμα του ΝΑΤΟ
Εξίσου άπιαστο όνειρο με τα F-16, αποτελεί και το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, παρόλο που –όπως είπε πρόσφατα ο Γ.Γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτεμπεργκ–, «όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της συμμαχίας». Μια δήλωση που δεν είναι αληθής, καθώς πολλές χώρες αρνούνται να συναινέσουν σε μια τέτοια κίνηση, τη στιγμή που ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στο θέμα αναφέρθηκε την Παρασκευή και ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Ουάλας, σημειώνοντας ξεκάθαρα πως δεν είναι δυνατή η εισδοχή μελών κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. «Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία είναι τώρα να τη βοηθήσουμε να νικήσει τη Ρωσία. Έπειτα από αυτό, να διασφαλίσουμε ότι είναι έτοιμοι, ικανοί και ανθεκτικοί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης την Παρασκευή, ο Ζελένσκι –που πιέζει εδώ και πολλούς μήνες τους δυτικούς συμμάχους του να εντάξουν την Ουκρανία στη Συμμαχία– αναγνώρισε πως η χώρα του δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ εν μέσω πολέμου. «Είμαστε σώφρονες άνθρωποι και καταλαβαίνουμε ότι δεν θα εμπλέξουμε καμία χώρα του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Και αυτός είναι ο λόγος που καταλαβαίνουμε ότι δεν θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ όσο αυτός ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη. Όχι επειδή δεν θέλουμε να γίνουμε, αλλά επειδή είναι αδύνατον», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βίλνιους, τον Ιούλιο. Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι το Κίεβο θέλει «μία σαφή απόφαση» για το θέμα της ένταξή της κατά τη διάρκεια της συνόδου.
Tο Σάββατο, ο Ουκρανός υφυπουργός Άμυνας Χαβρίλοφ δήλωσε ότι το Κίεβο αναμένει από τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ να του παρουσιάσουν λεπτομερή οδικό χάρτη για την ένταξή του στη Συμμαχία κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Βίλνιους. «Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρα (…) βήματα να λαμβάνονται και από τις δύο πλευρές. Όχι απλώς μια ένδειξη ότι η πόρτα είναι ανοικτή», είπε. Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία αναμένει επίσης να της δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά της για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται «σε μεταβατική περίοδο» προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ο Χαβρίλοφ απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο της Ινδονησίας το οποίο προβλέπει τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και δημοψήφισμα μεταξύ των κατοίκων των, όπως τις αποκάλεσε, αμφισβητούμενων περιοχών. «Δεν θα διαπραγματευτούμε καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει την απώλεια εδαφών μας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας», τόνισε ο Ουκρανός υφυπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου