Υπό τη  βαριά σκιά του θανάτου της 19χρονης εγκύου στη Ν. Μάκρη, όπου το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ καθυστέρησε δραματικά,  διετάχθη ήδη ΕΔΕ, ενώ το υπουργείο Υγείας, τονίζει ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας.

Η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας Αναστασία Κοτανίδου, εξήγγειλε άμεσα τη διενέργεια ΕΔΕ για το θέμα της διακομιδής των ασθενών, προκειμένου να διερευνηθούν λάθη, παραλείψεις και αστοχίες. Η υπουργός Υγείας αναμένει τα πορίσματα εκτός του ΕΚΑΒ και της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.

Το CNN GR επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Νίκο Παπαευσταθίου, ο οποίος επισημαίνει πώς τα δύο περιστατικά των τελευταίων ημερών, στην Κω- όπου κατέληξε 63χρονη ασθενής σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου καθώς δεν βρέθηκε ασθενοφόρο- και η 19χρονη έγκυος στη Ν. Μάκρη, είναι δύο διαφορετικά εντελώς περιστατικά. Χρήζουν ωστόσο άμεσης παρέμβασης και η ΕΔΕ θα ρίξει φως στις υποθέσεις. Προσθέτει ακόμη, ότι στην περίπτωση της 19χρονης εγκύου το ασθενοφόρο καθυστέρησε, ενώ στην Κω όπως και σε πολλά νησιά της χώρας, πράγματι υπάρχει υποστελέχωση από εργαζομένους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρει σήμερα τα εξής: «Οι καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ στην Αττική είναι καθημερινό φαινόμενο. Επιχειρούν 40 περίπου ασθενοφόρα ΠΡΩΙ και ΑΠΟΓΕΥΜΑ και 25-28 ασθενοφόρα τη νύχτα λόγω έλλειψης προσωπικού και διαθεσιμότητας οχημάτων. Χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά.

Όταν έχεις τόση μικρή δύναμη διαθέσιμη στο δρόμο δεν μας εκπλήσσουν οι πολύωρες καθυστερήσεις που φτάνουν ακόμη και τις 4-5 ώρες σε μη επείγοντα περιστατικά. Πολλές φορές όμως ένα περιστατικό αν και δεν δίνεται ως επείγον-υψηλής προτεραιότητας από τον καλούντα, η κατάσταση του επιβαρύνεται με την πάροδο της ώρας και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης στο σημείο και διακομιδής σε νοσοκομείο πράγμα το οποίο συνέβη στην 19χρονη έγκυο από την Νέα Μάκρη». Και καταλήγει ο κ. Γιαννάκος λέγοντας: «Ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν καθημερινά σε όλη τη χώρα γιατί το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε κλήση που δέχεται για πρώτες βοήθειες».

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες η ΠΟΕΔΗΝ, «Τα νησιά μας δεν είναι μόνο υγειονομικά ανοχύρωτα από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από την έλλειψη ασθενοφόρων. Για ένα ακόμη καλοκαίρι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου».

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, με μόλις ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση είναι σήμερα η Κάλυμνος, η Κως, η Λέρος, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Σάμος, η Σύρος, η Σαντορίνη και η Τήνος. Στην Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες. Ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1-2 διασώστες λειτουργεί μερικά 8ωρα.

Να θυμίσουμε όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η επόμενη τετραετία εφόσον εκλεγεί θα είναι τετραετία της Υγείας, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στα προγράμματα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, στις παρεμβάσεις στο ΕΚΑΒ, στην ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού, μέσα από τον ατομικό φάκελο του ασθενούς και στη στελέχωση του ΕΣΥ με γιατρούς και νοσηλευτές. Είναι γνωστό, ότι η μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το δημόσιο σύστημα υγείας τα επόμενα χρόνια, είναι η έλλειψη γιατρών, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί.