Με εκτενή δημοσιεύματα καλύπτει ο διεθνής Τύπος το τραγικό τέλος της πολυεθνικής πενθήμερης έρευνας για το υποβρύχιο Titan που έχει σοκάρει όλο τον κόσμο.
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το υποβρύχιο στον Τιτανικό ενδορράγη, πέντε νεκροί». Τα συντρίμμια στο βυθό «γράφουν» τον τραγικό επίλογο της περιπέτειας, ενώ το Ναυτικό εντόπισε τον ήχο της καταστροφής την Κυριακή. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Πέντε νεκροί στην αποστολή να δουν τον Τιτανικό, τα συντρίμμια αποκαλύπτουν». Μετά από έρευνα, οι αξιωματούχοι λένε ότι το σκάφος ενδορράγη, δηλαδή η έλλειψη πίεσης στο εσωτερικό του υποβρυχίου έκανε το νερό να συνθλίψει το σκάφος. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια στο 5% προσπαθώντας να βάλει ένα καπάκι στον πληθωρισμό». Η αύξηση μισής μονάδας αψηφά τις προβλέψεις, ενώ ο Σούνακ καταρρίπτει τις ελπίδες για φοροελαφρύνσεις. Τέλος η Washington Post: «Τραγικό τέλος στην έρευνα για το υποβρύχιο». Νεκροί οι πέντε εξερευνητές του Τιτανικού, ενώ τα συντρίμμια δείχνουν ότι σημειώθηκε καταστροφική ενδόρρηξη.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η Δεξιά των σκανδάλων: Κυβερνητικοί επιχειρηματίες». Οι αποκαλύψεις για τις καταχρήσεις της εταιρείας της υπουργού Τουρισμού Ντανιέλα Σαντανκέ ξεσηκώνουν αντιδράσεις και εκκλήσεις σε παραίτηση. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Έκρηξη στον Τιτανικό». Τα συντρίμμια του υποβρυχίου βρέθηκαν κοντά στο ναυάγιο. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Κυβέρνηση, ο σκόπελος του ευρωπαϊκού ταμείου». Μετά το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο, η πλειοψηφία ζητά να αποφασίσει η Βουλή. Τέλος, η Corriere della Sera: «Το ευρωπαϊκό ταμείο ταρακουνά την πλειοψηφία». Το πρώτο ναι, με τα κόμματα της κυβέρνησης να μη συμπλέουν, καθώς σημειώνονται εντάσεις ανάμεσα στη Λέγκα και τα Αδέρφια της Ιταλίας.Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «1793: Ένα μάθημα για το μέλλον». Το πολιτικό και κοινωνικό θάρρος της Γαλλικής Επανάστασης και του Συντάγματος του 1793, που γιορτάζει τα 230 του χρόνια στις 24 Ιουνίου, εμπνέει πάντα τα γαλλικό λαό. Στη Libération διαβάζουμε: «Λούλα: Η μεγάλη αυταπάτη». Ο βραζιλιάνος πρόεδρος, σε δυσκολία τόσο στη χώρα του όσο και διεθνώς, όπου η αντι-ΝΑΤΟϊκές θέσεις του γίνονται αντικείμενο κριτικής, επισκέπτεται αυτή την Παρασκευή το Παρίσι. Τέλος, η Le Figaro: «Η οφθαλμαπάτη της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας». Προωθημένη από τα συνδικάτα και την Αριστερά, ξυπνά δυνατές αντιστάσεις στους εργοδότες και παραμένει στο περιθώριο, εκτιμά η εφημερίδα. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιβάλει καμία υποχρέωση.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Σολτς: Ισχυρή η μαχητική δύναμη της Ουκρανίας». Ο καγκελάριος διαβεβαιώνει για περαιτέρω παραδόσεις όπλων, ενώ η επιθετική πρόοδος του Κιέβου είναι αργή. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Ένωση σχεδιάζει νέες απεργίες στους σιδηροδρόμους». Μετά από αποτυχημένες συλλογικές διαπραγματεύσεις, το EVG καλεί σε κινητοποίηση. Η έγκριση των μελών θεωρείται βέβαιη. Αυτό επέτρεψε να σημειωθούν μαζικές ακυρώσεις δρομολογίων τρένων στη μέση της θερινής περιόδου. Τέλος, η Die Welt: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει σημάδια πολεμικής κόπωσης». Ρωσικά κρατικά Μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για διαπραγματεύσεις με το Κίεβο. Ο ουκρανικός στρατός βομβαρδίζει σημαντική γέφυρα στην Κριμαία.
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Καταστροφική ενδόρρηξη σκότωσε όλο το πλήρωμα της αποστολής στον Τιτανικό». Μια διεθνής αποστολή απεφάνθη για το υποβρύχιο με τους πέντε εξερευνητές. Ο Guardian έχει τίτλο: «Φόβοι για ύφεση καθώς ο πληθωρισμός αναγκάζει την Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια σε υψηλό 15 ετών». Εκατομμύρια αντιμετωπίζουν αυξήσεις στους λογαριασμούς των στεγαστικών τους, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω αυξήσεις. Στον Independent διαβάζουμε: «Η έρευνα για το υποβρύχιο τελειώνει με τραγωδία καθώς τα συντρίμμια αποκαλύπτουν ενδόρρηξη». Οι πέντε επιβαίνοντες είναι νεκροί καθώς τα υπολείμματα που βρέθηκαν κοντά στον Τιτανικό δείχνουν ‘καταστροφική απώλεια πίεσης’. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι ΗΠΑ κατηγορούνται ότι στρέφονται κατά της Βρετανίας για το ΝΑΤΟ». Η άρνηση να υποστηριχθεί ο Μπεν Γουάλας για τη θέση του ΓΓ της συμμαχίας έχουν πλήξει τη Βρετανία, εκτιμούν ορισμένεςΣτην Ισπανία, η El País γράφει: «Δυσφορία εν μέσω κατηγοριών του Λαϊκού κόμματος για την έλλειψη ελέγχου των συμφώνων με το Vox». «Επιστρέψαμε στον ‘ραχοϊσμό’», λέει ένας βουλευτής σε μια εσωτερική συνομιλία, ενώ ένας τοπάρχης του Λαϊκού κόμματος λέει ότι: “Το Vox της Βαλένθια είναι το ίδιο με αυτό της Εξτρεμαδούρα”. Και η El Mundo: «Μια ΕΕ σε 20 ή 30 χρόνια είναι αδιανόητη χωρίς να είναι μέσα η Ουκρανία». Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα, δηλώνει: «Στέλνουμε αυτό το μήνυμα στη Μόσχα: θα στηρίξουμε το Κίεβο όσο χρειαστεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου