Σε συνεχή πίεση βρίσκονται πλέον χιλιάδες επιχειρήσεις καθώς καλούνται να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που έχει φέρει η πρωτοφανής εκτίναξη των επιτοκίων το τελευταίο 12μηνο.


Με το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor να έχει εκτιναχθεί από το 0% πέρυσι τον Ιούλιο σχεδόν στο 4% σήμερα, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έχει καταστεί εξαιρετικά δυσβάσταχτο.

Και αυτό γιατί, για κάθε εκατομμύριο ευρώ χρέους, οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώνουν μόνο σε τόκους 40.000 ευρώ επιπλέον. Γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στη διαχείριση των οικονομικών τους, καθώς έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες αυξήσεις των λειτουργικών τους εξόδων, οι οποίες έχουν προκύψει από τις αυξήσεις στα καύσιμα αλλά και σε μια σειρά από πρώτες ύλες.

Μάλιστα, οι επιχειρηματίες «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις αυξήσεις προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Έτσι, μια ακόμα αύξηση κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου πρέπει να θεωρείται προδιαγεγραμμένη, ενώ δεν αποκλείεται η νομισματική σύσφιξη να συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο.

Ενδεικτικό των παραπάνω είναι το γεγονός ότι, την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να επιμείνει στις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εξέφρασε τη Δευτέρα το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γιόακιμ Νάγκελ.

Μάλιστα, όπως σημείωσε «εξετάζοντας τις προβλέψεις, αναμένονται υψηλότερα και όχι χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού. Για παράδειγμα, οι ισχυρότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των μισθών ή των περιθωρίων κέρδους θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιτάχυνση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα», σύμφωνα με το Reuters.
Γεγονός που μεταφράζεται σε νέα ή και νέες αυξήσει επιτοκίων προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη ανάσχεσή του.

Στον «αέρα» τα επιχειρηματικά πλάνα

Ο νέος χάρτης των επιτοκίων έχει άμεσο αντίκτυπο στα επιχειρηματικά πλάνα χιλιάδων επιχειρήσεων, καθώς, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, με τα σημερινά δεδομένα αυτά «δεν βγαίνουν». Και αυτό γιατί κανένας -ούτε οι ίδιοι οι τραπεζίτες- δεν μπορούσαν να προβλέψουν μια άνοδο της τάξεως των 400 μονάδων βάσης στα επιτόκια σε λιγότερο από 12 μήνες. Με αποτέλεσμα μια σειρά από επιχειρήσεις που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν κερδοφόρες, τώρα να μπαίνουν «στο κόκκινο» λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού αλλά και της ευρύτερης ακρίβειας. Έτσι, φουντώνουν οι συζητήσεις για αναδιαρθρώσεις ή και επεκτάσεις των δανείων, ούτως ώστε οι εταιρείες να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις σημερινές πιέσεις, προσδοκώντας στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και του κόστους του χρήματος τα επόμενα χρόνια.

Πιέσεις και στα ρυθμισμένα δάνεια

Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά έντονες είναι οι πιέσεις και σε μια σειρά από επιχειρηματικά δάνεια που ρυθμίστηκαν τα τελευταία χρόνια, εξυπηρετούνται κανονικά μέχρι σήμερα, όπως λόγω της συγκυρίας βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρηματιών που αναλώνουν ολόκληρη την κερδοφορία τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις έναντι των τραπεζών. Η εκτίναξη όμως του κόστους του χρήματος άλλαξε την εξίσωση και πλέον η κερδοφορία δεν αρκεί για την κάλυψη των υποχρεώσεων. Με αποτέλεσμα, αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα στην οικονομία αλλά και στο κόστος χρηματοδότησης, να κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε μια νέα γενιά κόκκινων, επιχειρηματικών δανείων.