Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Βροχή καταγγελιών για εργασία υπό ακραίες καιρικές συνθήκες

 

→ φωτογραφία αρχείου

DREAMSTIME



Πάνω από 100 καταγγελίες «έσπασαν» το τηλεφωνικό κέντρο της ΓΣΕΕ το πρωί της Πέμπτης, από τις 10 έως τις 12 το μεσημέρι, με τους εργαζομένους να αναφέρουν ότι αναγκάστηκαν να εργαστούν κάτω από ιδιαίτερα ακραίες καιρικές συνθήκες. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε την Τετάρτη, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις υπό τις οποίες καθίσταται υποχρεωτική η διακοπή της εργασίας, λόγω καύσωνα. Το μέτρο αυτό αναφέρεται σε εργαζομένους «σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, ενδεικτικά αναφερόμενες, εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery)». 

ADVERTISING

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, οι παραπάνω κλήσεις προς τη ΓΣΕΕ δημιουργούν εύλογα ερωτήματα, τη στιγμή μάλιστα που αυτές οι δεκάδες καταγγελίες έγιναν μόλις σε διάστημα δύο ωρών. 

Με βάση πάντως όσα αναφέρει το ΦΕΚ, δεν αναμένεται να εργαστούν οι διανομείς το μεσημέρι της Παρασκευής, καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις: σύμφωνα με εγκύκλιο του υπ. Εργασίας, η υποχρεωτική παύση εργασιών «δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση εργασιών σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές)».

Τέλος, το  Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Ν. Αττικής κατήγγειλε λιποθυμικά επεισόδια από την εντατικοποίηση της εργασίας (εξαιτίας της απουσίας ελέγχων στους χώρους δουλειάς) και ελλιπή μέτρα προστασίας με εργασιακές συνθήκες εργασίας που σταδιακά επιδεινώνονται. Όπως τονίζει μεταξύ άλλων, «έχουν αυξηθεί τα περιστατικά λιποθυμικών επεισοδίων μιας και σημαντικό τμήμα της παραγωγής πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες όπου ο εργαζόμενος δεν μπορεί να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα». Στο πλαίσιο αυτό, ζητά την άμεση συνάντηση με τη διεύθυνση του εργοστασίου.

Η αναφορά σε υποχρεωτική παύση εργασιών

α) Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας σε εργοδότες περιοχών της χώρας που, σύμφωνα με την εκτίμηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός σύμφωνα με:

1. Την τιμή βιοκλιματικού δείκτη WBGT, όταν αυτή είναι ανώτερη του 32,2 (σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ) ή
2. η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 42ο C και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 14%, ή
3. η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 40ο C και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 20%,

καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12.00’ - 17.00’ σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, ενδεικτικά αναφερόμενες, εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery).

β) Ειδικά για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η υποχρέωση του ανωτέρω εδαφίου ισχύει για θερμοκρασία που διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 38ο  C.

γ) Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας διάταξης επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 24 του ν. 3996/2011 (Α’ 170), χρηματικό πρόστιμο δυο χιλιάδων ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου