Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, οι υποψηφιότητες, το διακύβευμα

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI



Πολλά θα κριθούν μέσα στο σαββατοκύριακο για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τις υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και μια σειρά από οργανωτικά και διαδικαστικά θέματα, που πρέπει να τρέξουν έως το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναμένεται να δώσει το «παρών» στη συνεδρίαση της Κ.Ε. που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.30 το πρωί του Σαββάτου.

ADVERTISING

Η συνεδρίαση είναι κλειστή για τα Μέσα Ενημέρωσης και αναμένεται να γίνει και μία πρώτη συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα. Παράλληλα αναμένεται να συζητηθούν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να εξουσιοδοτηθεί η Πολιτική Γραμματεία για τους περαιτέρω χειρισμούς και τις συγκεκριμένες υποψηφιότητες για της περιφέρειες και τους δήμους.

Το διακύβευμα

Μετά το σοκ της εκλογικής ήττας και την παραίτηση του προέδρου του κόμματος, κοινός διακηρυγμένος στόχος των στελεχών του κόμματος, ανεξάρτητα από ποια τάση προέρχονται, είναι η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη βάση των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας. Το κόμμα, όπως επισημαίνουν όλοι, δημοσίως και μη, πρέπει να επανεξοπλιστεί στρατηγικά και να αποκτήσει γείωση στην κοινωνία, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ανασυγκροτηθεί εν όψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης αρχικά, αλλά με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, την άνοιξη του 2024. 

Οι υποψήφιοι

Όλα δείχνουν ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, σήμερα Σάββατο ή αύριο Κυριακή, θα έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα. Βεβαιωμένες μέχρι στιγμής είναι αυτές της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που σε εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν μέσα στην εβδομάδα ξεκαθάρισαν τις προθέσεις τους.

Ο Νίκος Παππάς θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνει το ίδιο μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ ερώτημα παραμένει αν θα θέσουν υποψηφιότητα ο Παύλος Πολάκης, αλλά και η Ρένα Δούρου ή ακόμη και ο Διονύσης Τεμπονέρας, που το όνομά του εξακολουθεί να ακούγεται αριστερά και δεξιά, αν και ο ίδιος το έχει αποκλείσει με δήλωσή του, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση της διαδικασίας. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια υποψηφιότητα-έκπληξη, ακόμη και μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

«Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο»

Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, την περασμένη Τρίτη, επισήμανε ότι η υποψηφιότητά της «εκ των πραγμάτων δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά την Ελλάδα και την κοινωνία, αφορά την Αριστερά και τα κινήματα της νέας εποχής, αφορά και κάθε δημοκράτη, προοδευτικό πολίτη. Αφορά το όραμά μας για μια κοινωνία ισότητας, ανθρωπιάς και ελπίδας για να μην καθορίζονται οι συνθήκες του καθενός και της καθεμίας από τις κοινωνικές συνθήκες της γέννησής του. Αφορά το δικαίωμα στα κοινωνικά αγαθά, στη μόρφωση, στην εργασία σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Αφορά τους νέους ανθρώπους για να δημιουργούν και να πρωταγωνιστούν στην πατρίδα μας».

Και μεταξύ άλλων τόνισε ότι το κόμμα θα κάνει βήματα «επιτυγχάνοντας μια νέα σύνθεση, ώστε να συγκροτήσουμε μια νέα κοινή ταυτότητα, ώστε να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική παράδοση». 

Και σημείωσε: «Οι αντίπαλοί μας κατασκευάζουν το δίλημμα "προς το Κέντρο ή προς την Αριστερά;". Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα για εμάς. Ξέρουμε πολύ καλά με ποιους είμαστε. Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο».

«Είμαστε κομμάτι της Αριστεράς»

Από την πλευρά του, την Παρασκευή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, κάνοντας λόγο για «τομή και συνέχεια με καθαρή ταυτότητα», ενώ σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να παραμείνει κομμάτι της Αριστεράς».

«Δεν μπορώ να φανταστώ Αριστερά που δεν θα θέλει να κάνει ανοίγματα στον κόσμο, σε εργαζομένους όλων των ειδών, από τα ντελίβερι μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό. Έχουμε μια πολύ ταξική κοινωνία που καθορίζεται το μέλλον των παιδιών από τη στιγμή που έχουν γεννηθεί. Αλλά θελουμε να απευθυνθούμε και σε έναν νέο με μια μικρή επιχείρηση, σε έναν νέο επιστήμονα που θέλει ένα αναπτυξιακό Κράτος με κανόνες. Θέλουμε να απευθυνθούμε σε ανθρώπους με αναπηρία και από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Θέλουμε να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο. Είναι άλλη ερώτηση σε ποιον απευθύνεσαι και άλλη ερώτηση ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι. Όσο ακούμε τον κόσμο πρέπει να εξηγήσουμε τις αξίες μας, τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας».

Το χρονοδιάγραμμα

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου προέδρου, η Πολιτική Γραμματεία έχει εισηγηθεί τη διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου στις 26 – 27 Αυγούστου και εσωκομματική κάλπη για νέα ηγεσία στις 3 και στις 10 Σεπτεμβρίου (προβλέπονται δύο γύροι εφόσον υπάρχουν πέραν της μίας υποψηφιότητες). 

Δεν αποκλείεται, όμως, να υπάρξουν τροποποιήσεις στο σχέδιο αυτό, καθώς κάποιοι αρκετοί υποστηρίζουν πως οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να γίνουν μετά τις κάλπες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή μετά τα μέσα Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου