Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Μεγαλύτερη εμπλοκή της Αθήνας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο

 δείπνο ηγετών στο Μαξίμου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI
 Δείπνο στήριξης με «καλεσμένες» τις βαλκανικές χώρες


Σε μια κίνηση αναβαθμισμένης εμπλοκής στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο προέβη η Αθήνα. Αναλαμβάνοντας διεθνή πρωτοβουλία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσκάλεσε σε άτυπο δείπνο, τους ηγέτες χωρών των Βαλκανίων, καθώς και τον πρόεδρο της Μολδαβίας, το βράδυ της Δευτέρας.

Παρών στο δείπνο ήταν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο οποίος είχε νωρίτερα τετ-α-τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε δηλώσεις, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπόσχεται ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει αμυντικά και ανθρωπιστικά την Ουκρανία και την ευρωατλαντική της προοπτική, προχωρώντας σε μια σειρά από σχετικές δεσμεύσεις, όπως καταγράφηκε και στο σχετικό κείμενο της Κοινής Δήλωσης των δύο πλευρών.  

Όπως προκύπτει, ο λόγος του δείπνου ήταν να δρομολογηθεί η στήριξη των χωρών των Βαλκανίων προς το Κίεβο, με «κερασάκι» την ενταξιακή προοπτική τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστική ήταν η εξής αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη, κατά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι: «Η Αθήνα γίνεται σήμερα σημείο συνάντησης όλων των χωρών της περιοχής. Η πρωτοβουλία για τον ευρωπαϊκό δρόμο των κρατών της δυτικής βαλκανικής συνεχίζεται, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η διαδρομή περνά μέσα από την προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο, καθώς και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς συγκεκριμένους αποδέκτες.

Η εν λόγω ελληνική πρωτοβουλία αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα, διευρύνοντας το μεταξύ τους χάσμα. 

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο τι άλλες υποσχέσεις έχουν δοθεί στον Ζελένσκι από τις βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. 

Πρόκειται για ένα δείπνο που προφανώς έχει τη στήριξη αν όχι και την καθοδήγηση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι άλλωστε η παρουσία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο δείπνο.

Στο δείπνο προσκλήθηκαν οι:

  • Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic
  • Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu
  • Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic
  • Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ion-Marcel Ciolacu
  • Πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti
  • Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Borjana Kristo
  • Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacevski
  • Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Nikolai Denkov
  • Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic

Αντίθετα, αίσθηση προκάλεσε η διπλωματική μέθοδος των... μούτρων που επέλεξε να κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (αντί κάποιας άλλης κίνησης) απέναντι στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου