Η ρήξη από την υπόθεση Μπελέρη
Η ρήξη που έχει δημιουργήσει στις σχέσεις Αθήνας – Τιράνων η υπόθεση Μπελέρη φαίνεται να επηρεάζει ακόμα και την κατάσβεση των πυρκαγιών που κατακαίνε την Ελλάδα την τελευταία βδομάδα.
Για αποστολή βοήθειας στην κατάσβεση του πύρινου μετώπου στην Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο, η οποία καίει για ένατη μέρα, την οποία η Ελλάδα αρχικά απέρριψε κάνουν λόγο μεγάλα αλβανικά μέσα.
Συγκεκριμένα, από το πρωί της Τετάρτης (23/8), αλβανικά μέσα μετέδιδαν ότι ετοιμαζόταν αποστολή πυροσβεστών και οχημάτων από την Αλβανία προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο βοήθειας στη γειτονική χώρα.
Λίγο αργότερα όμως έγινε γνωστό ότι ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναχώρησαν από το Μαλίκι και την Κορυτσά με προορισμό την Αλεξανδρούπολη, περίμεναν αρκετή ώρα στην είσοδο της πόλης Βίγλιστα και τελικά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω.
Ο λόγος που φαίνεται να δόθηκε από τις ελληνικές Αρχές ήταν, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας της Αλβανίας, Νίκο Πελέσι, ότι «καλύφθηκαν ανάγκες από άλλες χώρες».
Ωστόσο λίγο αργότερα, όπως μεταδίδουν τα αλβανικά μέσα, ο υπουργός Άμυνας Βασίλης Κικίλιας φέρεται να ζήτησε βοήθεια μέσω της Αλβανίδας πρεσβευτή στην Αθήνα, Luela Hajdaraga.
Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας τηλεφώνησε στον ίδιο τον υπουργό Άμυνας της Αλβανίας Νίκο Πελέσι για να γίνει σύμφωνη και από τις δύο πλευρές η αποστολή 10 πυροσβεστικών οχημάτων και περίπου 50 πυροσβεστών.
«Λίγες ώρες αφότου η Ελλάδα αρνήθηκε τη βοήθεια των αλβανικών πυροσβεστικών δυνάμεων, η κυβέρνηση »άλλαξε γνώμη»» γράφει το αλβανικό μέσο Top Channel.
Τα οχήματα πέρασαν την ίδια μέρα τα μεσάνυχτα συνοριακό σημείο διέλευσης Καπεστίτσας/Κρυσταλλοπηγής και αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις κατάσβεσης.
Το «ευχαριστώ» του Μητσοτάκη
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχαρίστησε την Αλβανία για τη βοήθεια που παρείχε στέλνοντας πυροσβέστες στη γειτονική χώρα.
«Ευχαριστούμε την Αλβανία, η οποία έστειλε 48 πυροσβέστες και 9 οχήματα στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Αλεξανδρούπολη. Ευχαριστώ Αλβανία» , έγραψε ο Μητσοτάκης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους συμμάχους της Ελλάδας για τη βοήθεια που δίνουν στην κατάσβεση των τεράστιων πυρκαγιών που καίνε εκατοντάδες εκτάρια σε όλη τη χώρα.
«Στη μάχη με τα πύρινα μέτωπα η Ελλάδα δεν είναι μόνη, οι εταίροι και σύμμαχοί της στέκονται δίπλα της και τους ευχαριστούμε», γράφει.
Η ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείο Άμυνας
Σε ανακοίνωσή του την οποία δημοσίευσε και την προσωπική του σελίδα του Facebook, ο αλβανός υπουργός Άμυνας ρίχνει «φως» στα γεγονότα, επιβεβαιώνοντας τις δημοσιεύσεις των αλβανικών μέσων.
«Ενημερωθήκαμε από την ελληνική πλευρά ότι η παρέμβαση με τις επίγειες μονάδες που προσφέρει η Αλβανία δεν είναι πλέον απαραίτητη, διότι έχουν συμπληρωθεί από άλλες χώρες», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Νίκο Πελέσι.
Η ανακοίνωση:
Συγκλονισμένοι και ανήσυχοι για τη δεινή κατάσταση που βιώνει η γειτονική Ελλάδα από τις τεράστιες πυρκαγιές που δεν έχουν γλιτώσει ούτε ανθρώπινες ζωές. Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων αυτής της τραγωδίας!
Η Αλβανία, μέσω του Υπουργείου Άμυνας και υπό το συντονισμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας, επέδειξε άμεση ετοιμότητα μετά το αίτημα για βοήθεια που απέστειλε η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Άμυνας.
Μια ομάδα με 58 άνδρες και 10 οχήματα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και άλλες ομάδες του αλβανικού συστήματος Πολιτικής Άμυνας, και πιο συγκεκριμένα, πυροσβεστικές ομάδες από το Δήμο της Κόρτσα, Δρόπολης, Μαλίκ και Αργυρόκαστρου, έχουν μετακινηθεί κοντά στο γειτονικό κράτος, με τη βοήθεια των Ελλήνων συναδέλφων τους, αναμένοντας επιβεβαίωση από την ελληνική πλευρά για επέμβαση στις περιοχές όπου χρειάζεται.
Εν τω μεταξύ, μετά από αυτό, ενημερωθήκαμε από την ελληνική πλευρά ότι η παρέμβαση με τις επίγειες μονάδες που προσφέρει η Αλβανία δεν είναι πλέον απαραίτητη, διότι έχουν συμπληρωθεί από άλλες χώρες.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εύχεται να περάσει το συντομότερο δυνατό η δύσκολη κατάσταση στη φίλη χώρα και παραμένει προσηλωμένο στο να στέκεται δίπλα σε φίλους, εταίρους και γείτονες σε κάθε περίπτωση που η απειλή καθιστά αναγκαία την επαναβεβαίωση των αρχών που μας ενώνουν.
Η υπόθεση Μπελέρη και το ρήγμα στις σχέσεις Αθήνας – Τιράνων
Το ρήγμα στις σχέσεις της Αθήνας με τα Τίρανα, όπως προέκυψε με την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, βαθαίνει το τελευταίο τρίμηνο σε έναν κύκλο τριβών, ο οποίος παραμένει ανοιχτός, πυροδοτώντας τη διπλωματική κινητικότητα και περιλαμβάνοντας διαδοχικούς… γύρους με καρφιά, ελιγμούς και διαφορετικά σενάρια, όπως γράφουν και σε ρεπορτάζ «Τα Νέα».
Η δυσαρέσκεια της Αθήνας από τους χειρισμούς της Αλβανίας στην υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, ο οποίος δεν έχει καν ορκιστεί, παραμένοντας προφυλακισμένος στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αλβανίας, στον Αυλώνα (εκτός ορίων Χιμάρας δηλαδή), αποτυπώθηκε σε μια βραδινή, «οικογενειακή» φωτογραφία στα σκαλοπάτια του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτήν των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και χωρών ανατολικά της ΕΕ (Ουκρανία, Μολδαβία) και της ευρωπαϊκής ηγεσίας που δείπνησαν στην Ηρώδου Αττικού και για ένα 48ωρο είχαν την ευκαιρία για διμερείς διαβουλεύσεις στην ελληνική πρωτεύουσα.
Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο Ερβάν Φουερέ από τη δεξαμενή σκέψης CEPS στις Βρυξέλλες και έμπειρος ειδικός σε θέματα Δυτικών Βαλκανίων, χαρακτηρίζει «ανησυχητική» την υπόθεση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας που έχει ανακύψει εξαιτίας της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη και θα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο, πριν εξελιχθεί σε βαθύτερο πρόβλημα.
«Είναι ανησυχητική η υπόθεση που έχει ανακύψει μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας και υπογραμμίζει για άλλη μια φορά πόσο κρίσιμες είναι οι τακτικές διμερείς συνομιλίες για να αποφεύγεται η κλιμάκωση τέτοιων περιστατικών. Δεν γνωρίζω τους λόγους που οδήγησαν στη σύλληψη του εκλεγμένου δημάρχου Μπελέρη, αλλά πρόκειται για μια υπόθεση που χρειάζεται πλήρη διερεύνηση και διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων, διότι οι υποθέσεις αυτές έχουν την τάση να κλιμακώνονται αν δεν αντιμετωπίζονται με διάλογο σε αρχικό στάδιο. Ας ελπίσουμε ότι θα επιλυθεί ικανοποιητικά» τονίζει ο Φουερέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου