Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Ο Μητσοτάκης δεν άκουσε τον... Κυριάκο για τις φωτιές

 kyriakos

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI


«Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά απροετοίμαστοι εν όψει καλοκαιριού, γεγονός που μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό για τον δασικό πλούτο που έχει απομείνει στη χώρα μας», δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2010 στη Βουλή. Ζητούσε μάλιστα και ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας ● «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για το δάσος του Τατοΐου και τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας», διεμήνυε. Δυστυχώς για το Τατόι, την Πάρνηθα και τη χώρα, ο σημερινός πρωθυπουργός αγνόησε τις δικές του προειδοποιήσεις και αποκρούει την κριτική για την πύρινη καταστροφή μεταθέτοντας τις ευθύνες στα καιρικά φαινόμενα.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η σημερινή ευθύνη του πρωθυπουργού για την κυβερνητική αποτυχία στην αντιμετώπιση των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών, αφού -όπως φέρνουμε σήμερα στο φως- είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ήδη από το 2010 εμφανιζόταν να γνωρίζει τα προβλήματα στο ζήτημα αυτό, αλλά δεν φρόντισε στα χρόνια της κυβερνητικής του θητείας να κάνει αυτά που έπρεπε, με αποτέλεσμα την επαναλαμβανόμενη κατάρρευση του «επιτελικού κράτους» απέναντι στο φαινόμενο των πύρινων μετώπων.

Μάλιστα, όπως θα δείτε παρακάτω, ο κ. Μητσοτάκης, ως απλός βουλευτής της Ν.Δ. το 2010, ασκούσε σφοδρή κριτική στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη λήψη μέτρων για τη δασοπροστασία στη χώρα μας. Αντίστοιχη με την κριτική που ασκεί σήμερα η αντιπολίτευση στη δική του κυβέρνηση.

Ειδικότερα στις 20 Μαΐου 2010 συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής επίκαιρη ερώτηση του Κυρ. Μητσοτάκη, στην οποία έλεγε: «Παρ’ όλο που η φετινή αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών εν όψει καλοκαιριού είναι εξαιρετικά ελλιπής».

Και συνέχιζε: «Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος για τη βελτίωση του μοντέλου δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Ειδικά στον νευραλγικό τομέα της πρόληψης δεν έχει υλοποιηθεί σχεδόν κανένα σχετικό έργο. [...] Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στους τομείς της καταστολής, της Πολιτικής Προστασίας, της ευαισθητοποίησης των πολιτών και του συντονισμού εθελοντικών ομάδων, ενώ τόσο ο τρόπος κατανομής των πόρων πυροπροστασίας προς τους ΟΤΑ, όσο και ο βαθμός αξιοποίησής τους ακολουθεί την αναποτελεσματική πρακτική προηγούμενων ετών» και κατέληγε, λέγοντας ότι «τίποτα ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει φέτος σε σχέση με την περσινή αντιπυρική περίοδο» και ότι «βρισκόμαστε για άλλη μια φορά απροετοίμαστοι εν όψει καλοκαιριού, γεγονός που μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό για τον δασικό πλούτο που έχει απομείνει στη χώρα μας».

Κι έπειτα στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να ξεκινήσει με «καρφιά» προς την κυβέρνηση Καραμανλή για τις πυρκαγιές του 2009: «Πέρυσι ζήσαμε όλοι μας τις τραγικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική. Και θυμάμαι την πολύ αυστηρή -και θα σας έλεγα και δικαιολογημένη- κριτική την οποία ασκήσατε ως προς τη συνολική αποτυχία ενός μοντέλου δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, επισημαίνοντας πολύ συγκεκριμένες ελλείψεις του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσαν και συντονίζονταν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες».

Για να συνεχίσει: «Φοβάμαι ότι χάσατε την ευκαιρία εν όψει της αντιπυρικής περιόδου του 2010 να προβείτε σε τέτοιες δραστικές παρεμβάσεις. Αρκεστήκατε σε μπαλώματα αμφίβολης αποτελεσματικότητας, με αποτέλεσμα σήμερα, κύριε πρόεδρε και κύριε υπουργέ, να βρισκόμαστε λίγο-πολύ στην ίδια κατάσταση που ήμασταν και πέρυσι και να ευχόμαστε ότι οι καιρικές συνθήκες και η τύχη θα είναι με το μέρος μας, για να μην υποστούμε άλλες δραματικές καταστροφές».

Εντονη ήταν η κριτική του Κυρ. Μητσοτάκη και για το θέμα των ελλείψεων προσωπικού: «Ολοι αναγνωρίζουμε ότι η Δασική Υπηρεσία έχει πάρα πολύ σημαντικές ελλείψεις», ενώ ανέφερε: «Η Δασική Υπηρεσία σάς ζήτησε χίλιους διακόσιους εποχικούς υπαλλήλους. Είπατε ότι έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν επτακόσιοι εξήντα έξι και θα αρχίσουν [...] τη διαδικασία καθαρισμού των δασών, καθώς και άλλα έργα πρόληψης. Είμαστε ήδη στα μέσα προς τα τέλη Μαΐου. Πότε θα γίνουν αυτά τα πράγματα, κύριε υπουργέ; Αυτά είναι δράσεις και δραστηριότητες, τα οποία θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και μήνες. Τα λέω αυτά τα πράγματα, διότι επαναλαμβάνονται τα σφάλματα του παρελθόντος».

Και με νέα «καρφιά» προς την κυβέρνηση Καραμανλή, θέλοντας να αναφερθεί και στις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, είπε: «Τα ίδια σφάλματα κάναμε και εμείς ως κυβέρνηση και δυστυχώς τα πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά. Στη φάση στην οποία βρισκόμαστε τώρα δεν μπορούμε να έχουμε καμία άλλη καθυστέρηση».

Και τόνισε: «Κύριε υπουργέ, δεν έχετε πολλά μέσα στη διάθεσή σας. Είναι απολύτως απαραίτητο να αξιοποιήσετε τα μέσα τα οποία έχετε, σε συνάρτηση με τη σημασία των δασών, γιατί δεν έχουν όλα τα δάση την ίδια σημασία. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για το δάσος του Τατοΐου και τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας. Αποτελεί, κύριε πρόεδρε, τον τελευταίο εναπομείναντα πνεύμονα πρασίνου, ο οποίος προστατεύει σήμερα και διαμορφώνει συνθήκες επιβίωσης για όλο το Λεκανοπέδιο. Προσέξτε, κύριε υφυπουργέ, το Τατόι ως κόρη οφθαλμού. Το δάσος το επισκέφτηκα πριν από ένα μήνα. Είναι έτοιμο να καεί. Εχει τόση πολλή ύλη, που μια σπίθα αρκεί για να γίνει ένα παρανάλωμα».

Αλλά βέβαια είναι ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης που ως πρωθυπουργός δεν πρόσεξε «ως κόρη οφθαλμού» το δάσος του Τατοΐου και την Πάρνηθα που έγιναν παρανάλωμα στις πυρκαγιές του 2021 και του 2023. Τώρα ο σημερινός πρωθυπουργός -που δυστυχώς για τη χώρα αγνόησε τις δικές του προειδοποιήσεις- προσπαθεί να αποκρούσει την κριτική της σημερινής αντιπολίτευσης με μετάθεση των ευθυνών του στα καιρικά φαινόμενα.

Εγγυόταν τους «πιο κατάλληλους ανθρώπους» μετά το Μάτι...

Και βέβαια υπενθυμίζεται ότι ήταν ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης που στις 31.7.2018, θέλοντας να εκμεταλλευτεί πολιτικά την τραγωδία στο Μάτι, προκειμένου να πάρει την εξουσία, έλεγε πως «εγγυόταν» ότι θα βάλει τους «πιο κατάλληλους ανθρώπους» στις «κρίσιμες θέσεις», ότι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας «ως μονοπρόσωπο όργανο, ειδικά την ώρα της κρίσης« θα «παίρνει ο ίδιος αποφάσεις» και θα «είναι πάνω από υπουργούς και πάνω από τον πρωθυπουργό» και ότι: «Μπορώ επίσης να εγγυηθώ ότι θα εφαρμόσουμε άμεσα ένα συγκροτημένο σχέδιο».

Και στις 7.7.2023, λίγο πριν την φετινή κυβερνητική αποτυχία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών ο πρωθυπουργός υποστήριζε ότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας «πια, πατάει καλά στα πόδια του» και ότι «έχουμε προχωρήσει και έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο την οποία ήδη διανύουμε, με περισσότερα εναέρια μέσα, με περισσότερες δράσεις πρόληψης». Ολα αυτά λίγο πριν τη νέα κατάρρευση του «επιτελικού κράτους» απέναντι στις πυρκαγιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου