Χαμηλώνει η κυβέρνηση τον πήχη των προσδοκιών για πρόσθετες παροχές, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σενάρια «παροχολογίας» από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Καθώς η χώρα βρίσκεται ένα σκαλοπάτι μακριά από την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας και με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές, η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να διακυβεύσει αυτή την πορεία.
Στοχευμένες δράσεις στήριξης ευάλωτων ομάδων
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που διαθέτουν την πλήρη δημοσιονομική εικόνα, τονίζουν πως οι δημοσιονομικοί κανόνες θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα και δεν επίκειται άκρατες παροχές, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν στοχευμένες παρεμβάσεις για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στην περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, τότε είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει επιπλέον στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους για δεύτερη φορά, μέσω της χορήγησης εφάπαξ επιδόματος της τάξης των 200-300 ευρώ για την κάλυψη της προσωπικής διαφοράς.
Market pass έως τον Δεκέμβριο
Στο τραπέζι των συζητήσεων που διεξάγονται στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον κ. Κωστή Χατζηδάκη ενόψει της ΔΕΘ, έχει πέσει το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου του market pass μέχρι και το τέλος του έτους, εάν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο.
Τα μέτρα που ήδη «τρέχουν»
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, υπενθύμιζαν πως πρόσφατα υιοθετήθηκαν μια σειρά από μέτρα στήριξης των πολιτών ύψους 4,4 δισ. ευρώ με ορίζοντα 4ετίας.
Αναφέρονται ενδεικτικά, οι αυξήσεις -για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια- των μισθών και μιας σειράς επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, η επέκταση του market pass μέχρι τον Οκτώβριο, η θέσπιση του youth pass, η απαλλαγή για 200.000 ευάλωτους συμπολίτες από την συμμετοχή τους στα φάρμακα, η μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, η επέκταση του αφορολόγητου για εξαρτώμενα μέλη κ.ά.
«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή συνδυάζοντας πάντοτε την κοινωνική ευαισθησία και τη δημοσιονομική σταθερότητα» αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Επισημαίνουν ακόμη, πως τα θε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου