Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (16 και 17 Σεπτεμβρίου) φαίνεται πως θα πραγματοποιηθούν τελικά η ομιλία και η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για μια βδομάδα νωρίτερα, όμως η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ πήρε αναβολή εξαιτίας των όσων τραγικών έλαβαν χώρα στη Θεσσαλία.
Σε κάθε περίπτωση, η εκτεταμένη καταστροφή έχει αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά στο το τι θα ανακοίνωνε ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ. Το καλάθι της ΔΕΘ ήταν φτωχό και άδειο ήδη πριν από την κακοκαιρία Daniel, με τον πρωθυπουργό να προετοιμάζει τους πολίτες υποσχόμενος για τα επόμενα χρόνια «μεταρρυθμιστική επιτάχυνση» αντί μέτρων που θα παρείχαν άμεση ανακούφιση. Παράλληλα, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για εξαγγελίες χαμηλών προσδοκιών, επικαλούμενες την ανάγκη δημοσιονομικής ισορροπίας και τις περιορισμένες δυνατότητες που υπάρχουν.
Ωστόσο, πλέον, το καλάθι αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω, καθώς το κόστος της τεράστιας καταστροφής ακυρώνει τους όποιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Μέχρι στιγμής (και χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες καταγραφές και καταμετρήσεις) το κόστος εκτιμάται περίπου στα 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. είναι μόνο οι αποζημιώσεις.
«Παγώνουν» εξαγγελίες
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει πίσω κάποιες από τις εξαγγελίες που προγραμμάτιζε να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την επέλαση της κακοκαιρίας, τα μέτρα που ήταν στο τραπέζι περιλάμβαναν την επέκταση του market pass μέχρι το τέλος του 2023, την ενίσχυση και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης, τη διατήρηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος για τους ευάλωτους, την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για άλλους 6 μήνες στο τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές, την εστίαση και τον πολιτισμό, καθώς και την καταβολή επιδόματος στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν αυξήσεις.
Σημειώνεται επίσης ότι θα πρέπει να στηριχθούν και οι τοπικές κοινωνίες που υπέστησαν ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού.
Όλα αυτά τη στιγμή που το επιτελικό κράτος του Κυρ. Μητσοτάκη απέτυχε πλήρως να διαχειριστεί ακόμα μία δύσκολη κατάσταση, αποφεύγοντας την αυτοκριτική και την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, και ρίχνοντας το «ανάθεμα» στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η πραγματικότητα πάντως είναι πως ακόμη κι αν η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει ακραία φαινόμενα, πολύ πιο ακραία είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης και όλων των αρμών της εξουσίας και του κρατικού μηχανισμού, που ελέγχει με (επίσης πρωτοφανή) πολιτική υπεροπλία η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Επίσης, το αφήγημα περί «πολυδύναμου και πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού», που ο Κυρ. Μητσοτάκης ήθελε να προωθήσει στη ΔΕΘ, όχι μόνο φαίνεται τώρα εκτός τόπου και χρόνου, αλλά έχει πλήρως αποσυντεθεί, τη στιγμή που και ο τομέας της επικοινωνίας δείχνει να χωλαίνει πλέον στο Μαξίμου.
Στο Στρασβούργο για... αρωγή
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός (επικεφαλής κλιμακίου) μεταβαίνει στο Στρασβούργο την Τρίτη, προκειμένου να αναζητήσει ευρωπαϊκή συνδρομή, δηλαδή οικονομικούς πόρους που θα καλύψουν μέρος από το κόστος της τεράστιας καταστροφής.
Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως θα ταξιδέψει στο Στρασβούργο «για να συναντήσω την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συζητήσω μαζί της τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας, προκειμένου να έχουμε μια σημαντική οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη καταστροφή. Μια καταστροφή η οποία σίγουρα συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση και μία καταστροφή η οποία απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Ωστόσο, ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι ψαλίδισε τις προσδοκίες της Αθήνας, τονίζοντας πως λίγα χρήματα είναι διαθέσιμα φέτος για την Ελλάδα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Όπως είπε, περισσότερα χρήματα θα είναι διαθέσιμα του χρόνου. Υπογράμμισε ότι ο Μηχανισμός ενεργοποιήθηκε αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες και έχουν μείνει λίγα χρήματα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έδειξε ολιγωρία ακόμη και στην κατάθεση αιτήματος βοήθειας από την Ε.Ε., τη στιγμή που άλλες χώρες κινήθηκαν άμεσα σε ανάλογες περιπτώσεις, εξασφαλίζοντας άμεση οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα, λίγο πριν από την επέλαση της κακοκαιρίας, είχε ζητήσει την αναθεώρηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, εξαιρώντας, μάλιστα, αντιπλημμυρικά έργα, καθώς ο χρόνος ωρίμανσης δεν ήταν ο κατάλληλος. Ωστόσο, τώρα τα αντιπλημμυρικά είναι πιο αναγκαία από ποτέ για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας – αλλά είναι άγνωστο εάν θα προβεί σε νέο, τελείως διαφορετικό αίτημα η ελληνική κυβέρνηση.
→ Το ζήτημα της απένταξης σημαντικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητώντας σχετικές εξηγήσεις απ' τους αρμόδιους υπουργούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου