Να τεθεί υπό διαπραγμάτευση και να κατατεθεί στη Βουλή μόνο το σκέλος του νομοσχεδίου που αφορά το κείμενο της Οδηγίας της Ε.Ε. για «διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας» ζήτησε χθες η ΓΣΕΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μία ημέρα πριν από το πανεργατικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη που παραδοσιακά πραγματοποιείται κατά την έλευση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά απόψε θα γίνει εν τη απουσία του, φορτισμένο με περισσότερη θλίψη και θυμό για το διαχειριστικό κραχ στην αντιμετώπιση της μεγάλης καταστροφής σε τρεις νομούς της χώρας.
Μιλώντας εξ ονόματος της Εκτελεστικής Επιτροπής και ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ έδινε ξεχωριστή συνέντευξη με επίκεντρο το εργασιακό νομοσχέδιο, ο Γ. Παναγόπουλος υποστήριξε ότι το νέο εργασιακό παραβιάζει την ίδια την επισήμανση-σύσταση της Οδηγίας, που αναφέρει με σαφήνεια ότι, κατά την ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο, τα κράτη-μέλη δεν πρέπει να νομοθετήσουν επί τα χείρω όρους εργασίας, επικαλούμενοι τάχα το κοινοτικό δίκαιο.
Και πορεία επί τα χείρω σηματοδοτείται τόσο από τις «συμβάσεις μηδενικού χρόνου εργασίας», τις οποίες ο Αδ. Γεωργιάδης νομοθετεί όσο και από τις «κατά παραγγελία» συμβάσεις, τις οποίες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προέβλεψε –βάσει δικών του πληροφοριών– ότι τελικώς θα αποσύρει η ηγεσία του υπουργείου πριν ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία.
Αποδεχόμενος την εκτίμηση του ομότιμου καθηγητή Εργατικού Δικαίου Κ. Παπαδημητρίου πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που «πάει το εργατικό δίκαιο ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω», υποστήριξε ότι χειροτερεύει την προστασία των εργαζομένων. «Αξιοποιεί την έκταση των μηδενικών συμβάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν ακόμη αυτό ήταν μέλος της Ε.Ε. και ως εκ τούτου υπήρξε η ανάγκη τότε στο πλαίσιο της Ευρώπης να ληφθούν κάποια ελάχιστα μέτρα». Αναφερόμενος στο «άλλοθι» Γεωργιάδη, πως τάχα αυτού του τύπου οι συμβάσεις δημιουργούν προστατευτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους που δουλεύουν έξτρα στα κέτερινγκ χωρίς συμβάσεις, υποστήριξε ότι, σε αυτές τις εργασίες, κατά κύριο λόγο «οι εξτρατζήδες με συμβάσεις μιας ώρας είναι καθηγητές του Δημοσίου, αστυνομικοί, ακόμη και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί που πάνε για ένα μεροκάματο».
Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει η ΓΣΕΕ και τη θέσπιση της απασχόλησης σε δύο η περισσότερους εργοδότες. Δηλαδή τη διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία, ναι μεν θεσμοθετείται αυτό που ήδη ισχύει ατύπως ή και με ειδικές διατάξεις του ΕΦΚΑ, αλλά δεν υπήρχε διασύνδεση των συστημάτων για να ελεγχθεί, αλλά προκύπτει κι ένα ερώτημα που αφορά την κατ’ επίφαση παράλληλη απασχόληση από ομίλους και παρένθετες εταιρείες όπου δεν εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα.
Αναφορικά, δε, με την αυταρχική νέα διάταξη με την οποία ποινικοποιείται η περεμπόδιση απεργοσπαστών, ο κ. Παναγόπουλος έκλεισε την ομιλία του με τα εξής: «Κανένας δεν είναι λάτρης της βίας. Μια απεργία αυτοπροστατεύεται από τη μαζικότητά της. Ομως δεν μπορεί να μην την σέβονται ούτε οι εργοδότες ούτε η Πολιτεία που έχει το μονοπώλιο της βίας».
«Να πάνε τα Εργατικά Κέντρα στις περιοχές που υποφέρουν»
Να συμμετέχουν ενεργά τα Εργατικά Κέντρα και να προσφέρουν τη βοήθεια που έχουν ανάγκη οι τρεις νομοί της χώρας που πλήττονται βάναυσα από τις πλημμύρες και την κρατική ολιγωρία ζήτησε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, απευθυνόμενους στις οργανώσεις-μέλη που είναι στη δύναμη της τριτοβάθμιας οργάνωσης. Σαφείς ήταν και οι αναφορές του Γιάννη Παναγόπουλου στην υποχρέωση όλων των συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών οργανώσεων να καταδικάσουν ρητά, χωρίς αστερίσκους, ναι μεν αλλά, το στυγερό έγκλημα που συντελέστηκε στο λιμάνι του Πειραιά από ναυτεργάτες που παραβίασαν τους άγραφους και γραπτούς νόμους της ναυτοσύνης, «Κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους το να μην καταδικάζει αυτό το έγκλημα», είπε χαρακτηριστικά, καταδικάζοντας τις αναφορές των ίσων αποστάσεων που κράτησαν ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης αλλά, δυστυχώς και άλλοι παράγοντες της πολιτικής, συνδικαλιστικής και αυτοδιοικητικής ζωής.
«Να μην ξεχάσουμε το έγκλημα των Τεμπών και τον θάνατο τόσων αθώων», ζήτησε και ο Νίκος Φωτόπουλος, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ. «Να μην ξεχάσουμε το έγκλημα του Θανάση Καναούτη τον Αύγουστο του 2013 για ένα εισιτήριο μέσα στο τρόλεϊ, μπροστά στα μάτια ανθρώπων που δεν αντέδρασαν. Να μην ξεχάσουμε την άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, μπροστά στα μάτια και πάλι πολιτών που δεν αντέδρασαν. Να μην ξεχάσουμε τον θάνατο της οκτάχρονης Ολγας στις 17 Νοεμβρίου του 2021 που σφηνώθηκε στην πόρτα εγκαταλελειμμένου εργοστασίου στο Κερατσίνι, χωρίς και πάλι να αντιδράσουν όσοι έβλεπαν. Να μην ξεχάσουμε τον 19χρονο Νίκο Σαμπάνη που θανατώθηκε από αστυνομικά πυρά επειδή επέβαινε σε κλεμμένο όχημα. Ούτε τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη που έχασε τη ζωή του από αστυνομικά πυρά γιατί, λένε, δεν είχε πληρώσει τη βενζίνη αξίας 20 ευρώ. Και μην ξεχνάτε, εδώ στη Θεσσαλονίκη, του Αλκη Καμπανό, θύμα οπαδικής βίας, και τον Μιχάλη Κατσουρή έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ. Να αφυπνιστούμε και να υπερασπιστούμε την αξία της ανθρώπινης ζωής», είπε ο κ. Φωτόπουλος.
📍 Λόγω των έκτακτων συνθηκών που βιώνει η χώρα, η παρουσίαση βασικών σημείων της έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετατίθεται για το φύλλο της Δευτέρας. Πιστεύουμε ότι η τραγικότητα των στιγμών που βιώνει η χώρα έπρεπε να οδηγήσει και το ΙΝΕ στην αναβολή παρουσίασης της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου