Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Πρωθυπουργός μιας άλλης, φανταστικής χώρας ο Κ. Μητσοτάκης

 Κυριάκος Μητσοτάκης - ΔΕΘ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ


«Δεν μπορώ να φανταστώ κάποια άλλη εναλλακτική απ’ αυτή που χρησιμοποιήσαμε» ● «Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό» ● «Δεν καταλαβαίνω πώς φταίει το επιτελικό κράτος» ●

Στη γνωστή γραμμή ότι η κυβέρνηση τα έκανε όλα καλά στις πλημμύρες, όπως αντίστοιχα και στις φωτιές, κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη στη ΔΕΘ, ο οποίος με αυταρέσκεια έδωσε δικαιολογίες για την καθυστερημένη αποστολή του 112, ενώ επικαλέστηκε ακόμα μία φορά την κλιματική αλλαγή ως άλλοθι για τις καθυστερήσεις και τις παραλείψεις ως προς την αντιπλημμυρική θωράκιση.

Παράλληλα, μετά την παραίτηση Βαρβιτσιώτη και την αντικατάσταση-φιάσκο με τον Στυλιανίδη, απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ενώ υποστήριξε ψευδώς ότι «το επιτελικό κράτος λειτούργησε κατά τη διάρκεια των πλημμυρών στη Θεσσαλία», τη στιγμή που η διάλυση και η έλλειψη συντονισμού ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς. Πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να φανταστώ κάποια άλλη εναλλακτική απ’ αυτή που χρησιμοποιήσαμε».

«Το φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πρωτοφανές», δικαιολογήθηκε ξανά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Το καιρικό φαινόμενο ήταν πολύ πιο έντονο από τον Ιανό. Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ακριβώς το τι θα συμβεί. Ιανό μπορούσαμε να προβλέψουμε και προβλέψαμε, αλλά αυτό δεν ήταν Ιανός ήταν κάτι πολύ χειρότερο», είπε σαν να μη συνέβη τίποτα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία το 2020, με χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους να περιμένουν ακόμη τις κρατικές αποζημιώσεις για την απώλεια των περιουσιών τους.

Για το 112 επέμεινε ότι «προειδοποιητικά SMS εστάλησαν σε όλη τη Θεσσαλία. Το πρωτόκολλο του 112 για τις πλημμύρες είναι διαφορετικό από αυτό για τις φωτιές. (…) Η σύσταση της Πολιτικής Προστασίας ήταν να ανέβουν οι κάτοικοι πιο ψηλά. Και δεν θρηνήσαμε πολλά θύματα γι' αυτόν τον λόγο [...] Δεν χάθηκε καμιά ανθρώπινη ζωή, επειδή δεν προφτάσαμε να φτάσουμε σε κάποιον συμπολίτη μας που κινδύνευε. Δεν υπήρξε συμπολίτης μας ο οποίος να πείνασε, να έμεινε από νερό, να μην μπορέσαμε να του παράσχουμε σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Προφανώς υπήρξε ταλαιπωρία και ψυχική πίεση, αλλά σώσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές. Πάρα πολλά ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την πολύ δύσκολη άσκηση εκκενώσεων. Και η αλήθεια είναι ότι εκκενώθηκαν όσοι ήθελαν να εκκενωθούν», υποστήριξε ο πρωθυπουργός ο οποίος φαίνεται πως ζει σε άλλη πραγματικότητα από αυτή που βίωσαν οι χιλιάδες πληγέντες των πλημμυρών.

Κι αυτό γιατί, αναρίθμητες μαρτυρίες ξεκαθαρίζουν ότι έλαβαν αργοπορημένα μηνύματα εκκένωσης σε χωριά όπως ο Παλαμάς, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Κοροϊδία εις βάρος των ταλαιπωρημένων πολιτών είναι επίσης ο ισχυρισμός ότι κανείς δεν έμεινε χωρίς τροφή και νερό, αφού οι ίδιες μαρτυρίες παρουσιάζουν τις μαρτυρικές στιγμές που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του στρατού, σημείωσε ότι «σε απόλυτη συνεννόηση με τον στρατό αποφασίσαμε την Πέμπτη ότι τα ελικόπτερα θα πετάξουν όταν δώσει το πράσινο φως η πυροσβεστική και όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. (…) Πολλά ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν στις εκκενώσεις. Δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή γιατί δε φτάσαμε εγκαίρως. (…) Προφανώς υπήρξε ταλαιπωρία, αλλά σώσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές γιατί μετά το φαινόμενο δράσαμε συντονισμένα».

Απαντώντας για την επόμενη ημέρα, έβγαλε σα λαγό από το καπέλο και παρουσίασε σα θεραπεία δια πάσα νόσο τον πολυδιαφημισμένο «Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας», κόντρα στη διαχρονική ανάγκη της περιοχής για ουσιαστικές πρωτοβουλίες οχύρωσης της περιφέρειας με πολιτικές προστασίας και πρόληψης που θα λάβουν τη μορφή επαρκών κρατικών κονδυλίων για αντιπλημμυρικά έργα, αναβάθμιση των υποδομών και των κατοικιών και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, μεταξύ άλλων. Ο πρωθυπουργός ωστόσο, τόνισε ότι υπό το φως των φαινομένων, ορισμένοι οικισμοί καθίστανται ευάλωτοι και σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία θα εξεταστούν εναλλακτικές δυνατότητες για αυτούς. Επιβεβλημένο να αναδειχθεί το ζήτημα αυτό σε εθνικό επίπεδο, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι για αυτό θα επιδιώξει ο υπό σύσταση Οργανισμός να έχει διακομματική συναίνεση ως προς την ηγεσία του.

«Το καλοκαίρι θα καιγόμαστε και μετά θα πνιγόμαστε; Τι γίνεται με τα μεγάλα έργα και μήπως πρέπει να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για υποδομές;», ήταν η επόμενη ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, πιστός στη γνωστή καραμέλα των συγκρίσεων, απάντησε ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται αντιμέτωπες με παρόμοια φαινόμενα εξαιρετικά ακραία και ζήτησε συστράτευση όλης της κοινωνίας.

Επέμεινε ότι έγιναν αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία, «αλλά για το πόσο αποτελεσματικά ήταν θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί», καθώς και για τη σημασία της Πολιτικής Προστασίας, την οποία αναβάθμισε μάλιστα σε υπουργείο και την προσφορά της, η οποία ωστόσο επί του πρακτέου δεν έχει μέχρι σήμερα φανεί και αναφέρθηκε αναλυτικά σε δράσεις του ΑΙΓΙΣ, υποσχόμενος με ευκολία για άλλη μία φορά, ότι «στο μέλλον θα είμαστε πιο έτοιμοι από ό,τι ήμαστε φέτος», αφού με ελαφρώς αυτοκριτική διάθεση, για την απαιτούμενη στάχτη στα μάτια, απάντησε για το αν υπήρξαν λάθη στους κυβερνητικούς χειρισμούς ότι «ποτέ δεν είπε ότι δεν έγιναν λάθη», αλλά συμπλήρωσε ότι θα σταθεί στο τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί.

Επεσήμανε ότι δεν έχουμε εντάξει στα μετεωρολογικά μοντέλα όλα όσα έχουμε στη διάθεσή μας και είπε ότι η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα μεταφερθούν στην Πολιτική Προστασία, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και είπε ακόμη ότι χρειαζόμαστε πιο πολλά αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα για τη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και χρειάζεται καλύτερη εκπαίδευση προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επανέλαβε ότι όταν επισκέφθηκε τον Έβρο διαπίστωσε ότι το μέγεθος της καταστροφής δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο στην αρχή είχαμε φοβηθεί, κάτι που αν και διαστρεβλώθηκε όπως είπε, όταν το διατύπωσε για πρώτη φορά, το επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης πραγματικά το διαπραγματεύτηκα και έφερα στη χώρα 31 δισ. ευρώ και είναι μια καλή ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει με ευελιξία, όπως και τους αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ», είπε επίσης αναφορικά με τους ευρωπαϊκούς πόρους. «Δεν θα ησυχάσω αν δεν πείσω τους συναδέλφους μου στην Ε.Ε. για την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

Η αποκατάσταση της Θεσσαλίας θα μας στοιχίσει και χρήματα θα έρθουν και από ευρωπαϊκούς, αλλά και από εθνικούς πόρους τόνισε και δήλωσε ότι δεν θέλει να σκέφτεται τι θα γινόταν αν μια τέτοια καταστροφή συνέβαινε πέντε χρόνια πριν.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό», είπε κλείνοντας την απάντησή του, καθώς είχε ρωτηθεί σχετικά.

Επιτελικό κράτος και «ξερό ψωμί»

Κληθείς να διευκρινίσει σε ποια πρόσωπα ή δομές εντόπισε δυσλειτουργίες κατά την πρόσφατη διαχείριση της θεομηνίας και πως θα τα αντιμετωπίσει, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι χρειάζεται ένας πολύ καλύτερος κάθετος συντονισμός των στελεχών που αναφέρονται στην Πολιτική Προστασία, να υπάρξει προετοιμασία με σχέδια παρέμβασης και ανακοίνωσε ότι «οι δυνάμεις του στρατού που καλούνται να υποστηρίξουν την προσπάθεια θα βρίσκονται υπό την Πολιτική Προστασία. Ο στρατός για να κινητοποιηθεί πρέπει να έχει σαφή εντολή της Πολιτικής Προστασίας».

Ερωτώμενος για το επιτελικό κράτος, και για το εάν λειτούργησε ή όχι στα πρόσφατα γεγονότα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά την αρμοδιότητα κάθε υπουργού να ασκεί τις αρμοδιότητες του. «Διαλειτουργικότητα και στοχοδοσία εξασφαλίζει το επιτελικό κράτος. Είναι ένας τρόπος διοίκησης» είπε και τόνισε ότι λειτούργησε το επιτελικό κράτος αφού δημιουργήθηκε συντονιστικό κέντρο και όλοι βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με την δικιά του αρμοδιότητα ο καθένας. Άλλος με τη δημόσια υγεία, άλλος με τη συλλογή νεκρών ζώων, άλλος τις υποδομές. Αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος. Είναι βαθιά νυχτωμένος όποιος νομίζει ότι άλλη χώρα θα αντιμετώπιζε καλύτερα τη θεομηνία με βάση τον όγκο νερού που έπεσε. Το παραδέχθηκαν όλοι οι ειδικοί και δεν καταλαβαίνω πώς φταίει το επιτελικό κράτος. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στη μη ύπαρξη του επιτελικού κράτους. Να μην υπήρχε συντονιστικό όργανο; Να μην υπήρχε συντονισμός;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, σα να βρίσκεται σε ένα παράλληλο, ονειρικό σύμπαν, χωρίς ενσυναίσθηση.

«Δεν κάναμε ακόμη την πρόοδο που θα θέλαμε σε αυτό το επίπεδο, και θα μας απασχολήσει ως προτεραιότητα τη δεύτερη τετραετία. Μην πετροβολούμε όμως έναν τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης τον οποίο εγώ θα στηρίζω γιατί δεν βλέπω άλλη εναλλακτική», επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Για τα εθνικά θέματα, τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και το αν προτίθεται να πάει τη Χάγη με τον ένα ή άλλο τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη, προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός της αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, μέσω των συνομιλιών των υπουργών, και των ΜΟΕ, και την προώθηση μιας θετικής ατζέντας σε πολλά επίπεδα.

«Η Ελλάδα δεν άλλαξε στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, αλλά η βούληση μου ήταν να συνομιλούμε με την Τουρκία και τα ζητήματα μας να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο, και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούνται τα πράγματα στα άκρα», είπε. Τόνισε με έμφαση ότι θέματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε ζητήματα που αφορούν τα νησιά τού ανατολικού Αιγαίου και ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να τα συζητήσει με την Τουρκία.

«Η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει τη Δύση, και γνωρίζει ότι η προσέγγιση με την Ευρώπη περνά μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Κι αυτό είναι ένα όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Να μην περιμένουμε όμως να λυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη θέματα που έρχονται από το παρελθόν, αλλά να συμφωνούμε ότι όταν διαφωνούμε, τα πράγματα δεν πρέπει να οδηγούνται σε ακραία ρητορική, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για την ακρίβεια

Παγκόσμιο φαινόμενο χαρακτήρισε την ακρίβεια ο πρωθυπουργός και τόνισε πως το φαινόμενο αντιμετωπίζεται με τρεις τρόπους. «Ο πρώτος είναι επιδερμικός και έχει να κάνει με τα διάφορα επιδόματα. Η δομική απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας είναι η σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος. Τώρα γίνεται με την αύξηση των μισθών, των συντάξεων. Το ξεπάγωμα των τριετιών θα αρχίσει από 1.1.2024. Όλα αυτά είναι σημαντικές παρεμβάσεις. Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα υποχωρήσει αλλά οι αυξήσεις των μισθών θα είναι εδώ. Η δεύτερη σημαντική παρέμβαση έχει να κάνει με τη λειτουργία της αγοράς. Γίνονται πολύ συστηματικοί έλεγχοι. Θα πολεμήσουμε την αισχροκέρδεια με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα. Έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να ερευνούμε αν αυξήσεις οι οποίες γίνονται είναι δικαιολογημένες. Θα ζητάμε εξηγήσεις από τις εταιρείες γιατί αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους. Δεν είναι εύκολος ο αγώνας. Απαιτεί συγκρούσεις τις οποίες είμαι αποφασισμένος να κάνω. Έχουμε ήδη επιβάλλει πρόστιμα. Είμαι αποφασισμένος να δώσω αυτή τη μάχη, δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε αλλά θα τη δώσουμε με όλα τα εργαλεία». Και όλα τα παραπάνω τα είπε, την ώρα που οι τιμές στα ράφια τρέχουν αλματωδώς, όχι τώρα, αλλά εδώ και πολύ καιρό

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν ήταν αποτελεσματικό το rotation στην κυβέρνηση το καλοκαίρι απάντησε: «Είμαι περίεργος τι ερώτηση θα μου κάνατε αν δεν έκανα αλλαγές. Το rotation δεν έγινε στην τύχη. Έκρινα και σκέφτηκα ποιος μπορεί να υπηρετήσει συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν, αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν. Αξιολογούνται σε δύο επίπεδα. Μπορούν να υλοποιήσουν την πολιτική; Το ένα ζήτημα είναι η αποτελεσματικότητα. Δεν μπορεί σε δύο μήνες να κρίνω και ξέρετε ότι αποφεύγω τους συχνούς ανασχηματισμούς. Το δεύτερο κριτήριο έχει να κάνει με τη συμπεριφορά. Αν κρίνω ότι κάποια συμπεριφορά δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού δε θα διστάσω να το κάνω. Σε όσους ισχυρίζονται ότι δεν ξεκινήσαμε καλά, το ακούω αλλά κληθήκαμε να διαχειριστούμε δύο καταστροφές. Αλλά πρέπει να πω ότι μέσα σε τρεις μήνες πήραμε επενδυτική βαθμίδα. Είχα δεσμευτεί ότι θα την πάρουμε σε τρεις μήνες και την πήραμε. Κλείνουμε ένα πολύ τραυματικό κύκλο. Η κυβέρνηση υλοποίησε ήδη το μισό της κυβερνητικό πρόγραμμα. Λύσαμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Άρα καλή η κριτική, ναι, βλέπω τη δυσθυμία αλλά μια κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της. Λογικό να μας ασκείτε κριτική επιμέρους αλλά μια κυβέρνηση κρίνεται συνολικά. Και η προηγούμενη κυβέρνηση κρίθηκε συνολικά και αυξήσαμε το ποσοστό μας από το 40% στο 41%». Ποια ζητήματα λύθηκαν στο ΕΚΑΒ ωστόσο, παραμένει άγνωστος Χ, όσο παραμυθένια κι αν επιχείρησε ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει την εικόνα.

Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για τα μέτρα που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής και πότε θα δούμε αποτελέσματα απάντησε τα εξής: «Ήδη έχουμε δει αποτελέσματα. Την προηγούμενη τετραετία κάναμε βήματα, τώρα θα κάνουμε άλματα. Τα μέτρα ήταν πολύ συγκεκριμένα και θα αποδώσουν. Δεν δυσκολεύτηκα να δώσω παραδείγματα συμπολιτών μας που δηλώνουν εισοδήματα και γεννώνται ερωτήματα πως ζουν. Η τεχνολογία μας βοηθά πολύ ώστε να κάνουμε διασταυρώσεις στοιχείων. Η παραβατικότητα δεν είναι μόνο φορολογική. Θα έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε ποια έκταση που κάποιος μισθώνει σε κάποια παραλία. Και ο πολίτης να γίνει συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια καταπολέμησης της παρανομίας. Αν δεν υπάρχει νομιμότητα παντού, κάποιοι αισθάνονται κορόιδα. Και όταν αισθάνονται διαχρονικά κορόιδα είναι εύκολο να καταφύγουν σε αυτή τη συμπεριφορά. Πρέπει να είμαστε πολύ κάθετοι για να ξαναχτίσουμε αυτές τις σχέσεις εμπιστοσύνης. Τα αποτελέσματα θα είναι μετρήσιμα, θα βοηθήσουν στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι ζήτημα οικονομικό αλλά και βαθιά κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε ανερυθρίαστα, όταν οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αφεθεί ανεξέλεγκτες να φοροδιαφεύγουν, ακόμα και με τη συνδρομή του ίδιου του νόμου, που αφήνει «παραθυράκια διαφυγής για τα μεγάλα ψάρια»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου