Με τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας να μαίνεται, αμφότερες οι πλευρές δείχνουν αποφασισμένες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την τελική νίκη. Βεβαίως οι Ουκρανοί δείχνουν σε πιο δύσκολη θέση, καθώς η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελαν. Παράλληλα, ακόμα και οι Δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου, παρά τις υποσχέσεις τους για περαιτέρω ενίσχυση των Ουκρανών, δεν πιστεύουν πια πως η εξαντλημένη Ουκρανία θα αντέξει για πολύ τον συνεχιζόμενο πόλεμο φθοράς.
Πάντως, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο πως επιδιώκει να μετατρέψει την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας σε «μεγάλο στρατιωτικό κόμβο», συνεργαζόμενος με δυτικούς κατασκευαστές όπλων για την αύξηση των προμηθειών όπλων – και με στόχο την αντεπίθεση του Κιέβου κατά της Ρωσίας.
Μιλώντας σε φόρουμ –που οργάνωσε το Κίεβο με περίπου 250 διεθνείς παραγωγούς όπλων για να συζητήσουν το πώς θα αναπτύξουν την κατασκευή και την επισκευή όπλων στην Ουκρανία παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς της Ρωσίας–, ο Ζελένσκι είπε πως «είναι κρίσιμο να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς να υποχωρήσουμε» και μίλησε για την ανάγκη προηγμένων αμυντικών συστημάτων ώστε να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα στο στρατιωτικό μέτωπο. Όπως σημείωσε, η αεράμυνα και η αποναρκοθέτηση αποτελούν άμεσες προτεραιότητες, με το Κίεβο να επιζητά επίσης την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής πυραύλων, drones και πυρομαχικών πυροβολικού.
Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο ξεκίνησε την αντεπίθεσή του στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, με στόχο να ανακαταλάβει εδάφη που τέθηκαν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, η οποία εξακολουθεί να κατέχει περίπου το 18% της ουκρανικής επικράτειας. Το Κίεβο ανέφερε προόδους σε διάφορα σημεία και απελευθέρωσε πάνω από δώδεκα χωριά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να ανακαταλάβει καμία μεγάλη πόλη.
⇒ Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Οδησσό πραγματοποίησε το Σάββατο ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι έχει περάσει ένας χρόνος από την προσάρτηση από τη Μόσχα τεσσάρων επαρχιών στη νότια και ανατολική Ουκρανία. Υποσχέθηκε ότι η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία στον σκληρό πόλεμο που διεξάγει για να ανακαταλάβει αυτές τις επαρχίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω στρατιωτική, οικονομική, πολιτική και διπλωματική στήριξη.
Διεκδικεί και άλλα η Ρωσία
Την ίδια στιγμή, πάντως, η Μόσχα φέρεται να σχεδιάζει να καταλάβει κι άλλα ουκρανικά εδάφη, όπως ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών.
«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση (στην Ουκρανία) θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη καταστροφή του ναζιστικού καθεστώτος στο Κίεβο και την απελευθέρωση των αρχικά ρωσικών εδαφών από τα χέρια του εχθρού», έγραψε ο Μεντβέντεφ με ανάρτηση στο Telegram. «Η νίκη θα είναι δική μας. Και περισσότερες νέες περιοχές θα ενταχθούν στη Ρωσία», τόνισε ο νυν υπ’ αριθμόν δύο στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας και ένθερμος υποστηρικτής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έδωσε νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύθηκε να ανοικοδομήσει τις πληγείσες από τον πόλεμο προσαρτηθείσες ουκρανικές επαρχίες. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 ο Πούτιν υπέγραψε τα έγγραφα με τα οποία οι ουκρανικές επαρχίες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα προσαρτήθηκαν στη Ρωσία. Η σημερινή μέρα, 30ή Σεπτεμβρίου ανακηρύχθηκε «Ημέρα της Επανένωσης» από τον Πούτιν. Οι προσαρτήσεις καταδικάστηκαν από το Κίεβο και τις δυτικές χώρες, που τις έκριναν «παράνομες» και δεν έχουν αναγνωριστεί από καμία χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα επανέλαβε πρόσφατα το σχέδιό της για ραγδαία αύξηση των στρατιωτικών δαπανών εντός του 2024, τονίζοντας ότι η μερίδα αυτή από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι «απολύτως απαραίτητη». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε εκ νέου ότι η Ρωσία έχει εμπλακεί σ' έναν «υβριδικό πόλεμο» που έχει εξαπολύσει εναντίον της η Δύση.
Σύμφωνα με έγγραφο του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 70% το 2024, μια αύξηση που φανερώνει την αποφασιστικότητα της Μόσχας να συνεχίσει τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία μέχρι την επίτευξη των στόχων της (ιδανικά τη συνθηκολόγηση του Κιέβου και την απώθηση του νατοϊκού παράγοντα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου