Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

«Mαγική εικόνα» και αντιστροφή της πραγματικότητας από Μητσοτάκη

 ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI


Ουδέν πρόβλημα στην Ελλάδα, ανέφερε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Eπιχειρώντας προφανώς να δώσει μια ωραιοποιημένη εικόνα για τη χώρα επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έκρυψε «κάτω από το χαλί» όλα τα κακώς κείμενα που συνέβησαν τους τελευταίες μήνες, ορισμένα από τα οποία ήταν πρωτοφανή και εξέθεσαν στην Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η «πρόοδος» και η «ευκαιρία»

Καταφεύγοντας στη δημιουργία μιας «μαγικής εικόνας» σε συνδυασμό με πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, ο πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να μιλήσει για πρόοδο στη διαχείριση των πυρκαγιών και για την... ευκαιρία που δημιουργεί η κλιματική κρίση για τον ελληνικό τουρισμό. 

ADVERTISEMENT

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για τα προβλήματα που φέρνει η κλιματική κρίση στον τουρισμό της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν συμφωνώ, ο κόσμος συνεχίζει να εκτιμά την Ελλάδα και την καυτή Μεσόγειο. Αποτελεί ευκαιρία να επεκτείνουμε την τουριστική μας σεζόν και ήταν πάντα μέρος της ατζέντας μας. Θα επιλέγουν άλλους μήνες να έρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στις φετινές φονικές και καταστροφικές φωτιές είπε πως «πάντα είχαμε πυρκαγιές στη Μεσόγειο και θα πρέπει να εστιάσουμε πλέον στην προσαρμογή για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Στην Ελλάδα κάναμε πρόοδο αυτό το καλοκαίρι στη διαχείριση με την εκκένωση περιοχών και τη διάσωση ανθρώπων».

Αφηγημάτων συνέχεια για την οικονομία

Εξάλλου, τη στιγμή που η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να χρηματοδοτήσει το μεγάλο κόστος των φετινών καταστροφών, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε πως «θα επιτύχουμε τους στόχους δίχως πρόβλημα», ισχυρίστηκε ότι η οικονομία της χώρας είναι ανθεκτική και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ελληνική ανάπτυξη θα ξεπεράσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Επέμεινε μάλιστα πως «μπορούμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, που έχουμε αναλάβει ενώπιον των Ελλήνων πολιτών χωρίς να θυσιάζουμε την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική πειθαρχία».

Για ακόμα μια φορά επένδυσε στο αφήγημα της επενδυτικής βαθμίδας, λέγοντας πως «η επενδυτική βαθμίδα βοηθά στο κόστος δανεισμού μας». Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι η Αθήνα χρειάζεται τρεις σχετικές αξιολογήσεις από τέσσερις οίκους (DBRS, Moody's, Standard & Poor’s και Fitch) προκειμένου να της αποδοθεί η κατηγορία επενδυτική βαθμίδα –έστω και στην κατώτερη κλίμακα–, ώστε τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου να αντιμετωπίζονται ως επενδυτικά επιλέξιμα και, θεωρητικά, να επιβραβεύονται με χαμηλότερα επιτόκια και κόστος δανεισμού. Μέχρι στιγμής η ελληνική οικονομία έλαβε επενδυτική βαθμίδα από τον καναδικό οίκο DBRS, ωστόσο δεν έγινε το ίδιο και με τον οίκο Moody's. Μένουν οι αξιολογήσεις από Standard & Poor’s και Fitch, με την Αθήνα να χρειάζεται οπωσδήποτε επενδυτική βαθμίδα και από τους δύο, προκειμένου να λάβει το αντίστοιχο καθεστώς. 

Ο «κόμβος» και οι διακινητές

Επίσης, θέλησε να παρουσιάσει ξανά τη χώρα ως ενεργειακό κόμβο, λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες δέκα χώρες ανανεώσιμης ενέργειας. Παίζει σημαντικό ρόλο ως σημείο εισόδου του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στην Ουκρανία».

Όσο για το μεγάλο θέμα της μετανάστευσης, ο πρωθυπουργός εστίασε ξανά στους διακινητές και όχι στις πολιτικές που ακολουθούνται, τη στιγμή που το τραγικό ναυάγιο της Πύλου με τους εκατοντάδες νεκρούς εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη, ενώ η κυβέρνηση κατηγορείται ανοιχτά για επαναπροωθήσεις. «Πριν απ΄ όλα πρέπει να είμαστε σκληροί με τους διακινητές», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου