Tην ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για το μεταναστευτικό και των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε με βέτο, στην περίπτωση που δοθεί συνδρομή μόνο στην Ουκρανία –το ποσό των 50 δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί– και δεν λάβουν βοήθεια κι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η χώρα μας χρειάζεται πόρους τόσο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, όσο και για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που έπληξαν φέτος τη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φάνηκε ανήμπορη να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες που έλαβαν χώρα από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, με το πλήγμα στη Θεσσαλία να είναι ιδιαίτερα σφοδρό και το κόστος αποκατάστασης ύψους πολλών δισ. ευρώ.
«Υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για αύξηση του προϋπολογισμού»
Συγκεκριμένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ανταποκρίτριας της «Εφ.Συν.» Μαρίας Ψαρά, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι έγινε μια πρώτη συζήτηση για τη αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και ανέφερε τα παρακάτω:
«Έρχεται και λέει η Ευρώπη ότι εκτός από τα 50 δισεκατομμύρια που θέλουμε και συμφωνούμε όλοι να δώσουμε στην Ουκρανία, χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό, για τη στήριξη γειτονικών χωρών με τις οποίες συνεργαζόμαστε για να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές. Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο έχει ήδη εξαγγελθεί, για να μπορούν να στηρίζονται χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το νέο αναπτυξιακό εργαλείο, το STEP, το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και για να καλυφθεί η αύξηση του κόστους δανεισμού των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης».
Αφού σημείωσε με σαφήνεια πως υπάρχουν χώρες «οι οποίες δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για αύξηση του προϋπολογισμού, πέραν της δέσμευσης της Ευρώπης να στηρίξει την οικονομία», διατύπωσε τη θέση της Αθήνας λέγοντας: «Εγώ κατέστησα απολύτως σαφή την ελληνική θέση: η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μία λύση η οποία θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτα άλλο».
Έθεσε μάλιστα και χρονοδιάγραμμα, καθώς σημείωσε πως «πριν το τέλος του έτους είναι επιβεβλημένο, μέχρι το Δεκέμβριο, να έχει βρεθεί μία λύση στα προβλήματα αυτά. Και νομίζω ότι υπάρχει και μία ξεκάθαρη αίσθηση ότι αν πρέπει να προτεραιοποιήσουμε τις πρόσθετες παρεμβάσεις που ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».
Καταδικάζει τις δηλώσεις Ερντογάν, αλλά...
Παρά τις «ηχηρές» δηλώσεις στήριξης του Τούρκου προέδρου στη Χαμάς –δηλώσεις που είναι αντίθετες με αυτές στην Ε.Ε. που χαρακτηρίζουν την Παλαιστινιακή οργάνωση ως τρομοκρατική–, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως το θέμα αυτό δεν πρέπει να διαταράξει τις διαδικασίες της ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης που βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος εκφράζεται θεσμικά μέσα από την Παλαιστινιακή Αρχή... ο πρόεδρος Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος, όταν δεν αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα για το τι ακριβώς συνιστά η Χαμάς», είπε καταρχάς ο Κυρ. Μητσοτάκης, σπεύδοντας να προσθέσει πάντως πως «το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ζήτημα αυτό θεωρώ ότι δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου και τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου